Jurečka oznámil valorizaci důchodů v roce 2023: Zvýšení o 850 korun, na přídavek chybí státu peníze

Starobní důchody se v lednu 2023 zvýší v průměru o 850 korun. Jde o předběžné odhady ministra Mariana Jurečky, který ještě čísla během září upřesní. Zvýšení nad rámec zákonné valorizace, po kterém volá opozice, se nechystá, protože by to znamenalo neúnosné zadlužování státu.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Poté, co v září proběhne druhá mimořádná valorizace důchodů (celkově letos třetí), dojde k dalšímu zvýšení důchodů v lednu příštího roku, a to v rámci řádné valorizace. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka oznámil, že průměrně se starobní důchody zvýší o 850 korun.

„Na základě zářijových dat budeme zpřesňovat, o kolik bude zvýšena základní nároková částka a o kolik bude procentní zvýšení. To budeme vědět v polovině září a informaci potom dopřesníme,“ uvedl ministr Jurečka na své tiskové konferenci věnované právě valorizaci důchodů.

Na rozdíl od mimořádné valorizace dochází při řádné valorizaci ke zvýšení nejen procentní výměry, ale také základní, která činí 10 % průměrné mzdy v Česku. Momentálně jde o 3900 korun a je velmi pravděpodobné, že příští rok se zvýší nad 4000 korun.

Procentní výměra se bude zvyšovat podle inflace. Standardně je při lednové valorizaci reflektována souhrnná inflace do června předchozího roku. Tentokrát se nicméně s velkou pravděpodobností přičte také inflace za červenec a srpen, protože dojde k dalšímu překročení inflační hranice nad 5 %. Pokud totiž dojde k překročení hranice v červenci nebo srpnu (což se nyní očekává), nedojde k samostatné mimořádné valorizaci, ale tato inflace se promítne do valorizace lednové. Detailně jsme to popsali v tomto článku.

„Samozřejmě to bude znamenat i zvýšení výdajů státního rozpočtu, o tom budeme také jednat při přípravě rozpočtu pro rok 2023, ve kterém by tento výdaj měl být zahrnut. V situaci roztočené inflace a zvyšujících se dopadů cen energií a potravin zákonný valorizační mechanismus opravdu velmi dobře pamatuje na to, aby pomáhal lidem, kteří jsou poživatelé důchodů. A když se podíváme na zvýšení v tomto roce, tak to zvýšení bylo zhruba o 15 %,“ uvedl Marian Jurečka právě s odkazem na dvě mimořádné valorizace v letošním roce.

Jen zákonná valorizace

Ministr Jurečka zároveň odmítá, že by mělo dojít k dalšímu navýšení důchodů nad rámec zákonné valorizace. „Pokud jde o další zvyšování důchodů, já vnímám návrhy opozice, ale když si vezmu původních 12 bodů, které navrhl pan předseda Andrej Babiš a připočetl bych k tomu návrhy, které se týkají důchodů, tak se dostáváme do dalších výdajů státního rozpočtu, které budou dosahovat 250 miliard korun navíc. To opravdu v tento okamžik ekonomická situace a situace státního rozpočtu není schopna zvládnout,“ konstatoval ministr Jurečka.

„Není už prostor na to udělat další zvýšení nad zákonné valorizace, které děláme, protože už teď jsou výdaje v řádech desítek miliard korun v letošním i příštím roce,“ dodal Jurečka. Zároveň odmítl speciální zvýšení velmi nízkých důchodů, které se z důvodu zásluhovosti při valorizaci vždy zvyšují méně než důchody vysoké.

Problém velmi nízkých důchodů chce současná vláda řešit zavedením takzvaného minimálního důchodu, který bude mnohem vyšší, pravděpodobně až na úrovni třetiny průměrné mzdy. Jak přesně bude tento minimální důchod vypadat, by mělo být jasno v průběhu příštího roku, kdy chce ministerstvo práce a sociálních věcí předložit vládní důchodovou reformu. Její součástí bude i vyšší minimální důchod.

Stát usnadnil příspěvek na bydlení, nejvíce důchodcům. Premiér: Další statisíce lidí získají pomoc

Průměr přesáhne 19 tisíc korun

Průměrný důchod letos v březnu činil 16 249 korun a po dvou mimořádných valorizacích v červnu a v září dosáhne na úroveň bezmála 18 000 korun. Od ledna příštího roku, po započítání řádné valorizace i nového výchovného za děti, bude činit 19 500 korun, upřesnil ministr Marian Jurečka.

Na průměrný starobní důchod nicméně nedosáhne přibližně milion důchodců. Těm, na něž momentálně velmi razantně dopadá zdražování energií a potravin, vláda doporučuje požádat o příspěvek na bydlení. Od července došlo k výraznému zjednodušení žádostí, které je navíc nově možné podávat elektronicky. Důchodci, pro které je důchod jediným příjmem, nemusí dokládat nic kromě účtů za energie a služby. Postup, jak o příspěvek požádat, jsme popsali v tomto článku.

Ministerstvo uvedlo, že online (elektronickou) žádost už využilo 1300 žadatelů a většina z nich je spokojena. „Aplikaci hodnotí jako maximálně jednoduchou a podařenou i lidé nad 70 let, kteří až dosud vyplňovali formuláře ručně,“ uvedl resort Mariana Jurečky.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu