Chudé důchodce posílá vláda na úřad práce, čeká je byrokratické peklo

Vláda Petra Fialy představila projekt, který má lidem v Česku pomoci se současným zdražováním. Například důchodci se ale pouze dozví, že se jim letos třikrát zvýší důchody, a pokud jim chybí peníze, mají se obrátit na úřad práce s žádostí o příspěvek.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně přemýšlí o nejisté budoucnosti. (ilustrační foto)

Na první pohled ambiciózní projekt nazvaný Deštník proti drahotě, který měl zpřehlednit možnosti, jak stát pomůže lidem ve finančních problémech, zatím příliš konkrétní pomoci nepřinesl. Například senioři se dozvědí jen velmi stručné shrnutí toho, co se již mohou dozvědět jinde. Jde konkrétně o následující informace:

  • V roce 2022 proběhnou celkem tři valorizace důchodů, z toho dvě mimořádné (v červnu a v září). Byly také zvýšeny příplatky k důchodům, které se týkají například lidí postihovaných předchozím komunistickým režimem.
  • Byl navýšen příspěvek na bydlení a rozšířil se potenciální okruh příjemců tohoto příspěvku. Byly také schváleny speciální příspěvky na mobilitu a zvláštní pomůcky.
  • Senior, kterému kvůli zdražování chybí peníze, se může obrátit na úřad práce, kde lze o příspěvky požádat. Zároveň na webu najde odkazy na podrobnější informace.

Z pohledu seniorů je ale tento „deštník“ jen málo nápomocný. V podstatě je pouze posílá na úřad práce, kde na ně čeká nepřiměřená byrokracie a složité dokládání dokumentů a potvrzení, a to dokonce několikrát ročně.

Například Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni upozornil, že při žádosti o příspěvek na bydlení musí senior doložit 11 a někdy dokonce 14 dokumentů. Kromě samotné žádosti, která má čtyři strany, jde třeba o nájemní či podnájemní smlouvu, smlouvy na energie, vyúčtování energií, potvrzení o výši důchodu, výpisy z bankovního účtu, doklady SIPO, evidenční kartu či list k bytové jednotce nebo rodný list.

„Pane ministře Mariane Jurečko, sliboval jste změnu a místo toho jste to nechal své úředníky opět zabít. Ti lidé budou krachovat a místo pomoci jim stát nabídne jen exekuce,“ napsal Daniel Hůle na svém Twitteru. Upozornil tak na skutečnost, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zatím nesplnil svůj dřívější slib, že byrokracii spojenou se sociálními dávkami zjednoduší.

Byrokracie důchodce odrazuje

Právě náročná byrokracie do značné míry odrazuje řadu důchodců, kteří by jinak na příspěvek na bydlení měli nárok. Podle rozsáhlého průzkumu Životní podmínky, který mimo jiné zjišťoval, jak je v Česku příspěvek na bydlení čerpán, žádá o tento příspěvek pouze 14 % seniorských domácností, které mají nárok na více než 1000 korun.

Potíž bývá rovněž s žádostmi o příspěvek na péči, který vláda seniorům také doporučuje čerpat. Jak dlouhodobě upozorňuje ombudsman Stanislav Křeček, schvalovací proces tohoto příspěvku je v mnoha případech velmi dlouhý a není výjimečné, že se o žádosti rozhoduje déle než rok.

„Není ani neobvyklé, že za tak dlouhou dobu, než se vše vyřeší a žadatel se příspěvku na péči dočká, se jeho zdravotní stav ještě více zhorší. V posledních několika letech se v agendě ombudsmana vyskytly i případy, kdy žadatel zemřel dřív, než bylo o příspěvku rozhodnuto,“ uvedl úřad ombudsmana s tím, že potíž bývá hlavně v okamžiku, kdy lidé nesouhlasí s rozhodnutím úřadu a odvolají se.

Ombudsman: Lidé dříve umřou, než jim úřady schválí příspěvek na péči

Schillerová: Je to nedůstojné

Opoziční hnutí ANO opakovaně kritizovalo vládu, že pomoc vlády seniorům a dalším chudým domácnostem je nedostatečná. Bývalá ministryně financí a dnes poslankyně Alena Schillerová v rozhovoru pro České důchody uvedla, že mimořádná valorizace důchodů, která má zdražování kompenzovat, nebude dostatečná.

„Systém, který navrhuje Fialova pětikoalice, aby důchodci museli žádat o sociální dávky, mi přijde nedůstojný. Stát se má postarat o své důchodce, protože jim vděčíme za to, co tu vybudovali,“ uvedla Schillerová. V této souvislosti hnutí volá po jednorázovém příspěvku pro důchodce ve výši 6000 korun. Legislativní návrh, který ho zavede, ale zatím poslanci ANO nepředstavili.

Další pomoc vláda zatím neplánuje

Podle dosavadních informací zatím vláda Petra Fialy dodatečná opatření pro důchodce nechystá. Portál České důchody se na případnou pomoc nad rámec mimořádné valorizace a příspěvků z úřadu práce ptal ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP09), ale ani po více než dvou týdnech žádné jejich odpovědi nedorazily.

Kalkulačka mimořádné valorizace: Spočítejte si, o kolik se vám v červnu zvýší důchod

Markéta Pekarová Adamová před měsícem v rozhovoru pro Právo prohlásila, že s rychlejším růstem důchodů spíše nelze počítat. „Budeme si muset zvyknout na to, že jsme v nelehké, tíživé situaci a nemůžeme si dovolit žít nad poměry, tak jako se žilo dosud, kdy se zvedaly důchody a platy ve veřejné sféře rychleji, než se zvedaly v soukromé,“ uvedla.

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) pak opakovaně vyzval seniory, aby požádali o příspěvek na bydlení. „Velmi bych si přál, aby se ani senioři neostýchali a požádali si o příspěvek na bydlení. Dovolím si vyzvat také jejich rodinné příslušníky, aby pomohli s osvětou a třeba i se samotným vyplněním formulářů. Žádost se dá podat i online bez nutnosti navštívit úřad práce,“ uvedl poté, co oznámil, že v září proběhne druhá mimořádná valorizace důchodů.

První mimořádné valorizace se důchodci dočkají nyní v červnu. Detailní informace o vyplácení této valorizace včetně kalkulačky jsou k dispozici v tomto článku. Kalkulačku druhé mimořádné valorizace, která proběhne v září, pak najdete v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu