Zájem o předčasné důchody je letos rekordní, roste počet žádostí i tiskopisů

Počet lidí, kteří letos projevili zájem o předčasný důchod, už překonal i čísla z loňského roku. Celkem bylo do poloviny září podáno přes 86 tisíc žádostí a dalších více než 47 tisíc lidí podalo na úřad tiskopis pro uplatnění nároku na důchod.

Foto: Adobe Stock
Spokojený budoucí důchodce. (ilustrační foto)

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zveřejnila aktuální informace a čísla k žádostem o předčasné důchody v roce 2023. Zatím bylo do 15. září podáno celkem 86 425 žádostí o předčasný důchod, což je o 5 770 více než za celý loňský rok.

Rekordní byl z tohoto pohledu srpen, kdy lidé podali více než 13 tisíc žádostí, velký zájem byl ale po celou dobu roku. Za první polovinu září to bylo zatím 4 137 žádostí.

Čísla ale s velkou pravděpodobností porostou. Důvodem je i skutečnost, že prezident Petr Pavel podepsal novelu zákona zpřísňující pravidla pro předčasné důchody až v září. A nová pravidla tak začnou platit až od 1. října, což může podle dřívějších odhadů ministra Mariana Jurečky znamenat, že o důchod může požádat dalších až 10 tisíc lidí.

Čísla ale nejsou definitivní ještě z dalšího důvodu. Celkem 47 951 lidí totiž letos podalo na ČSSZ tiskopis pro uplatnění nároku na důchod. A tito lidé mají až 6 měsíců na rozhodnutí, jestli si nakonec žádost podají, nebo nikoliv.

Prezident Petr Pavel o podpisu důchodové novely: Nebyl jsem liknavý

Zcela rekordní byl v tomto ohledu srpen, kdy lidé podali 26 060 tiskopisů. Právě v srpnu probíhalo schvalování důchodové novely v Senátu a také se tím zabýval prezident. V té době ještě nebylo jisté, jestli budou nové podmínky předčasných důchodů platit už od září, nebo až později. Mnoho zájemců o předčasný důchod proto volilo jistotu a raději tiskopis na ČSSZ podalo.

Tiskopis do konce září

Pro zajištění stávajících podmínek předčasného důchodu před zpřísněním je možné tiskopis Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění poslat na ČSSZ až do konce září. Postup podání tiskopisu najdete v tomto článku.

Novela přináší významné zpřísnění předčasných důchodů, konkrétně zkracuje maximální dobu předčasnosti z 5 na 3 roky, zavádí výraznější krácení za předčasnost a zvyšuje minimální dobu pojištění ze současných 35 na 40 let. Také ruší nárok na letošní mimořádnou valorizaci pro předčasné důchody přiznané po začátku účinnosti zákona.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu