Andrej Babiš dostal výměru důchodu: Na daních odvedl stamiliony, stát mu přiznal 19 tisíc korun

Premiér Andrej Babiš je již v důchodovém věku a nyní mu od České správy sociálního zabezpečení přišel výměr starobního důchodu ve výši 19 000 korun. Vzhledem k jeho vysokým výdělkům jde o relativně nízký důchod, to je však způsobeno přísnými pravidly výpočtu.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Andrej Babiš.

Andreji Babišovi je momentálně 67 let a důchodového věku dosáhl v listopadu 2017. Žádost o starobní důchod ovšem podal až v průběhu letošního léta.

„Zajímá mě, kolik budu mít důchod, protože jsem zaplatil obrovské daně a odvody, několik set milionů. Už jsem to začal řešit, zjistil jsem, že potřebuji nějaké doklady, teď mi například přišel duplikát vysokoškolského diplomu, který jsem měl červený, musím se pochválit,“ uvedl Andrej Babiš v červnovém rozhovoru pro České důchody s tím, že v té době mu ještě chybělo několik dokladů, aby mohl o důchod požádat.

Nyní od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) obdržel důchodový výměr. „Včera mi přišel výměr. Já jsem důchodce od 3. listopadu 2017 a včera mi konečně dorazil. Vyměřili mi 19 tisíc korun. Budu to posílat samoživitelkám,“ uvedl Babiš v předvolební superdebatě Blesku s tím, že na stejný účel od začátku posílá také svůj plat z politiky.

Premiér se tak výší svého důchodu zařadil mezi průměrné důchodce. Jak totiž ukazují poslední statistická čísla ČSSZ, tato částka není mezi novými důchodci zdaleka neobvyklá. Nejčastěji se dnes nově přiznaný důchod pohybuje mezi 15 až 18 tisíci korun. A nad touto hranicí byl důchod v roce 2019 přiznán 12 715 lidem. Průměrný důchod nyní činí něco přes 15 tisíc korun.

Hladiny nových důchodů. (Čísla ČSSZ za rok 2019)Foto: České důchody

Vysoké důchody už nejsou možné

Andrej Babiš se tak, pro mnohé možná překvapivě, nezařadil mezi důchodce, kteří pobírají více než 30 tisíc korun. Momentálně je jich již více než 4 000 a z nich celkem 8 seniorů dokonce pobírá důchod vyšší než 70 tisíc korun.

Ve skutečnosti už dnes přiznání velmi vysokých důchodů není možné. I kdyby měl Babiš vysoké výdělky a odvody na důchodovém pojištění, do důchodu se mu počítají jen omezeně. Důvodem jsou stropy pojistného a takzvané redukční hranice, které omezují část výdělků, ze kterých se důchod počítá.

„Redukční hranice a maximální vyměřovací základ výrazně ovlivňují výši důchodu, kterého je možné výpočtem dosáhnout. V období do roku 2014 existovaly 3 redukční hranice a přihlíželo se i k částce nad třetí redukční hranicí. V období po roce 2014 se k částce nad druhou hranicí nepřihlíží,“ vysvětlila pro České důchody mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Nové důchody už nejsou bída. Podívejte se, kolik peněz dnes seniorům stát přiznává

Podnikatelé mají důchody nižší

Relativně nízký premiérův důchod nicméně s velkou pravděpodobností ovlivnily i další skutečnosti, které jsou společné pro většinu podnikatelů. Kapitálové příjmy (například podíly ze zisku firem nebo z prodeje majetku) se totiž do důchodu nepočítají. A dalším důvodem může být to, že významnou část života Babiš žil a pracoval na Slovensku či na slovenském území tehdejšího společného státu, a vzniká mu tak zároveň nárok na slovenský důchod. Lidé, kteří mají tuto pracovní historii, zpravidla pobírají oba důchody, vždy za dané životní období.

Důležité je, že přestože významnou část života Andrej Babiš podnikal, splnil podmínku minimálního počtu odpracovaných let (důchodového pojištění), díky které nárok na starobní důchod získal. V jeho případě šlo o 33 let. Lidé, kteří dosáhnou důchodového věku po roce 2019 již ale musí mít minimálně 35 let. Bez splnění této podmínky stát starobní důchod nepřiznává.

Foto: Úřad vlády ČR (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu