Vláda v reformě prosazuje důchodové změny, o kterých snil Andrej Babiš

Na první pohled to zní paradoxně, ale návrh důchodové reformy, kterou nyní projednávají poslanci, obsahuje i některé změny a vize, o kterých v roce 2017 ve své předvolební knize psal lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Jde například o mechanismus zvyšování důchodového věku, podporu pracujících důchodců nebo ocenění péče o blízké osoby.

Foto: Profimedia
Poslanec Andrej Babiš.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v roce 2017 vydal knihu svých vizí O čem sním, když náhodou spím, jak by se mělo vyvíjet Česko a jaké změny by rád prosadil po volbách, které se v tom roce konaly. Pro hnutí byly volby úspěšné a Babiš se stal premiérem, takže měl možnost své vize realizovat.

Jednou z oblastí, kde chtěl zavést významné změny, byl důchodový systém. Provedení důchodové reformy dokonce bylo klíčovým bodem programového prohlášení Babišovy vlády, ale bohužel v tomto ohledu k zásadnějším změnám nedošlo a žádná reforma realizována nebyla.

Vláda se v oblasti důchodů soustředila primárně na zvyšování důchodů a mezi nejvýznamnější změny z té doby nakonec patřilo zavedení výchovného, což byl návrh, který paradoxně pocházel z tehdejší opoziční KDU-ČSL. Schváleno bylo také snížení důchodového věku pro záchranáře a další pracovníky integrovaného záchranného systému, ale tento zákon byl bohužel chybný a nefunkční, takže ho následující vláda musela opravit. (Současně ho ale do značné míry „vykostila“ a většina profesí IZS o výhodu přišla.)

Z vizí, které Babiš popisoval ve své knize, se neuskutečnilo v podstatě nic. Paradoxně ale některé návrhy nyní realizuje současná vláda Petra Fialy v rámci velké důchodové reformy, kterou nyní projednávají poslanci. Co z Babišových vizí by tedy mohlo být schváleno?

Zvyšování důchodového věku

V části, která se týkala důchodů, Babiš varoval, že česká populace stárne a důchodový systém tuto změnu nemusí finančně utáhnout. „Každý čtvrtý obyvatel Česka je už v důchodovém věku. Pár let to ještě náš penzijní systém utáhne, ale kolem roku 2035 nastane poplach. Do penze začnou odcházet silné ročníky narozené v sedmdesátých letech a brzy potom bude skoro třetina obyvatel Česka starší než 65 let,“ psal Babiš v knize.

Proto navrhoval, že vedle podpory a zvyšování porodnosti by mělo dojít k úpravě důchodového věku. Mechanismus zvyšování, který popisoval, byl v podstatě totožný, jaký je dnes v důchodové reformě. Tedy aby se důchodový věk zvyšoval podle očekávané délky dožití. „V kolika půjdeme do důchodu? Celé to spočítáme tak, aby si člověk užil penze asi čtvrtinu svého života,“ stojí v knize. Právě Babišova vláda také zavedla postup, podle kterého se délka dožití pravidelně sleduje a vláda podle toho rozhoduje o případném zvyšování důchodového věku.

Podpora pečujících a pracujících důchodců

Andrej Babiš kritizoval, že lidé, kteří pečují o děti nebo blízké osoby v rodině, jsou za to v důchodu trestáni. „Nefér taky je, když ženy, které se staraly o víc dětí nebo o jiného závislého člena rodiny, mají nízký důchod, protože jim chybí příjem. Ta doba se jim do důchodu započítává i dnes, ale chybí příjem, a tak je důchod nízký. Těm bychom měli poskytnout bonifikace za dobu, kdy o své blízké pečovali. Zaslouží si to,“ popsal v knize.

Právě s takovým mechanismem počítá i vládní důchodová reforma. Péče o první dvě děti, nemocné děti i péče o nemocné blízké by měla být oceňována novým institutem, který je nazvaný jako fiktivní vyměřovací základ. Osoba, která pečuje nebo pečovala, bude mít za tuto dobu evidovány fiktivní výdělky ve výši průměrné mzdy. Výsledkem bude vyšší důchod. Za třetí a každé další dítě pak bude náležet výchovné ve výši 500 Kč. (Pro první dvě děti má být výchovné postupně zrušeno, detailně je to pospáno v tomto článku.)

Babiš také plánoval větší podporu lidí, kteří už mají důchodový věk, ale chtějí i nadále pracovat. „Tisíce čerstvých penzistů tvrdí, že se jim na odpočinek, natož do předčasného důchodu nechce. Prý jich je i polovina. Že jsou zdraví a ve formě. Že museli. Tak si říkám, že bychom měli najít způsob, jak podpořit jejich elán a zkušenost,“ uvedl Babiš.

Současná vláda plánuje výraznější podporu pracujících důchodců. Ti, kteří pobírají důchod a zároveň pracují, mají mít odpuštěno placení pojistného. Konkrétně má jít o sociální pojištění na straně zaměstnance ve výši 6,5 %, čímž dojde k přímému navýšení čistého výdělku. Pojištění na straně zaměstnavatele zůstane.

Důchodová reforma 2024: Aktuální informace a přehled změn

Státní podpora spoření na stáří

V knize je také popsáno, že stát bude podporovat individuální komerční spoření, aby si lidé na stáří dokázali naspořit dostatek peněz. „Stát může lidem garantovat solidní důchod, který zajistí živobytí, ale ne důchod královský. O ten se musí každý zdravý člověk postarat,“ uvedl Babiš.

V tomto ohledu dokonce Babišova vláda připravila návrh zákona, který rozšiřoval možnosti penzijního spoření o takzvaný účet dlouhodobých investic. Princip spočíval v tom, že stát má podporovat i alternativní možnosti spoření na důchod, například formou akcií, dluhopisů nebo dalších rizikovějších investičních nástrojů. Tehdejší ministryně Alena Schillerová o nové formě spoření hovořila i v rozhovoru pro České důchody, bohužel ale vláda schválení této novinky nakonec nestihla.

Připravený zákon nicméně následně „oprášila“ vláda Petra Fialy, provedla v něm určité kosmetické změny, například změnila název na dlouhodobý investiční produkt (DIP), a vše schválila. Nyní už je tak možné tuto formu spoření využívat.

TIP: Pokud nyní zvažujete, že kvůli chystané reformě urychlíte odchod do důchodu a požádáte o předčasný důchod, prostudujte si tento článek, který se tím zabývá. Toto rozhodnutí nemusí být výhodné.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu