Třetí valorizace v září potvrzena: Spočítejte si zvýšení vašeho důchodu v kalkulačce

Ministr Marian Jurečka definitivně potvrdil, že v září dojde k třetí letošní valorizaci důchodů. Souhrnná inflace za poslední tři měsíce totiž překročila hranici 5 % a důchody se tak podle zákona musí zvýšit. Připravili jsme první kalkulačku, ve které si můžete spočítat, o kolik se zvýší váš důchod.

Foto: Adobe Stock
Senioři čekají na valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

POZOR: TENTO ČLÁNEK JIŽ NENÍ AKTUÁLNÍ. O VALORIZACI 2024 SI PŘEČTĚTE TADY.

Inflace v Česku nezadržitelně roste a důchodci se už v září dočkají druhé mimořádné valorizace důchodů, celkově tak již třetí v tomto roce. Informoval o tom ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Další mimořádná valorizace důchodů bude již od září tohoto roku. Růst cen za období únor až duben dosáhl 5,2 % a o toto procento budou zvýšeny procentní výměry důchodů. Zvýšení průměrného starobního důchodu tak bude o cca 700 Kč,“ uvedl ministr na svém Twitteru a dodal, že celkové náklady na tuto valorizaci budou činit 8 miliard Kč.

Pouze zásluhová část

Zmíněná částka je ovšem průměrná a reálně se bude týkat pouze důchodů v průměrné výši 17 242 Kč (po červnové valorizaci). Podobně jako u předchozích valorizací platí, že vyšší důchody porostou více. Rozdíly mezi nižšími a vyššími důchody budou navíc v případě mimořádné valorizace výraznější, protože dojde k procentnímu zvýšení pouze zásluhové části důchodu (tedy procentní výměry). Takže zatímco například důchod ve výši 20 000 Kč se v září zvýší o 838 Kč, důchodce pobírající důchod 10 000 Kč získá navíc pouze 318 Kč.

Abyste si mohli spočítat, o kolik se důchod zvýší právě vám, připravili jsme první kalkulačku mimořádné valorizace. Zadejte do ní výši důchodu po červnovém zvýšení a dozvíte se, jak vysoký důchod budete pobírat od září 2022.

KALKULAČKA – Spočítejte si mimořádnou valorizaci v září 2022

Vláda nyní musí připravit samostatné nařízení, podle kterého mimořádná valorizace proběhne. Jde o administrativní záležitost a vláda musí toto nařízení připravit do 50 dnů od konce dubna. Poté začne Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) valorizaci připravovat, aby již v září byly všechny důchody správně navýšeny.

Důchody do konce roku 2022

Mimořádná valorizace se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, sirotčích i vdovských (vdoveckých). Bude se týkat všech důchodců, kteří mají nyní přiznaný důchod nebo jim bude přiznán do konce roku 2022. Valorizovány tedy budou všechny následující důchody:

  • Aktuální již přiznané důchody (jde o současné důchodce)
  • Důchody přiznané do září, kdy proběhne druhá mimořádná valorizace
  • Důchody přiznané do konce roku 2022 (nejpozději k 31. 12. 2022)

Mimořádné valorizace se bohužel netýká nový doplatek, který důchodci poprvé dostali u lednové valorizace. Jde o doplatek za část valorizace od 1. dne v měsíci do dne výplaty důchodu, a jeho cílem je, aby měli všichni důchodci valorizaci od stejného dne. Důvody, proč v září důchodci doplatek nedostanou, jsme podrobně popsali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu