Miloš Zeman: Doporučuji zvýšit sociální pojištění a důchodový účet nebude ztrátový

Zvyšování důchodového věku není dobrá cesta a vhodnější je mírné navýšení sociálního pojištění. Je o tom přesvědčen bývalý prezident Miloš Zeman, který okomentoval aktuální politické dění kolem důchodové reformy.

Foto: Profimedia
Bývalý prezident Miloš Zeman.

Bývalý prezident Miloš Zeman odmítá zvyšování důchodového věku nad hranici 65 let jako nevhodné. Přijatelnější by pro něj bylo zvýšení odvodů na důchody.

„Já si myslím, že prodlužování důchodového věku není dobrá cesta. Ale pozitivní alternativa, kterou doporučuji už dlouhou dobu, je mírně zvýšit sociální pojištění, což by vybilancovalo důchodový účet, který by nebyl ztrátový. To, že k tomu nikdo nechce přistoupit, je podle mého mínění chyba,“ uvedl Miloš Zeman v rozhovoru pro Radio Prostor.

Podle něj je zvyšování tohoto pojištění vhodné i v kontextu toho, že současná vláda Petra Fialy zvyšuje i jiné daně. „Sociální pojištění je daň jako jakákoliv jiná, s jediným rozdílem, že je účelově vázána právě na výplatu starobních důchodů, a jestliže vláda zvyšuje všechny daně, na které se podíváte, není důvod, proč by neměla zvýšit i tuto daň, aby se vyhnula okrádání starobních důchodců. Což už se stalo,“ konstatoval exprezident Zeman.

Není to poprvé, co Miloš Zeman hovoří o zvyšování daní. V roce 2022 vládě doporučil, aby zrušila všechny daňové výjimky, což by zahrnovalo také zrušení výjimky pro zdanění důchodů. V současné době jsou od daně osvobozeny důchody, které svou výší v ročním součtu nepřesahují 36násobek minimální mzdy.

Politika je kompromis

Miloš Zeman okomentoval také aktuální politické dění kolem projednávání důchodové reformy. V tomto ohledu podpořil hnutí ANO, které v současné době odmítá o důchodových změnách jednat.

„Jestliže premiér Fiala pronesl další ze svých krajně nešťastných výroků, kdy sdělil, že mají 108 hlasů ve Sněmovně a že se nebudou ohlížet na názor opozice, tak se samozřejmě nelze hnutí ANO divit. Politika je kompromis a pokud vládní strana u důchodové reformy není ochotna ke kompromisům, tak tím riskuje, že po příštích patrně prohraných volbách hnutí ANO ve vládě důchodovou reformu zruší jako celek,“ popsal Zeman svůj pohled.

V tomto ohledu ovšem opomněl zmínit, že ministr Marian Jurečka opakovaně vyzval opoziční politiky k jednání. Prezident Petr Pavel také svolal společné schůzky mezi Jurečkou a zástupci hnutí ANO, v rámci kterých se měl hledat kompromis. Hnutí ANO se zúčastnilo pouze první schůzky, na druhou již přijít odmítlo. Následně oznámilo, že svou představu o důchodové reformě považuje za své know-how a představí ji až v roce 2025 v rámci předvolební kampaně.

Do důchodu bez nemilých překvapení

349  včetně DPH

Více informací

Více k tématu