Politici ANO mají několik verzí dění na Hradě, ale k podstatě důchodové reformy mlčí

Představitelé hnutí ANO během uplynulých dnů přišli s několika odlišnými interpretacemi toho, co se stalo na schůzce, která proběhla u prezidenta Petra Pavla. Poslední verzí je, že chtěli být slušní a nekonfrontovat prezidenta s tím, že údajně lže. Ve velkém množství proměnlivých prohlášení ve skutečnosti zaniká to podstatné, tedy že hnutí ANO zatím nepředstavilo žádnou konkrétní vizi toho, zda a případně jak chtějí měnit důchodový systém.

Foto: Profimedia
Představitelé stínové vlády hnutí ANO.

Poslankyně Klára Dostálová, která vede hnutí ANO ve volbách do Evropského parlamentu, prezentovala novou verzi toho, co se stalo na společné schůzce k důchodové reformě na Hradě. Když prezident Petr Pavel na tiskové konferenci po schůzce oznamoval shodu na zvyšování důchodového věku, Alena Schillerová se přímo nevymezila, protože k němu chtěla být „slušná“.

„Přece se nemohlo očekávat od paní Schillerové, byť se jí nelíbilo vyjádření pana prezidenta, že by si stoupla za mikrofon a řekla celému národu, že třeba pan prezident lhal. Aspoň se špetkou diplomacie se na takových tiskových konferencích snaží ten člověk sdělit, že ta shoda není úplně tak, jak to řekl pan prezident, aby to nemusel říct natvrdo,“ uvedla Klára Dostálová v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

S obdobným vysvětlením krátce po ní přišel také místopředseda hnutí Karel Havlíček. Podle něj se Alena Schillerová ve skutečnosti proti zvyšování důchodového věku vymezila, ale nechtěla to udělat zcela otevřeně. „Jestliže na tiskové konferenci řekne paní Schillerová, že to pro nás není cesta, vám se to zdá jako odsouhlasené? To, že tam kategoricky nezačínáme na pana prezidenta útočit, si myslím je spíš otázkou slušnosti,“ řekl Havlíček v pořadu Za pět minut dvanáct v televizi Nova.

Různorodá vysvětlení

Jde o další vysvětlení a interpretaci, proč vznikly nejasnosti ohledně toho, jestli představitelé hnutí ANO souhlasili se zvyšováním důchodového věku nad hranici 65 let, či nesouhlasili. Z oficiálního zápisu ze schůzky, kterou zveřejnila Kancelář prezidenta republiky, politici hnutí ANO souhlasili s tím, že zvýšení důchodového věku je nevyhnutelné, ale nesouhlasili se stávajícím návrhem ministra Mariana Jurečky, který počítá s neomezeným zvyšováním.

Představitelé hnutí ANO tento závěr odmítají a doposud popsali několik verzí toho, jak oni průběh schůzky vnímali:

  • Zápis ze schůzky, který připravil Vladimír Bezděk, v bodě o důchodovém věku neodpovídá tomu, co se odehrávalo, a neobsahuje informaci o výhradách hnutí ANO.
  • Ze strany prezidenta a vlády byla schůzka „past“ a „podraz“ na hnutí ANO.
  • Při jednání na Hradě byla „špatná akustika“ a zástupci hnutí ANO nerozuměli, o čem se hovoří.
  • Zástupci hnutí ANO se hned po schůzce proti vyjádření prezidenta nevymezili, protože to byla „otázka slušnosti“.

Politici hnutí ANO mají v otázce důchodového věku proměnlivý názor. V minulosti zvýšení nad 65 let podporovali Andrej Babiš i Alena Schillerová, ale následně názor změnili na odmítavý. Krátce po schůzce u prezidenta pak Schillerová říkala, že je hnutí ANO ochotno se o zvyšování věku bavit, pokud tato potřeba vyplyne z analytické zprávy o stavu důchodového systému. Následně Babiš konstatoval, že hnutí ANO růst na 65 let nikdy nepodporovalo a nepodpoří.

Chybí návrhy hnutí ANO

V debatách o tom, co stalo na schůzce a o tom, jak hnutí ANO vnímá otázku důchodového věku, bohužel momentálně zaniká hlavní podstatná informace. A tou je skutečnost, že během posledních 10 let i přes opakované sliby nebyli politici ANO schopni představit vlastní návrh důchodové reformy či toho, jak by chtěli důchody jinak řešit.

Poslední slib, že svůj návrh předloží, učinili právě při první schůzce u prezidenta. Podklady měli dodat před konáním druhé společné schůzky, která měla proběhnout 22. dubna. Hnutí ANO ale žádné podklady neposlalo, pár dnů před konáním schůzky účast zrušilo a následně své návrhy označilo jako „know-how“, které vládě nebude předávat. Nakonec hnutí ANO oznámilo, že ukončuje veškerá strategická jednání s vládou o hospodářských a sociálních tématech.

V současné době tedy panuje značná nejistota ohledně toho, jaké kroky v oblasti důchodů plánuje hnutí ANO uskutečnit. Aleš Juchelka pouze naznačil, že připraví některé pozměňovací návrhy k plánované vládní důchodové reformě. V dlouhodobějším horizontu má pak hnutí ANO v plánu velkou revizi důchodového systému, v rámci něhož chce například vrátit mechanismus řádné lednové valorizace do podoby před rokem 2023. Bližší detaily nejsou známy.

Foto: MARTIN VESELÝ/MAFRA/Profimedia

Více k tématu