Nové důchody už nejsou bída. Podívejte se, kolik peněz dnes seniorům stát přiznává

O důchodech dlouhodobě panuje představa, že jsou velmi nízké. Do značné míry je to pravda, rozhodně to ale neplatí o důchodech nové generace seniorů. Většina z nich už běžně dosáhne na průměrný důchod a více než polovina ho hravě překonává.

Zdroj: Pixabay
Dnešní důchody už nejsou nízké jako v minulosti. (ilustrační foto)

V Česku se rodí nová generace starobních důchodců, kteří už nebudou tolik ohrožení chudobou jako ti, kteří odešli do důchodu v 90. letech a v první dekádě nového tisíciletí.

Dlouhodobě rostoucí platy a také pravidelná výrazná valorizace penzí v posledních letech zajistily to, že i nově přiznávané důchody jsou výrazně vyšší než dříve.

Dnešní šedesátníci a z velké části i padesátníci mají navíc většinou také důchodové spoření, a přestože uspořené částky nebývají nijak zvlášť vysoké (průměrná měsíční úložka se pohybuje jen kolem 700 korun), v kombinaci se starobními důchody lze očekávat, že se budou mít ve stáří lépe než předchozí generace. A v kombinaci s vlastním bydlením budou mít i dostatek penězi na kulturu, cestování nebo jiné aktivity.

Většina lidí má více než průměr

Jak ukazují poslední čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), pokud lidé požádají o důchod po dosažení důchodového věku, a nejdou tedy do důchodu předčasně, v drtivé většině pobírají nadprůměrně vysoký důchod.

V roce 2019 mělo přiznáno řádný starobní důchod bezmála 61 tisíc lidí. Průměrný celostátní důchod v tomto roce činil 13 319 korun. A celkem 53 tisíc lidí mělo v tomto roce přiznaný důchod vyšší než 13 000 korun. Nižší než tuto částku dostalo jen něco málo přes 7000 lidí.

Nejčastěji se přiznaný důchod pohyboval mezi 15 až 18 tisíci korun a nad touto hranicí pobíralo důchod hned 12 715 lidí. Jinými slovy 1 z 10 nových důchodců dnes pobírá vysoce nadprůměrný důchod.

Hladiny nových důchodů. (Čísla ČSSZ za rok 2019)Foto: České důchody

Čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici, zveřejněna budou na podzim v rámci nové důchodové ročenky. V současné době, tedy v roce 2021, činí průměrný důchod 15 336 korun. S ohledem na to, že se pravidla výpočtu důchodů nezměnila, lze konstatovat, že drtivá většina nových důchodců dnes bude pobírat důchod nad 15 000 korun a celá třetina se přiblíží k důchodu ve výši 20 000 korun. Vždy přitom záleží na celkových životních výdělcích a počtu odpracovaných let.

Hlídejte si odpracované roky: Přehled, co všechno se do důchodu nepočítá

Ani předčasné důchody nejsou bída

Pokud jde o předčasné důchody, do kterých odchází každý pátý důchodce, ani v tomto případě nejsou důchody nijak dramaticky nízké. Jak jsme popsali v nedávném článku, nižší důchod, než je celostátní průměr, dostalo v roce 2019 „jen“ 10 044 seniorů, tedy zhruba každý desátý ze všech nových seniorů. Situace sice v tomto ohledu není ideální, ale oproti minulosti se výrazně zlepšila.

Dlouhodobé statistiky ukazují, že pokud lidé celý život pracují a pobírají běžný plat v Česku, nemusí se obávat, že by v důchodu neměli na zaplacení nájmu, jídla či léků. Lidí s důchodem pod symbolickou hranicí 10 000 korun, kterou by jako minimální důchod měla nastavit chystaná důchodová reforma, je dnes už opravdu naprosté minimum. Je tedy zřejmé, že nové opatření pomůže hlavně takzvaným starodůchodcům, kteří mají důchody v řadě případech velmi nízké.

Ani tyto pozitivní zprávy by ale neměly nabádat k představě, že lidé dostanou vysoký důchod bez práce. Stále bohužel platí, že 5 až 7 tisíc nových seniorů na důchod vůbec nedosáhne, protože jim chybí 35 důchodového pojištění, zjednodušeně odpracovaných let. Odpracované roky navíc ovlivňují výši důchodu a už dávno neplatí, že se důchod počítá jen z výdělků. Čím více odpracovaných let máte, tím vyšší je i výsledný důchod. Více o tom píšeme v tomto článku.

Více k tématu