Změny v penzijní reformě, které se dotknou stávajících důchodců

Důchodová reforma se má dotknout zejména budoucích důchodců. Některé změny ale ovlivní i lidi, kteří už důchod pobírají. Podívejte se na přehled toho, co se chystá.

Foto: Adobe Stock
Manželé studují důchodovou reformu. (ilustrační foto)

Návrh důchodové reformy, kterou již schválila vláda a nyní ji projednávají poslanci, obsahuje i některé úpravy pravidel, které ovlivní již vyplácené důchody. Jde spíše o menší změny, což je ale způsobeno tím, že několik dalších už bylo schváleno v předchozích novelách. Sepsali jsme přehled toho, co se má změnit a co už vláda změnila v roce 2023.

Co se má schválit

Návrh velké důchodové reformy je nyní v Poslanecké sněmovně, kde prošel prvním čtením. V současné době ještě politici jednají o případných úpravách parametrů reformy, ale v případě stávajících důchodů už se žádné významnější změny neočekávají. Co má být schváleno?

Zvýšení minimálního důchodu

Od roku 2026 by se měla výrazně zvýšit minimální výše všech typů důchodů. Starobní důchody a invalidní důchody 3. stupně budou mít minimální základní i procentní výměru stanovenou shodně na 10 % průměrné mzdy, takže nejnižší důchod bude mít hodnotu 20 % průměrné mzdy. Kdybychom vycházeli z letošních údajů, činil by minimální důchod 8 800 korun a v roce 2025 pak 9 380 korun.

U invalidních důchodů nižšího stupně budou minimální částky nižší. U 2. stupně budou mít důchody minimální hodnotu 15 % průměrné mzdy a u 1. stupně pak hodnotu 13,33 % průměrné mzdy.

Nárok na minimální důchod bude mít každý, kdo získá minimální požadovanou dobu důchodového pojištění a v případě starobního důchodu získá také požadovaný věk pro přiznání důchodu. Pokud dnes někdo pobírá důchod nižší, bude mu automaticky dorovnáván na dané minimum. Vždy se tak bude vyplácet důchod alespoň ve stanovené minimální výši.

Konec valorizace výchovného

Pravděpodobně od roku 2026 se přestane valorizovat část důchodu, kterou tvoří výchovné. Dnes platí, že výchovné je prakticky pevnou součástí procentní výměry důchodu a pravidelně dochází k jeho navyšování při valorizacích, to má ale skončit. Podle návrhu to má fungovat tak, že při valorizaci se nejprve od procentní výměry důchodu odečte hodnota výchovného, a zbylá část této výměry se standardně navýší. A poté se výchovné opět k procentní výměře přičte. Podrobněji je chystaná změna popsána v tomto článku.

Úleva pro pracující důchodce

Starobní důchodci, kteří zároveň pracují, mají mít od roku 2025 odpuštěno placení sociálního pojištění, pokud jim vzhledem k výši výdělků vznikne povinnost ho hradit. Konkrétně má jít o sociální pojištění na straně zaměstnance ve výši 6,5 %, čímž dojde k přímému navýšení čistého výdělku. Pojištění na straně zaměstnavatele zůstane.

Zároveň má dojít ke zrušení současného mechanismu pro přepočítávání důchodu za další odpracované doby, takže další prací již nebude možné zvyšovat důchod. Vzhledem k tomu, že navýšení se zpravidla pohybuje v řádech nižších desítek korun, na tom pracující důchodci finančně vydělají. Na ušetřeném pojistném totiž získají více peněz, než o kolik by se jim důchod navýšil.

Plánuje se zpoplatnění papírových valorizačních oznámení k důchodu

Delší doba pro obnovení vdovského důchodu

Základní nárok na pobírání vdovského či vdoveckého důchodu je jeden rok a pak zaniká. Pokud jsou ovšem splněny některé podmínky, zejména péče o dítě nebo dosažení důchodového věku, tak se výplata obnovuje nebo prodlužuje po dobu trvání tohoto stavu.  Vyplácení důchodu se může vždy obnovit, pokud podmínky nastanou nejpozději do 2 let od konce vyplácení. Nyní je v plánu prodloužení lhůty na 5 let.

