Začátek starobního důchodu: Co nahlásit, vyřešit a další rady

V okamžiku, kdy je vám přiznán starobní důchod, musíte splnit některé základní povinnosti. Také je nutné hlásit případné životní změny, které nastanou později.

Foto: Adobe Stock

Konec v práci a odchod do důchodu představuje velkou životní změnu. Mnoho lidí se na důchod těší, pro jiné je to období spojené s určitou nejistotu. Povinnosti se ale týkají všech a nelze je opomenout. Pokud jste si vyřídili žádost a přišlo vám rozhodnutí o přiznání starobního důchodu, ujistěte se, že učiníte všechny důležité kroky.

1. Kontrola rozhodnutí o důchodu

Dopis s rozhodnutím o přiznání starobního důchodu obsahuje samotné rozhodnutí, ve kterém je stanovena výše důchodu, a také osobní list důchodového pojištění, který zahrnuje všechny započítané doby důchodového pojištění. Je dobré vše zkontrolovat a ohlídat následující:

  • Zkontrolujte, že vám ČSSZ započítala všechny doby pojištění, a to včetně případných mezer, které jste měli v evidenci. Některým lidem například chybí v evidenci studium nebo prázdniny po dokončení střední školy.
  • Podívejte se, kolik celých roků pojištění vám bylo započítáno do důchodu a kolik „zbytkových“ dnů zůstalo nepoužito. Někdy se stává, že lidé mají například 44 let a 350 dnů pojištění, a do důchodu se jim započítá jen 44 let. V takových případech se vyplatí posunout datum přiznání důchodu o pár dnů a další doby pojištění získat třeba na úřadu práce. Postup posunutí data přiznání je detailně v tomto článku.

Jakékoliv nesrovnalosti nebo chyby je možné řešit do 30 dnů od doručení rozhodnutí. Pokud s něčím nesouhlasíte, můžete podat námitku proti rozhodnutí (odvolání). Písemnou námitku  pošlete na ČSSZ (adresy jednotlivých poboček najdete na webu úřadu), a to buď poštou, nebo přes datovou schránku (ID datových schránek jsou uvedeny u jednotlivých poboček, ID centrály je 49kaiq3). Případně můžete využít podatelnu na pobočce.

2. Volba způsobu výplaty

Pokud jste tak neučili už při žádosti o důchod, je nutné si zvolit způsob vyplácení důchodu. Důchod vám může chodit v hotovosti formou složenky přes Českou poštu (to je zpoplatněno částkou 35 Kč), nebo může být zasílán bezhotovostně na váš bankovní účet (nebo účet manžela či manželky). Bezhotovostní zasílání výplaty si můžete zajistit pomocí tiskopisu, který najdete na ePortálu ČSSZ, můžete ho doručit na pobočku nebo poslat elektronicky.

3. Oznámení pro zdravotní pojišťovnu

Jako starobní důchodci se stáváte státními pojištěnci a pokud už dále nepracujete, zdravotní pojištění za vás plně platí stát. O tom, že vám byl přiznán důchod, musíte informovat svou zdravotní pojišťovnu do 8 dnů. K oznámení se přikládá rozhodnutí o přiznání důchodu. Pokud jste šli do důchodu rovnou ze zaměstnání, měl by tuto oznamovací povinnost splnit váš poslední zaměstnavatel, ale není dobré se na to spoléhat. Raději si u zdravotní pojišťovny ověřte, že vás skutečně eviduje jako důchodce, aby nevznikaly nedoplatky.

4. Oznámení zaměstnavateli při pokračující práci

Pokud pobíráte starobní důchod a zároveň pracujete, musíte o tom informovat svého zaměstnavatele. Pozor, pokud máte přiznaný předčasný důchod, je povolena pouze taková práce, která nezakládá účast na sociálním pojištění. (Povolené a zakázané přivýdělky jsou popsány v tomto článku.)

5. Pořádek v daňových povinnostech

Samotný starobní důchod se nedaní. Výjimkou je pouze důchod, který v ročním součtu překračuje 36násobek minimální mzdy, ten je poté daněn 15 %. Pro rok 2024 se daní měsíční důchod vyšší než 56 700 Kč, pro rok 2025 bude hranice 62 400 Kč. Pokud takto vysoký důchod pobíráte, musíte podávat daňové přiznání.

Daňové přiznání standardně podáváte i v případě, že nadále pracujete v zaměstnání, podnikáte nebo máte jiné příjmy, například z pronájmu. Tady se povinnosti se začátkem důchodu nijak nemění a vše si musíte hlídat jako doposud.

6. Konec příspěvků u penzijního spoření

Od července 2024 ztratili důchodci nárok na státní příspěvek k penzijnímu spoření. V okamžiku, kdy je vám přiznán starobní důchod, je dobré se zamyslet na budoucností svého spoření, tehdy zda ho chcete ponechat, nebo ukončit. Zvolit si můžete jednorázovou výplatu i postupnou výplatu formou renty. Pokud i nadále pracujete a spoření si ponecháte, můžete využívat i možnost odpočtu daní.

7. Hlášení změn údajů

Pokud se vám změní například adresa, číslo bankovního účtu nebo jiné životní okolnosti, které mají vliv na vyplácení důchodu, je nutné vše do 8 kalendářních dnů nahlásit na ČSSZ. Většinu toho zvládnete i na dálku elektronicky přes ePortál ČSSZ, stačí vám k tomu datová schránka nebo bankovní identita.

Než podáte žádost o důchod: Co můžete udělat a ohlídat už nyní

Časté dotazy nových důchodců

Existuje průkaz důchodce a kde ho můžu vyřídit?

Žádný univerzální průkaz důchodce neexistuje, k dispozici máte pouze rozhodnutí o přiznání důchodu. Většina slev pro důchodce, například ve veřejné dopravě, se vztahuje k věku a prokázání nároku tedy stačí občanský průkaz. Pokud potřebujete potvrzení o pobírání důchodu a jeho aktuální výše, tak vám ho na vyžádání vystaví ČSSZ.

Už jsem skončil(a) v práci a zatím mi nedorazilo rozhodnutí o důchodu ani první splátka důchodu. Co mám dělat?

Proces rozhodování o přiznání důchodu trvá až 90 dnů. Pokud jste žádost o důchod nepodali v předstihu, může se stát, že už jste skončili v práci a zatím nebylo o důchodu rozhodnuto. To nepředstavuje problém, vyčkejte na rozhodnutí. Jestli už 90denní uplynula, kontaktujte ČSSZ (například na infolince 800 050 248) a informujte se, kde nastal problém. Průtahy obvykle vznikají při práci v zahraničí, protože se čeká na vyjádření zahraničních úřadů. Nemusíte mít obavy ani z toho, že se vám zatím nevyplácí důchod. Jakmile vám bude přiznán, ČSSZ vám zpětně doplatí všechny splátky.

Zapomněl(a) jsem požádat o výchovné za děti. Jak to můžu napravit?

Bohužel nijak. Pokud jste nepožádali o výchovné současně s žádostí o důchod, nárok na výchovné vám zanikl.

Kdy se mi bude poprvé valorizovat důchod?

Důchod se vám poprvé zvýší při nejbližší řádné lednové valorizaci. Například pokud vám byl přiznán v roce 2024, poprvé se vás bude týkat valorizace v lednu 2025. Nárok máte také na mimořádnou valorizaci, pokud nějaká proběhne.

Byl mi přiznán předčasný důchod. Jaké mám možnosti přivýdělků?

Možnosti práce a přivýdělků v předčasném důchodu jsou možné, ale mají omezení. Podrobně jsou popsány v tomto článku.

Co mám v důchodu dělat?

To už je jen na vás. Můžete se věnovat třeba zálibám, na které jste dříve neměli čas, cestování nebo objevování nových věcí. Řada výstav nebo kulturních akcí nabízí slevy pro seniory, v některých městech působí seniorské organizace a pořádají různé vzdělávací akce či setkání seniorů. Mnoho akcí nabízí také knihovny, a pokud se chcete vzdělávat, můžete vyzkoušet univerzitu třetího věku. Můžete se věnovat vnoučatům a rodině a samozřejmě klidně můžete jen odpočívat.

Pokud vás zajímá, jak se udržovat v kondici můžete začít zajímavým rozhovorem s Danou Steinovou, která se věnuje například trénování paměti a mozkovému joggingu. Užitečný je také článek o pohybu v důchodovém věku.

Předčasný důchod: Vše, co potřebujete vědět

129 199  včetně DPH

Více informací

Více k tématu