Premiér Fiala: Jsme připraveni důchodovou reformu prosadit i bez opozice

Pokud nedojde ke shodě nebo kompromisu u změn důchodového systému, vláda je zřejmě schválí bez ohledu na názor opozice. Informoval o tom premiér Petr Fiala s tím, že zástupci vlády jsou stále připraveni jednat. Prosazení změn je však podle premiéra nutné, aby byl systém finančně udržitelný.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Jednání o podobě důchodové reformy mezi zástupci vlády a opozičních hnutí se nedaří posouvat dopředu. V současné době tak roste pravděpodobnost, že vláda změny prosadí takzvaně na sílu, tedy pouze hlasy koaličních poslanců. Vyplývá to z prohlášení premiéra Petra Fialy, podle kterého má jeho vláda odvahu reformu provést.

„Myslím, že veřejná debata už proběhla a probíhá. My vysvětlujeme důvody, pro které musíme přistoupit k důchodové reformě. Samozřejmě důvody jsou i finanční. Demografický vývoj, vývoj populace, co se děje ve společnosti a to, co se děje s důchodovým účtem, nám říká jasnou věc: pokud něco neuděláme, pokud neuskutečníme rozumnou důchodovou reformu, tak ten systém bude do budoucna neufinancovatelný,“ uvedl Petr Fiala po středečním jednání vlády (21.2.).

Podle něj není možné se postavit před lidi, kterým je méně než 40 let, a tvrdit jim, že budou míst slušné důchody. „Nebudou, pokud neuděláme důchodovou reformu. Pořád se to odkládalo, předcházející vlády neudělaly v této věci nic, i když to měly v programu. Slibovaly to, nestalo se nic. Čím více času běží a necháváme plynout ten stávající systém, tím je to horší. Proto jsme museli zatáhnout například i za ruční brzdu v případě valorizací, protože pokud bychom to neudělali, tak bychom se velmi rychle dostávali do finančních problémů,“ vysvětlil premiér Fiala s tím, že o nutnosti reformy opakovaně hovoří i odborníci.

Fiala: Máme odvahu

„My tu odvahu máme a důchodovou reformu provedeme. Platí to, že principy, které jsme předložili, na kterých jsme se domluvili jako vládní koalice v minulém roce, teď proměníme v konkrétní legislativní normy,“ konstatoval Fiala.

Návrh důchodové reformy představil ministr Marian Jurečka v polovině listopadu. Následně do poloviny prosince běželo připomínkové řízení, v rámci kterého mohly úřady, ministerstva i další zájmové skupiny (například odbory) podávat připomínky. V současné době úředníci připomínky vypořádávají a případně do legislativního návrhu sepisují změny. Ministr Jurečka například oznámil, že aktualizovaná verze návrhu bude obsahovat úlevy pro pracující důchodce.

Návrh obsahuje řadu parametrických změn, z nichž některé výrazně ovlivní pravidla pro přiznávání a výpočet důchodu. Mezi zásadní změny patří například následující:

  • Má dojít k prolomení hranice 65 let u důchodového věku. Strop má být zrušen a věk odchodu do důchodu se má pravidelně zvyšovat na základě očekávané délky dožití. (Více zde)
  • Má se zpomalit růst nových důchodů, a to tak, že se ve výpočtu mají méně zohledňovat výdělky a doby důchodového pojištění. (Více zde)
  • Má se zvýšit minimální důchod na úroveň 20 % průměrné mzdy. (Více zde)
  • Má se omezit a následně zcela zrušit výchovné u budoucích důchodů. Nahradit ho má větší ocenění péče o děti na rodičovské dovolené, a to formou fiktivního vyměřovacího základu. (Více zde)
  • Má být zavedena dobrovolná možnost manželů nebo registrovaných partnerů sdílet odvody na důchody.

Opoziční hnutí se k návrhu reformy staví spíše negativně. Například hnutí ANO se nelíbí plánovaný růst důchodového věku nebo zpomalení tempa růstu důchodů. Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová navíc v rozhovoru pro České důchody naznačila, že nad návrhy vlády „zlomila hůl“ a další kroky v oblasti důchodů plánuje až po volbách. V plánu je podle Schillerové kompletní revize důchodového systému.

Schválení i bez opozice

Premiér Petr Fiala stále věří, že k nějakému kompromisu u důchodové reformy dojde. „Platí to, co jsem říkal opakovaně, že toto je typ rozhodnutí, u kterého bych byl rád, kdyby mělo podporu napříč politickým spektrem, mimo jiné i proto, že lidé potřebují jistotu, že to, co se schválí, zůstane v platnosti. A nestane se to, co se stalo v minulosti s druhým pilířem. Jestli to bude možné, to nezávisí jenom na vládě, ale závisí to také na opozici,“ konstatoval v proslovu Fiala.

Vláda vedená ODS v roce 2011 prosadila zásadní změnu důchodového systému a zavedla takzvaný druhý pilíř důchodového pojištění. Lidé měli možnost část svých sociálních odvodů přesměrovat do soukromého penzijního spoření. Tato změna ale byla schválena minimální většinou poslanců a opozice okamžitě avizovala, že změnu plánuje zrušit. To se nakonec i stalo, druhý pilíř začal fungovat v roce 2013 a už v roce 2015 ho vláda ČSSD a hnutí ANO zrušila.

Pokud se nepodaří jednání mezi vládou a opozicí posunout dále, je velmi pravděpodobné, že také vláda Petra Fialy schválí důchodovou reformu pouze hlasy vlastních koaličních poslanců. „Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka o těch parametrech důchodové reformy opakovaně jednal. Jsme připraveni v tom pokračovat a myslím si, že by bylo dobré v této věci najít shodu. Ale pokud to možné nebude, tak jsme připraveni tu důchodovou reformu prosadit, protože Česká republika ji potřebuje,“ uzavřel premiér.

Vláda by se mohla finálním návrhem důchodové reformy zabývat už v průběhu jara. Vzhledem k tomu, že změny jsou v rámci koalice předjednané, neočekává se při schvalování problém. Následně ovšem návrh reformy zamíří do Poslanecké sněmovny, kde se očekává emotivní a dlouhé projednávání, vyloučeny nejsou ani rozsáhlé obstrukce. Následně ještě reformu musí schválil Senát a podepsat prezident republiky. Vláda plánuje, že reforma by mohla být definitivně schválena do konce roku 2024.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu