Premiér Fiala: Nemáme v úmyslu rušit valorizace, jen jsme zasáhli do dynamiky

Současná vláda bude garantovat, že při vyšší inflaci budou odpovídajícím způsobem růst i důchody. Uvedl to premiér Petr Fiala a dodal, že senioři si zaslouží důstojné podmínky za to, co pro společnost celý život dělali. Obavy z rušení valorizací podle premiéra nejsou na místě.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Premiér Petr Fiala vstoupil do aktuální debaty okolo navyšování důchodů a snaží se uklidnit důchodce, kteří mají obavy z toho, že by vláda přistoupila k rušení valorizací. V pořadu Ptám se, pane premiére, který vysílá portál Blesk.cz uvedl, že se vláda snaží o to, aby měli důchodci důstojné podmínky.

„Penzisté se za naší vlády nemusejí obávat. Průměrný nárůst důchodů byl kolem pěti tisíc korun, valorizace fungují,“ konstatoval Petr Fiala v rozhovoru a dodal, že vláda má velkou odpovědnost za to, jaké podmínky pro důchodce vytvoří. „Má i odpovědnost, aby třeba v souvislosti s vývojem inflace a vývojem cen jejich důchody odpovídajícím způsobem rostly. A to moje vláda garantuje,“ řekl premiér.

Intenzivní debata o výši valorizace se v posledních týdnech vede v souvislosti s rozhodnutím Ústavního soudu o stížnosti na snížení mimořádné valorizace v červnu 2023. Stížnost poslanců hnutí ANO soudci jednoznačně zamítli a zmíněná valorizace tedy zůstane ve snížené podobě. Průměrný důchod se v červnu 2023 zvýšil zhruba o 1000 korun méně, než odpovídalo původním pravidlům a inflaci.

Odpovědný a správný zásah

Fiala toto rozhodnutí přivítal a je přesvědčený, že krok vlády vedoucí k jednorázovému snížení mimořádné valorizace byl správný. Důchody podle něj navíc v uplynulých letech rostly dostatečně. Po řádné valorizaci letos v lednu, do níž vláda nezasáhla, činí průměrný důchod 20 635 korun. Tuto a vyšší částku pobírá přibližně polovina všech důchodců.

„My jsme vláda, která dosáhla toho, že důchody poprvé přesáhly průměrný důchod 20 tisíc korun, a hlavně, to je důležité, poměr mezi průměrným důchodem a průměrnou mzdou vzrostl. Takže se nerozevírají nůžky mezi těmi, kteří vydělávají a kteří jsou v penzi. Z tohoto hlediska myslíme na seniory a nemáme a nikdy jsme neměli v úmyslu zrušit valorizace. My jsme jenom zasáhli do dynamiky valorizačního mechanismu a udělali jsme to odpovědně a správně,“ komentoval situaci premiér Fiala.

Senioři si podle premiéra zaslouží důstojné podmínky, protože toho pro společnost během svého života hodně udělali a odváděli do systému peníze. „A to je něco, o čem není potřeba pochybovat, co je naprosto jasné. A současně je to skupina lidí, kteří už si sami pomoci nemohou. Proto má stát velkou odpovědnost, jaké ty podmínky vytvoří,“ dodal Fiala.

Jak vysoké jsou důchody v Česku: Přehled vyplácených částek za rok 2023

Změny valorizací důchodů

Vláda v roce 2023 změnila mechanismus valorizací důchodů, konkrétně budoucí růst zpomalila a změnila také fungování mimořádných valorizací. Došlo k tomu, že se při výpočtu valorizace snížilo zohledňování růstu reálných mezd z jedné poloviny na třetinu, což se ale v nejbližších letech zřejmě reálně neprojeví. Dále bylo stanoveno, že při zohledňování růstu cen se již vždy bude vycházet pouze z důchodcovské inflace. Doposud platilo, že se porovnala běžná inflace a důchodcovská inflace a při výpočtu se použila ta vyšší.

Mechanismus mimořádných valorizací byl kompletně přepracován a jejich fungování v budoucnu je podrobně popsáno v tomto článku. Na této změně, pokud mimořádné navýšení proběhne, důchodci dlouhodobě spíše vydělají. Upozornil na to i odborný ekonomický tým kolem prezidenta Petra Pavla.

Poslanci hnutí ANO napadli u Ústavního soudu i tuto novelu zákona, která pravidla valorizací změnila. V ústavní stížnosti se argumentuje například tím, že legislativa byla „přijata ústavně nekonformní procedurou“. Detaily druhé stížnosti jsou popsány v tomto článku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu