Valorizace důchodů 2021: První odhady, jak to bude a kolik dostanete navíc

Důchody příští rok určitě porostou, i když méně než letos. První vyjádření vlády naznačovala, že se bude vycházet z valorizace dané zákonem. Pak se ale objevila vyjádření politiků, že by to mělo být více. O kolik si tedy senioři reálně polepší? Přečtete si více v analytickém článku.

Zdroj: Pixabay
Senioři si v příštím roce s důchodem polepší.

Současný zákon stanovuje, že každý rok v lednu se v Česku automaticky zvyšují starobní důchody. Jde o takzvanou valorizaci, která má zajistit, aby lidé v důchodu nestrádali kvůli neustálému zvyšování cen.

Samotná valorizace představuje složitý mechanismus, který bere v potaz hned několik proměnných: růst cen, růst mezd a také aktuální výši důchodu. Čím více tedy rostou ceny zboží a mzdy, tím více rostou i důchody. Vláda navíc může v některých případech rozhodovat o dalším výjimečném zvyšování, tak jako tomu bylo v roce 2019. Díky tomu v roce 2020 důchody rostly více, než ukládal zákon.

Valorizace podle zákona

V lednu 2021 to ale podle všeho bude jiné. Podle vyjádření dvou klíčových ministryň, Aleny Schillerové a Jany Maláčové, to vypadá, že vláda nad rámec zákona nic zvyšovat neplánuje. Na druhou stranu inflace je v letošním roce vyšší, než se čekalo, takže se dá čekat výraznější růst důchodů.

„Podle aktuálních propočtů ministerstva financí vychází, že valorizace u průměrného starobního důchodu přesáhne 800 korun. Pro příští rok počítáme s tím, že dodržíme náš slib, že v roce 2021 bude průměrný důchod více než 15 000 korun měsíčně. Důchod od 1. ledna příštího roku by měl dosáhnout částky cca 15 270 korun,“ uvedla ministryně financí Schillerová v rozhovoru pro České důchody. Dodala ale, že důležitou roli bude hrát růst cen do konce června 2020. Zatím to vypadá na 840 korun.

Andrej Babiš později prohlásil, že by měli senioři nad rámec zákonné valorizace získat jednorázově také 6000 korun, tedy 500 korun měsíčně navíc. A to bez rozdílu všichni.

Ministryně financí Alena SchillerováZdroj: Facebook A. Schillerové

Krize důchody neovlivní

Podobně hovoří také ministryně práce Maláčová. „Důchodci se nemusejí obávat, výši jejich důchodů současná krize nijak neovlivní. V roce 2021 i nadále počítáme s valorizací dle pravidel platných i před krizí,“ uvedla Maláčová v rozhovoru.

Pro seniory je to důležití zpráva: vláda slibuje, že nebude zasahovat do mechanismu zákonné valorizace. Jinými slovy nechá vše tak, jak je nyní, a díky tomu důchody porostou. Horší by bylo, kdyby kvůli koronaviru zákonodárci na zákon „sáhli“, změnili ho a valorizace snížili.

JAK ROSTLY DŮCHODY

Důchody v posledních letech rostou výrazně rychleji než dříve. Zatímco v letech 2011 až 2016 rostly v průměru zhruba o 100 až 200 korun, nyní jde každý rok o více než 700 korun. Například letos v lednu rostly důchody průměrně o 900 korun. Stále ale platí, že značná část seniorů ale na tuto částku kvůli svým nižším důchodům nedosáhne.

Kolik reálně senioři dostanou?

Při valorizaci se obvykle mluví o průměrném zvýšení, jenže kvůli platným pravidlům na danou částku řada seniorů nedosáhne. Bude to platit i o valorizaci 2021, na zmíněných 800 až 840 korun nedosáhne přibližně milion seniorů.Tolik lidí totiž podle posledních čísel důchodové ročenky pobírá důchod nižší než je ten průměrný. Podle předběžných odhadů by mohli lidé s důchodem 10 000 korun dostat přibližně 500 korun navíc, při důchodu 12 000 korun to bude 600 korun.

Pokud projde návrh Andreje Babiše na plošné přidání 6000 korun, tak by se 500 korun měsíčně navíc by mělo do důchodu promítnout všem bez rozdílu.

Současný způsob valorizace je z pohledu chudších seniorů nespravedlivý, protože výrazně více roste důchod těm, kteří ho už mají vyšší, a méně roste lidem s nízkým důchodem. Takže například seniorům s minimálním důchodem valorizace „přihodí“ zpravidla několik málo stovek, lidem s důchodem například nad 20 tisíc mnohem více.

„Důchody jsou nedotknutelné.“ Alena Schillerová popsala stárnutí Česka i představy o reformě

Jedním z řešení by mohla být valorizace o stejnou částku pro všechny bez rozdílu, což by rozevíraní nůžek zastavilo. Jenže taková změna je spíše nereálná, protože Ústavní soud už dříve řekl, že u důchodů by se měla uplatňovat zásluhovost podle toho, kolik lidé do důchodového systému odváděli peněz. Takže když měl někdo vyšší plat, má mít i vyšší důchod. A tedy musí růst všem stejnou mírou.

Do důchodu bez stresu: 10 věcí, které udělejte už nyní

39  včetně DPH

Koupit

Více k tématu