To ocení zejména muži nebo ženy, kteří přijdou o svého partnera či partnerku krátce před důchodem. Nyní se totiž bohužel stávalo, že například starší manžel zemřel v době, kdy manželce bylo 59 let, a v době, když ona získala starobní důchod, už neměla nárok na doživotní vdovský důchod. Po změně, která má začít platit od roku 2025, by k tomu nemělo docházet tak často.

Co už bylo schváleno

Vláda v roce 2023 prosadila tři významné důchodové novely, které přinesly změny zvláště u valorizací důchodů. Co již platí nebo v dohledné době začne platit?

Změny mimořádných valorizací

Mechanismus mimořádných valorizací byl kompletně přepracován. Dříve fungoval tak, že když součet meziměsíční inflace překročil hranici 5 %, zvýšila se procentní výměra důchodu přesně o míru inflace. Nově byla mimořádná valorizace nahrazena takzvaným dočasným přídavkem (či příspěvkem) k důchodu. Podmínka inflace 5 % zůstala zachována, ale samotné mimořádné navýšení důchodů probíhá jinak.

Hlavní rozdíl je v tom, že již není zohledňována celá míra inflace. Zvýšení důchodu se nově skládá ze dvou částí – jedna představuje klasické trvalé zvýšení procentní výměry a druhou tvoří dočasný přídavek vyplácený do konce roku. Podrobněji je nový mechanismus popsán v tomto článku.

Zpomalení řádných valorizací

Budoucí řádné valorizace budou o něco nižší, protože byly schváleny dvě významné změny. V případě započítávání růstu reálných mezd se doposud brala v potaz polovina tohoto růstu, nově se však zohledňuje pouze třetina. A u inflace se brala v potaz běžná inflace ve společnosti a důchodcovská inflace, přičemž pro potřeby valorizace se vždy použila ta vyšší, což bylo pro důchodce výhodnější. Nově se vychází pouze z důchodcovské inflace.

Zatímco v případě růstu reálných mezd se změna do valorizace pravděpodobně promítne nejdříve po roce 2030, v případě zohledňování pouze důchodcovské inflace bude dopad znatelný už při další valorizaci v lednu 2025.

Jak vysoké jsou důchody v Česku: Přehled vyplácených částek za rok 2023

Změny výplatních termínů

Od července 2025 se změní způsob vyplácení důchodů. Nyní se důchody vyplácejí dopředu, takže například důchodce s výplatním termínem 16. den v měsíci dostává důchod na období od 16. dne aktuálního měsíce do 15. dne následujícího měsíce. Nově bude výplatní období stanoveno jako běžný kalendářní měsíc, tedy od prvního do posledního dne aktuálního měsíce. Všechny důchody se navíc budou vyplácet v první polovině měsíce. O případných změnách termínů výplaty bude Česká správa sociálního zabezpečení každého dotčeného důchodce s předstihem informovat.

Konec doplatku valorizace

Od roku 2022 je při řádné lednové valorizaci vyplácen takzvaný doplatek valorizace, tedy poměrná část celkové valorizace od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dnu důchodu. V lednu 2025 ale bude tento doplatek vyplacen naposledy. (Důvody jsou vysvětleny v tomto článku.)

Ztráta nároku na státní příspěvek u penzijního spoření

U penzijního spoření se od začátku července změnila pravidla pro přiznávání státních příspěvků. Lidé pobírající starobní důchod nárok na příspěvek plošně ztratili, a to bez ohledu na to, jestli smlouvu uzavřeli už dříve.

Doplňující informace: Změny mechanismu mimořádných, zpomalení řádných valorizací i konec státního příspěvku pro důchodce u penzijního spoření již platí. Poslanci hnutí ANO ovšem tyto změny napadli u Ústavního soudu a žádají jejich zrušení. Rozhodnutí o dvou ústavních stížnostech zřejmě padne letos nebo v příštím roce.

TIP: Kalkulačka valorizace důchodů a doplatku v lednu 2025

Důchodový newsletter

Pravidelné novinky a rady k důchodům. Ať vám nic důležitého neunikne!
Newsletter zasíláme zdarma a z odběru se můžete kdykoliv odhlásit v každém zaslaném e-mailu. Pokud důchodové newslettery v doručené poště nevidíte, zkontrolujte si složky Reklamy, Hromadné nebo Spam.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Více k tématu