Nulové riziko i účast zaměstnavatele: Karel Havlíček nastínil podobu druhého pilíře

Druhý důchodový pilíř, který navrhuje hnutí ANO, má být postaven na principu dobrovolnosti. Uvedl to místopředseda hnutí Karel Havlíček, podle kterého je pro stát praktické, když na strategické stavby získá peníze od svých vlastních občanů. Hlavní motivací nového pilíře má být podle Havlíčka „nulové riziko“ při investování.

Foto: České důchody
Poslanec Karel Havlíček.

Poslanec Karel Havlíček, který vystupuje jako předseda stínové vlády, poprvé konkrétněji popsal představy, jak by měl vypadat druhý důchodový pilíř. Na rozdíl od předchozího (zrušeného) druhého pilíře, který využíval soukromé penzijní fondy, by v tomto případě byl hlavním garantem všeho stát.

„Byl by dobrovolný a byl by úplně jinak koncipovaný, než byl druhý pilíř Nečasovy vlády. Ten byl komerční. Lidé v Česku nevěří na tak dlouhou dobu komerčním institucím, zatímco státu ano. Podívejte se, jak se zaprášilo po státních dluhopisech,“ uvedl Karel Havlíček v rozhovoru pro Novinky.cz. Podle něj má být druhý pilíř postaven tak, aby byl motivační a „nevycucával peníze z prvního pilíře“.

Získané peníze od lidí by se podle Havlíčka mohly investovat do různých infrastrukturních staveb, například do jaderné energetiky, vysokorychlostních tratí nebo do dalších oblastí spojených s dopravou.

Státní garance i účast zaměstnavatele

Základním cílem této strategie má být skutečnost, že si lidé své peníze prostřednictvím státu zhodnotí a potom je využijí ve stáří. „Pro lidi může být výhodná představa, že tady bude nulové riziko, že o peníze nepřijdou. Mechanismus by navíc mohl být zajímavý i v tom, že by se do toho mohl zapojit zaměstnavatel, že pokud by si lidé spořili na důchod se státní garancí, zaměstnavatel by jim přispíval třeba jedním procentem. Záleží na tom, jak by se to nastavilo,“ upřesnil Havlíček své představy. Inspirací by v tomto ohledu měly být hlavně skandinávské země, například Švédsko.

Podle Havlíčka je podstatné dostat do důchodového systému více peněz, aby nebylo nutné u důchodů činit úsporné kroky. Hnutí ANO například momentálně odmítá zvyšování důchodového věku nad 65 let, zpomalení růstu budoucích přiznávaných důchodů nebo omezování výchovného. Vedle druhého pilíře by se další peníze měly získat „eliminací šedé ekonomiky“, lepším výběrem daní nebo třeba zvýšením porodnosti.

Dle současných vizí bude tedy druhý pilíř určen primárně bohatším lidem, kteří budou mít volné peníze na investování. Tito lidé, kteří mají zpravidla vyšší výdělky, budou mít s ohledem na zásluhovost i vyšší důchody, takže s dalšími výhodně zhodnocenými penězi od státu se zlepší jejich životní úroveň v důchodu. Prakticky nic se ovšem nezmění pro lidi, kteří už nyní nemají žádné peníze na penzijní či jiné spoření. Těmto lidem bude druhý pilíř k ničemu a ve stáří zůstanou odkázáni hlavně na státní důchod.

Dobrovolný druhý pilíř, který bude postaven na garanci státu a bude zajišťovat dostatečné zhodnocení s minimálním rizikem, by byl pro stát finančně nákladný. Upozornil na to předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. „Budete muset nabídnout velmi dobré podmínky pro lidi, aby do toho systému vystupovali sami dobrovolně. To znamená větší zhodnocení, než nabízí jiné produkty, třeba třetí pilíř nebo banky. To ale pak bude znamenat, že v druhém pilíři bude stát platit mnohem větší úrokové náklady, než platí ze standardních dluhů. To by znamenalo jen větší náklady na dluhovou službu,“ popsal Hampl s tím, že si nedovede přestavit jiný způsob, jak udělat pilíř atraktivní bez toho, aby nabízel vyšší než průměrné zhodnocení na trhu.

Prezident Pavel nevzdává jednání o důchodové reformě a vyzval k zaslání alternativních návrhů

Rozhodne výsledek voleb

Druhý důchodový pilíř plánuje hnutí ANO realizovat v případě, že se po volbách v roce 2025 dostane do vlády. Právě před volbami hnutí zveřejní také podrobnější představy a parametry plánovaného pilíře. Současné vládě svůj návrh předložit neplánuje, takže je nepravděpodobné, že by byl druhý pilíř součástí aktuálně projednávané důchodové reformy.

Karel Havlíček také potvrdil, že v případě úspěchu ve volbách plánuje hnutí ANO významně redukovat nebo zrušit důchodové změny, které současná vláda případně prosadí. „Pokud to dopadne kritickým způsobem pro budoucí důchodce, to znamená, že vláda si udělá účetní čárku, že se jí to podařilo, ale ve finále nikoliv, tak potom po revizi můžou přijít i určité změny,“ konstatoval Havlíček v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že priorita je pro něj to, aby důchodový věk nepřekročil 65 let. „V každém případě bychom přehodnotili věk odchodu do důchodu. A jestli to chcete slyšet natvrdo, tak to zrušíme,“ uzavřel Havlíček.

Současná vláda Petra Fialy plánuje schválit mechanismus automatického zvyšování důchodového věku nad 65 let, který by se měl týkat lidí narozených v roce 1966 a později. Důchodový věk by měl vycházet z očekávané délky dožití, přičemž by se zvyšoval maximálně o 2 měsíce za rok. Podrobně je mechanismus popsán v tomto článku.

Více k tématu