Minimální odpracované doby pro získání důchodu se změní

V rámci oznámené důchodové reformy má dojít ke změnám minimálních dob důchodového pojištění. Zpřísnění se chystá u předčasných důchodů, naproti tomu avizované snížení na 25 let už není v plánu.

Foto: Adobe Stock
Budoucí důchodkyně. (ilustrační foto)

Pro získání starobního důchodu je nyní nutné vedle dosažení důchodového věku splnit podmínku minimální doby důchodového pojištění. V současné době je nutné získat alespoň 35 let pojištění, případně 30 let bez započítání náhradních dob. Tato podmínka momentálně platí pro řádný i předčasný důchod.

Existuje i mírnější podmínka pro ty, kteří dostatečně vysokou dobu pojištění nemají, ale za cenu pozdějšího důchodu. Je možné jít do důchodu o 5 let později po dosažení důchodového věku (v tomto případě se vždy počítá důchodový věk muže stejného data narození, snížení věku za děti u žen se nezohledňuje) a v takovém případě se minimální doba pojištění snižuje na 20 let, případně na 15 let bez náhradních dob.

Současná základní podmínka 35 let je jednou z nejpřísnějších v Evropě, dlouhodobě ji kritizuje ombudsman Stanislav Křeček a jako velmi přísnou ji vyhodnotila také analytická zpráva OECD o důchodech, kterou si Česko objednalo.

Vláda Petra Fialy ve svém programovém prohlášení slíbila, že minimální dobu důchodového pojištění sníží, přičemž se hovořilo o 25 letech, což platilo už v minulosti. Tato priorita zůstala i v revidované verzi prohlášení z března 2023, v rámci které byly některé vládní plány omezeny.

Snížení doby pojištění nakonec součástí představené důchodové reformy není a ani se neplánuje. Tento vývoj potvrdil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „U tohoto opatření bohužel nedošlo v rámci koalice ke shodě. Připravujeme proto jiný způsob, jak pomoci lidem, kteří objektivně do důchodového věku potřebnou pojištěnou dobu získat nemohli. Zkrátíme dobu „čekání“ na vznik nároku na starobní důchod při získání kratší doby pojištění (alespoň 15, respektive 20 let),“ uvedl Jurečka v pravidelném seriálu O důchodu s ministrem.

Znamená to, že dojde ke zmírnění podmínky pro případný pozdější odchod do důchodu. Nově již nebude nutné na zmírnění čekat 5 let, jako je tomu nyní, ale budou stačit pouze 2 roky. Na mírnější podmínku, tedy 20 let doby pojištění, pak již dosáhne většina lidí.

Kdy hrozí nízký, nebo žádný důchod: Práce a další situace, které se nepočítají do pojištění

Zpřísnění u předčasných důchodů

Ke zpřísnění podmínky minimální doby pojištění má dojít u předčasných důchodů. Kromě toho, že má dojít ke zkrácení doby maximální předčasnosti důchodů z 5 na 3 roky, se má zvýšit minimální doba získaného pojištění na 40 roků. „Velmi dlouhá doba pojištění (45 roků) naopak ovlivní výši krácení procentní výměry předčasného starobního důchodu, které bude poloviční,“ upřesnil Marian Jurečka.

Na zmíněné podmínky, tedy 40 nebo 45 let důchodového pojištění, v současné době dosáhne většina lidí, kteří v nejbližších letech půjdou do důchodu a většinu života pracovali. V budoucnu to ale může být problém, protože do důchodu se již nepočítá žádné studium po roce 2010. Zvláště pro studenty vysokých škol, kteří skončili nebo skončí své studium například ve 24 nebo 25 letech, bude prakticky nemožné dosáhnout na dobu pojištění 45 let.

Původně vláda slíbila, že studium se pro potřeby důchodu opět bude počítat jako náhradní doba, ale od této priority nakonec odstoupila. „Bohužel ke znovuzahrnutí doby studia do náhradních dob pojištění nemohlo dojít z důvodu vysokých finančních nároků takové úpravy na budoucí výdaje na důchody. Pokud skutečně chceme udržitelné důchody i pro budoucí generace, musíme být realističtí,“ vysvětlil ministr Marian Jurečka pro České důchody.

Řešením pro studenty je, že si mohou platit dobrovolné důchodové pojištění. V roce 2023 výše minimálního pojistného činí 2823 korun měsíčně a přihlásit se k jeho dobrovolnému placení je možné přes ePortál ČSSZ.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu