Stínový ministr Juchelka: Chceme změnit vzorec řádné valorizace důchodů

V případě návratu do vlády plánuje hnutí ANO revidovat některé důchodové změny, které současná vláda prosadila nebo se k tomu chystá. Tento krok potvrdil poslanec Aleš Juchelka a nastínil i konkrétnější vize v oblasti důchodů. Zásadní podle něj je, aby se zvýšily příjmy důchodového systému a mechanismus valorizace se vrátil do původní podoby.

Foto: Profimedia
Poslanec Aleš Juchelka.

Aleš Juchelka, který vystupuje jako stínový ministr práce a sociálních věcí, popsal kroky v oblasti důchodů, které v současné době plánuje hnutí ANO. V rozhovoru pro páteční tištěný Deník uvedl, že v první fázi poslanci předloží pozměňovací návrhy v rámci schvalování velké důchodové reformy, kterou připravila vláda.

„Předložíme pozměňovací návrhy u náročných profesí, abychom zmírnili tvrdost předlohy,“ nastínil Aleš Juchelka v rozhovoru. Neupřesnil však, jaké změny by to měly být.

Ministr Marian Jurečka navrhuje, že část lidí v náročných profesích by měla mít nárok na dřívější důchod bez finančního krácení. Týkat by se to mělo těch, kteří pracují v rizikovém prostředí označeném kategorií 4 a v prostředí označeném kategorií 3, přičemž v tomto případě by se zohledňovala pouze vybraná rizika (celková fyzická zátěž, vibrace, zátěž teplem a zátěž chladem).

Hnutí ANO má k současnému návrhu výhrady od začátku. Představitelé hnutí si od ministra Jurečky vyžádali další podklady k tomu, jak k danému výčtu rizik vláda došla, a následně měli společně diskutovat o tom, co by se mohlo změnit nebo rozšířit. Debata měla proběhnout na druhé společné schůzce u prezidenta, ale tu politici hnutí ANO zrušili a konkrétní požadavky zatím nepředstavili.

K návrhu důchodové reformy má opoziční hnutí i další výhrady, podle Aleše Juchelky vnímají problematicky plánované zpomalení tempa růstu nových důchodů, zvyšování důchodového věku nad hranici 65 let nebo omezování výchovného. Zda ale v tomto ohledu budou poslanci předkládat další zmírňující pozměňovací návrhy, není v tuto chvíli jisté.

Budoucí „vládní“ plány

Poslanec Aleš Juchelka ovšem ve zmíněném rozhovoru potvrdil, že pokud se hnutí ANO dostane do vlády, má ambici provést mnohem významnější důchodové změny. „Určitě uděláme nějakou revizi. Osobně budu chtít změnit vzoreček pro výpočet řádné valorizace, aby se penze kromě inflace zvyšovaly nikoliv o třetinu růstu reálných mezd, ale opětovně o polovinu. Při očekávaném hospodářském růstu by se totiž skokově otevřely nůžky mezi ekonomicky aktivním obyvatelstvem a důchodci,“ uvedl Juchelka.

Mechanismus řádné valorizace zpomalila v roce 2023 současná vláda Petra Fialy. Dříve platilo, že se v lednu procentní výměra důchodu zvyšuje o míru inflace a polovinu růstu reálných mezd. Nyní je to míra inflace a třetina růstu reálných mezd. Nově se také vždy zohledňuje pouze inflace důchodců, dříve se však porovnávala inflace důchodců a standardní inflace a použila se ta, která byla vyšší.

Dále Juchelka zopakoval, že jedním z cílů hnutí ANO je zvýšení příjmů důchodového systému, což by se mělo udělat primárně zavedením druhého důchodového pilíře. „Chceme zvýšit příjem průběžného systému zavedením druhého, státem garantovaného pilíře. Byla by to obdoba zajištěných bankovních vkladů. Jeho prostřednictvím by lidé mohli investovat do velkých infrastrukturních staveb typu vysokorychlostních tratí,“ vysvětlil Juchelka.

Politici hnutí ANO utekli od jednání o důchodové reformě. Jurečka: Jejich přístup mě mrzí

Otázka fungování druhého pilíře

Detaily toho, jak by mohl druhý pilíř fungovat, bohužel zatím politici hnutí ANO nepředstavili. Původně slíbili detailnější návrh předložit v rámci zmiňovaného jednání u prezidenta. Ale poté, co účast zrušili, označili své plány na změny důchodů jako know-how a jejich představení přesunuli až na příští rok. Návrh by měl být součástí předvolební kampaně pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

V případě druhého pilíře je zásadní zejména to, jestli by fungoval jako povinný, nebo dobrovolný. V případě povinnosti by se totiž v podstatě jednalo o zvýšení důchodových odvodů, což ale hnutí ANO opakovaně odmítá.

Lze tedy očekávat spíše dobrovolný přístup, což ale způsobí, že druhý pilíř bude v podstatě nedostupný pro lidi, kteří nemají žádné peníze navíc a nespoří si ani v současné době. Podle průzkumů jde zhruba o čtvrtinu až třetinu lidí. Například průzkum Ipsos z roku 2023 ukázal, že si na důchod vůbec nespoří 29 % lidí.

Foto: Stanislava Benešová/Právo/Profimedia

Více k tématu