Hnutí ANO aktuálně odmítá zvyšování důchodového věku

Andrej Babiš jednoznačně odmítl, že by politici hnutí ANO podpořili zvyšování důchodového věku, které navrhuje vláda. Odmítl také, že by zástupci hnutí na schůzce s prezidentem Petrem Pavlem s touto myšlenkou souhlasili. Ve svém komentáři také nepravdivě tvrdil, že hnutí ANO bylo vždy proti zvyšování důchodového věku. Sám Babiš dříve zvyšování věku nad 65 let podporoval.

Foto: Profimedia
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nesouhlasí se zvyšováním důchodového věku nad 65 let. „Píšete mi a ptáte se, jestli je pravda, že hnutí ANO souhlasí s navýšením věku odchodu do důchodu. A já říkám, že to není pravda. Je to lež. Hnutí ANO nikdy v minulosti nesouhlasilo s navýšením věku odchodu do důchodu, ani dnes nesouhlasí a ani nikdy nebude souhlasit,“ uvedl Babiš ve videu, které zveřejnil na sociální síti Facebook.

Reagoval tak na závěry společné schůzky k tématu důchodové reformy, na které jednali prezident Petr Pavel, ministr Marian Jurečka a poslanci za ANO Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka. Po skončení prezident Pavel uvedl, že všichni dospěli ke shodě na tom, že důchodový věk se bude zvyšovat. Zástupci hnutí ANO to nerozporovali.

Nyní Andrej Babiš tvrdí, že žádná taková shoda neexistuje. „Pan prezident na tiskové konferenci tvrdil, že zkrátka je tam nějaká shoda. Asi tam došlo k nějakému nedorozumění, protože paní Schillerová a pan Havlíček to následně vyvraceli,“ konstatoval Andrej Babiš.

Vzápětí na vyjádření reagovala Kancelář prezidenta republiky (KPR) a uvedla, že prezident Pavel slova o neexistující shodě odmítá.

„Vzhledem ke komentářům hnutí ANO k výsledkům jednání na Pražském hradě k důchodové reformě považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu s předsedkyní poslaneckého klubu Alenou Schillerovou a místopředsedou Karlem Havlíčkem bylo celkem 15 lidí, kteří obsah jednání slyšeli, a všechno, co následně padlo na tiskové konferenci, bylo s účastníky na jednání dohodnuto a odsouhlaseno,“ uvedla KPR v prohlášení. A dodala, že prezident chce pokračovat v hledání konsenzu a počítá, že se v dubnu uskuteční další společná schůzka.

Dříve chtěl Babiš 67 let

Vypadá to, že mezi předními představiteli panuje neshoda na tom, jak k otázce důchodového věku přistupovat. Například Alena Schillerová v posledních dnech opakovaně uvedla, že hnutí ANO nevylučuje podporu pro zvyšování důchodového věku, pokud to jako doporučení vyplyne z analytické zprávy o stavu důchodového systému, kterou nyní připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Musí to vyplynout z těch dat. A musí to být svázáno s předčasným odchodem do důchodu. To znamená s tím, že budou určeny náročné profese, kterých se zvyšování týkat nebude,“ konstatovala Schillerová například v rozhovoru pro Novinky.cz.

Andrej Babiš i Alena Schillerová v minulosti zvýšení důchodového věku podporovali. Když bylo hnutí ANO součástí vlády Bohuslava Sobotky, nesouhlasilo se zastropováním věku na hranici 65 let, které požadovaly tehdejší koaliční strany ČSSD a KDU-ČSL. Babiš dokonce návrh na zastropování označil za populistický. „Systém, který dnes máme, kdy se posouvá věk podle průměrného věku života, je v pořádku,“ konstatoval a sám navrhoval věk zastropovat na 67 letech. Nakonec hnutí ANO po jednáních hranici 65 let podpořilo.

Foto: Milan Malíček/Právo/Profimedia

Více k tématu