Důchod 50 i 70 tisíc korun: V Česku rychle přibývají velmi bohatí senioři

Průměrný starobní důchod Čechů je 14 397 korun a u drtivé většiny nepřekročí 20 000 korun. Několik desítek seniorů si ale užívá i mnohem vyšší důchody nad 50 000 korun. A počet „bohatých“ seniorů přibývá díky výrazné valorizaci důchodů v posledních letech.

Foto: Pixabay
Přibývá seniorů s velmi vysokými důchody. (ilustrační foto)

Důchody rostou nejvíce v posledních letech, což se výrazně promítá také do důchodů, které jsou již nyní vysoké. U valorizace totiž platí, že čím vyšší důchod je, tím více roste. Například senior, který v roce 2019 pobíral důchod 30 000 korun, si od ledna 2020 polepšil o 1761 korun, naproti tomu průměrně se důchody zvyšovaly „jen“ o 900 korun.

Právě díky tomu v posledních letech rychle přibývá seniorů s velmi vysokými důchody. Momentálně je v Česku hned 72 seniorů s důchodem vyšším než 50 000 korun, šest z nich dokonce pobírá více než 70 000 korun.

Důchod nad 30 000 korun pobírá 3625 seniorů. Pro zajímavost, ještě před dvěma lety bylo těchto lidí méně než 1000. Vyplývá to z čísel, které pro České důchody poskytla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Kolik je v Česku bohatých důchodců? (Čísla za 3/2019)Zdroj: České důchody

Vysoké důchody se již nepřiznávají

Jak je možné, že někteří lidé mají velmi vysoké důchody nad 70 tisíc korun? Mohla za to pravidla před rokem 2015, podle kterých se důchody počítaly. Mnohem více se tam tehdy zohledňovaly výdělky. S největší pravděpodobností tedy tito nejbohatší důchodci pracovali v pozicích s velmi vysokými výdělky a šli do důchodu nejpozději v roce 2014. Dnes už totiž takto vysoký důchod nelze získat, případně je nutné dlouho důchod odkládat.

„V současnosti je přiznání starobního důchodu ve výši nad 70 000 korun s ohledem na zastropování pojistného a existenci dvou redukčních hranic prakticky nemožné. Pokud ČSSZ vyplácí, či v minulosti vyplácela, starobní důchody v pásmu nad 70 000 korun měsíčně, pak se zpravidla jedná o důchody přiznané podle zákonů platných před rokem 2015 nebo o případy, kdy příjemce důchodu dlouhou dobu pracoval takzvaně na procenta,“ uvedla pro České důchody Renáta Provazníková z tiskového oddělení ČSSZ.

Jak mít vyšší důchod?

Obecně platí, že na výši důchodu má vliv celkově získaná doba pojištění a také výše příjmů po roce 1986. V obojím platí, že čím více, tím lépe. Roli hraje také to, zda člověk pracuje i po vzniku nároku na důchod, aniž by důchod pobíral. A takzvaným „přesluhováním“, tedy prací na procenta, si lze starobní důchod navýšit.

Do důchodu bez nemilých překvapení

349  včetně DPH

To mě zajímá

Více k tématu