Poslanci začínají projednávat důchodovou reformu, čekají se velké emoce

Návrh důchodové reformy vstupuje do prvního čtení v Poslanecké sněmovně. Dá se očekávat napjaté jednání, protože opoziční hnutí odmítají zvyšování důchodového věku i zpomalení růstu budoucích důchodů. Předchozí jednání o případném kompromisu ztroskotala.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Poslanci při jednání.

Poslanci se v úterý začnou poprvé zabývat důchodovou reformou. Vláda už návrh reformy schválila, nyní začíná první čtení v Poslanecké sněmovně. Pokud návrh poslanci schválí, poputuje do Senátu, a aby začal platit, musí ho ještě podepsat prezident Petr Pavel.

Návrh předpokládá, že část důchodových změn by měla začít platit už od začátku roku 2025, jde například o snížení důchodového věku pro náročné profese nebo zrušení valorizace výchovného. Hlavní změny, například obecné zvyšování důchodového věku nad 65 let nebo omezení započítávání výdělků a dob pojištění při výpočtu důchodu, by pak měly začít platit postupně od roku 2026 a 2027.

Důchodová reforma obsahuje celkem 12 zásadních změn. Kromě již zmíněných má jít o zrušení výchovného za první dvě děti, zvýšení minimálního důchodu nebo zavedení sdíleného vyměřovacího základu pro manžely nebo registrované partnery. Součástí návrhu je také prominutí plateb sociálního pojištění pro pracující starobní důchodce nebo úprava vdovských důchodů. Kompletní přehled změn jsme popsali v tomto článku.

Opozice reformu odmítá

Návrh reformy je postaven na dohodě a kompromisu vládních stran a hnutí a připravilo ho Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministr Marian Jurečka se v uplynulém roce opakovaně pokoušel hledat kompromis také se zástupci opozičních hnutí ANO a SPD, ale nepodařilo se to. Selhala také snaha prezidenta Petra Pavla, který zorganizoval a moderoval společnou schůzku, na kterou dorazili ministr Jurečka i politici hnutí ANO.

Opoziční hnutí ANO a SPD návrh reformy v současné podobě odmítají. Vadí jim hlavně zvyšování důchodového věku a další úsporné kroky, zejména pak ve výpočtech budoucích důchodů. Hnutí ANO má výhrady také například k současné podobě úlev pro náročné profese.

Proč je nutná a dopadne i na lidi před důchodem: Vláda vysvětluje důchodovou reformu

Lze čekat velké obstrukce

V současné době je dohoda vlády a opozice nepravděpodobná, takže lze očekávat, že důchodová reforma bude schválena pouze hlasy vládních poslanců, kteří mají pohodlnou většinu. Zároveň lze očekávat rozsáhlé obstrukce a vypjaté emoce, podobně jako tomu bylo i v roce 2023, když se jednalo o snižování mimořádné valorizace důchodů nebo zpřísňování pravidel pro předčasné důchody.

Vyloučit nelze ani to, že v případě schválení se opoziční poslanci obrátí na Ústavní soud, záležet bude zejména na průběhu samotného projednávání, tedy například zda a jakým způsobem vládní většina omezí délku projevu. V tomto ohledu ale již Ústavní soud konstatoval, že určité omezení projevů a obstrukcí opozičních poslanců je možné, takže šance domáhat se případného zrušení zákona je velmi nízká.

Mnohem pravděpodobnější je, že politici opozičních hnutí budou usilovat o úspěch ve volbách v roce 2025, aby následně mohli důchodovou reformu zrušit. Představitelé hnutí ANO už opakovaně avizovali, že když se dostanou do vlády, provedou kompletní revizi důchodového systému a opět zastropují důchodový věk na 65 letech.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu