Prezident Petr Pavel chtěl dát lidem více času na rozhodování o předčasném důchodu

Prezident Petr Pavel vůbec neuvažoval o tom, že by aktuální důchodovou novelu podepsal už v srpnu. Naopak chtěl budoucím důchodcům poskytnout měsíc času navíc, aby si mohli novou legislativu nastudovat, takže ve hře byl buď podpis v září, nebo veto zákona. Informoval o tom ředitel odboru vnitřní politiky na Hradě Tomáš Lebeda.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Prezident Petr Pavel ve Sněmovně.

Ministr Marian Jurečka s předstihem nejméně jednoho dne věděl, že prezident nepodepíše novelu zákona o důchodovém pojištění do konce srpna. V rozhovoru pro deník Právo to řekl Tomáš Lebeda z týmu prezidenta, který na Pražském hradě působí jako ředitel odboru vnitřní politiky.

„Vláda to dobře věděla, alespoň pan ministr Jurečka. Na Pražském hradě ve středu ráno byl a měl schůzku s panem prezidentem, kde se dověděl všechny výhrady. Byl u toho i ekonomický poradce Bezděk. Pan ministr Jurečka odcházel s velmi přesnými informacemi o tom, proč pan prezident není se zákonem spokojen,“ uvedl v rozhovoru Tomáš Lebeda.

Zmíněnou středou je myšlen den 30. srpna a ředitel Lebeda tímto vysvětlením reagoval na dotaz, proč prezident Petr Pavel svým rozhodnutím odsunout podpis zaskočil vládu. Ve skutečnosti prezident o podpisu ještě v srpnu vůbec neuvažoval. „Pan prezident zvažoval podepsat zákon v září, nebo veto. Věděl, že nechce zákon podepsat ještě v srpnu,“ konstatoval Tomáš Lebeda.

Odmítl nulovou prodlevu

Jedním z důvodů, proč prezident váhal, byl velmi rychlý náběh zpřísnění u předčasných důchodů. Nelíbí se mu skutečnost, že zkrácení maximální doby předčasnosti z 5 na 3 roky je náhlé, a odmítl, že by mezi termínem platnosti a účinnosti byla prakticky nulová prodleva.

Prezident Pavel tak chtěl lidem, kteří momentálně řeší předčasný důchod, poskytnout více času na rozhodování. Podle něj by bylo neférové, aby se lidé u takto významného rozhodování dostávali pod tlak.

„Chtěl lidem poskytnout komfort jednoho měsíce, během kterého budou definitivně vědět, že zákon bude platit, a mohou se rozhodnout, jak s tím naloží. Během tohoto měsíce by vláda mohla kvalitní informační kampaní dosáhnout toho, že sníží počet žádostí o nové předčasné důchody. Ti, co už požádali, si to ještě mohou rozmyslet,“ vysvětlil Tomáš Lebeda.

Do předčasného důchodu může zamířit až 10 tisíc lidí navíc, Jurečka čeká nápor na úředníky

Ombudsman: Lidem to může pomoci

Skutečnost, že budoucí důchodci získali více času, ocenil také ombudsman Stanislav Křeček, který od začátku velmi rychlé zpřísnění předčasných důchodů kritizoval. Podle něj zkracování doby maximální předčasnosti mělo být postupné. Jednorázová změna totiž bude mít velký dopad na lidi, kteří podmínky pro předčasnou penzi splní na rozhraní účinnosti novely zákona a plánovali do předčasného důchodu odejít v nejbližší době.

„Tím, že pan prezident zákon podepsal až v září a nikoli v srpnu, vytvořil alespoň krátké přechodné období. Pravidla se tím pádem mění až od října. Musíme si tedy uvědomit, že nejde jen o jeden den, ale o celý další měsíc, kdy mohou lidé požádat o předčasný důchod ještě za „starých“ podmínek. A to může některým z nich opravdu pomoci,“ uvedl ombudsman Křeček pro České důchody.

Důchodová novela přináší významné zpřísnění předčasných důchodů, konkrétně zkracuje maximální dobu předčasnosti z 5 na 3 roky, zavádí výraznější krácení za předčasnost a zvyšuje minimální dobu pojištění ze současných 35 na 40 let. Také ruší nárok na letošní mimořádnou valorizaci pro předčasné důchody přiznané po začátku účinnosti zákona.

Většina změn začíná platit od 1. října. Výjimkou je zvýšení doby pojištění na 40 let, které má účinnost odloženou o jeden rok.

Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Více k tématu