Prezident Pavel nevzdává jednání o důchodové reformě a vyzval k zaslání alternativních návrhů

Současná podoba debaty o změnách důchodů není věcná a konstruktivní. Je o tom přesvědčen prezident Petr Pavel, který zároveň označil rozhodnutí hnutí ANO neúčastnit se společných schůzek za nešťastné. Zároveň je připraven zorganizovat ještě větší kulatý stůl, kde by se mohly diskutovat alternativní návrhy důchodové reformy.

Foto: České důchody
Prezident Petr Pavel.

Prezident Petr Pavel nevzdává svou snahu o hledání politického kompromisu na změnách důchodového systému. A to ani poté, co selhala jeho první snaha zprostředkovat dialog mezi vládou a největším opozičním hnutím ANO.

„Vždy jsem byl zastáncem slušné, věcné a odpovědné debaty vedené s cílem najít co nejlepší řešení diskutovaného problému. Hluboká nedůvěra mezi vládou a opozicí byla hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl zprostředkovat, za účasti nezávislých a respektovaných odborníků, jednání k dosažení kompromisu a zapracování případných dalších podnětů do vládního návrhu důchodové reformy,“ uvedl prezident Pavel ve svém prohlášení.

Zároveň vyjádřil zklamání nad tím, že představitelé hnutí ANO odmítli pokračovat v jednáních. „Rozhodnutí hnutí ANO neúčastnit se dalších jednání na strategická hospodářská a sociální témata nepovažuji za šťastné, ale beru ho na vědomí. Stejně však nepovažuji za konstruktivní a věcnou formu pokračující politické a veřejné debaty na téma důchodové reformy,“ konstatoval prezident.

Širší kulatý stůl

V tuto chvíli vyzval politiky i veřejnost, aby předložili případné návrhy důchodové reformy, které by mohly být alternativou k současnému návrhu, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí a který má tento týden projednat vláda.

„Pokud bude vůle předložit alternativní, jasnými argumenty a daty podložený návrh, jsem připraven svolat širší kulatý stůl za účasti zástupců tripartity, opozice a odborníků a návrhy vedoucí ke zlepšení našeho důchodového systému podpořit. Jsem přesvědčený, že takový postup je v zájmu naprosté většiny občanů,“ vyzval prezident Petr Pavel.

Nepřímo tak vyzval například hnutí ANO, které představení vlastního návrhu důchodové reformy slibovalo opakovaně, ale nikdy tak neučinilo.

Poslední slib, že svůj návrh předloží, učinili politici ANO při první schůzce u prezidenta. Podklady, například k požadovanému druhému důchodovému pilíři, měli dodat před konáním druhé společné schůzky, která měla proběhnout 22. dubna. Hnutí ANO ale žádné podklady neposlalo, pár dnů před konáním schůzky účast zrušilo a následně své návrhy označilo jako „know-how“, které vládě nebude předávat.

Ochotu jednat o podobě důchodové reformy už dříve vyjádřil také ministr Marian Jurečka, který zároveň avizoval, že opětovně osloví nejen hnutí ANO, ale také zástupce hnutí SPD. O případných změnách vládního návrhu je připraven jednat až do druhého čtení v Poslanecké sněmovně.

Foto: České důchody

Více k tématu