Plánuje se zpoplatnění papírových valorizačních oznámení k důchodu

Součástí návrhu důchodové reformy je možnost, aby Česká správa sociálního zabezpečení zpoplatnila zasílání tradičních oznámení o valorizaci důchodů v papírové formě. Podmínkou ale je, že předtím zavede jejich elektronickou podobu, která bude i nadále zdarma.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně čte podmínky valorizace. (ilustrační foto)

Při každé valorizaci důchodů dostávají důchodci valorizační oznámení, které konkrétně vyčísluje částku navýšení. V současné době mají důchodci na toto oznámení nárok zdarma, ať už jde o papírovou nebo elektronickou podobu.

Od roku 2025 by se ale mohla papírová forma oznámení zpoplatnit. Jde o jeden z dílčích návrhů důchodové reformy, kterou představila vláda. Cílem je především finanční úspora, protože za tisk a zasílání papírových oznámení musí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) platit, přičemž jde o částky v řádech desítek milionů korun ročně.

Elektronická verze bude zdarma

Podle návrhu by se změna měla v první fázi týkat důchodců, kteří vlastní datovou schránku. Ti budou automaticky dostávat bezplatné valorizační oznámení do datové schránky, což už v podstatě funguje dnes. Vždy do tří měsíců před valorizací ale budou moci tito důchodci ČSSZ požádat, aby oznámení místo do datové schránky dostávali v papírové podobě, což už bude zpoplatněno. To pak bude automaticky platit i na další oznámení až do odvolání.

V další fázi by ČSSZ měla zpřístupnit elektronickou službu, přes kterou si budou moci všichni důchodci zadarmo své valorizační oznámení zobrazit a prohlédnout. K tomu by měla stačit elektronická (bankovní) identita, kterou je možné si rovněž zadarmo zřídit u banky. Služba bude zřejmě fungovat v rámci ePortálu ČSSZ, kde již úřad provozuje ostatní služby, aplikace nebo interaktivní formuláře. Nahlédnutí na oznámení by mělo být velmi jednoduché.

Pokud bude tato možnost pro nahlédnutí na oznámení přes internet zpřístupněna, bude moci ČSSZ zpoplatnit zasílání oznámení v papírové podobě. Jinými slovy lidé budou moci i nadále dostávat své oznámení do schránky, ale úřad jim za to bude účtovat poplatky v ceně poštovného. Podle aktuálních poštovních ceníků by mohlo jít o částku v řádu nižších desítek korun, konkrétní poplatek si bude moci určit ČSSZ podle ceny poštovného.

V současné době se ale důchodci nemusejí obávat, že by změna nastala. Návrh důchodové reformy ještě není schválený, a i když ho nakonec politici schválí, začne změna platit nejdříve od ledna 2025. Papírové oznámení při další lednové řádné valorizaci ještě bude pro všechny zadarmo.

V reformě se navrhuje výrazné zvýšení minimálního důchodu

O papírové oznámení se bude žádat

Pokud ke změně dojde, bude ČSSZ s předstihem všechny důchodce informovat, že bezplatné zasílání papírových oznámení skončí. Důchodci se tak budou moci rozhodnout, zda jim bude stačit elektronická podoba, nebo zda budou preferovat papírovou formu.

Každý pak bude moci požádat o to, aby mu papírové oznámení ČSSZ posílala i nadále za poplatek, který bude automaticky stržen z důchodu. Zároveň zůstane zachována možnost, aby si důchodci papírové oznámení vyzvedli osobně na pobočce ČSSZ, tato varianta bude také zdarma.

Podle návrhu zákona nebude zpoplatnění papírových oznámení povinné, ale změna je konstruována jako možnost. V případě ČSSZ je ale pravděpodobné, že této možnosti využije, protože má s digitalizací rozsáhlé zkušenosti. Díky propracovanému ePortálu ČSSZ lze očekávat, že získání elektronické verze oznámení bude snadné a důchodci, kteří ovládají počítat nebo chytrý telefon, nebudou mít potíže informaci o výši valorizace získat. Pro ty, kteří digitální technologie nevyužívají, zůstane možnost papírového oznámení za poplatek.

Digitalizace oznámení a zpoplatnění papírové verze přinese ČSSZ významné úspory za papír, tisk a poštovné. Už letos v lednu úřad přistoupil k tomu, že 1,7 milionu důchodců, kteří pobírají jeden typů důchodu nebo mají datovou schránku, nedostali papírové valorizační oznámení. Úspora činila přibližně 45 milionů korun. S obdobnou částkou (kolem 40 milionů korun) coby úsporou za každou jednotlivou valorizaci počítá i návrh důchodové reformy.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu