Stát usnadnil příspěvek na bydlení, nejvíce důchodcům. Premiér: Další statisíce lidí získají pomoc

Od července se zjednodušila žádost o příspěvek na bydlení a lidem už by náročná byrokracie neměla bránit v získání finanční pomoci od státu. Například důchodci již nemusí dokládat výši své penze. Premiér Petr Fiala vyzval všechny, kdo mají potíže s výdaji na bydlení a život, ať neváhají a o příspěvek požádají.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně počítá své peníze. (ilustrační foto)

Velmi vysoká inflace, která momentálně meziročně dosahuje rekordní úrovně 17,2 %, dopadá na stále větší část české populace. Mezi nejvíce ohrožené skupiny obyvatel patří vedle samoživitelů také důchodci, zejména pak ti, kteří žijí samostatně.

Jak upozornila společnost PAQ Research ve svém výzkumu Česko 2022: Život k nezaplacení, počet chudobou ohrožených důchodců, kteří žijí sami (například protože přišli o životního partnera), se zvýšil z 5 % na alarmujících 44 %. A podle jiné studie, nazvané Neviditelní, ohrožuje současná inflace až polovinu českých seniorů.

Příspěvek pro více lidí

Tuto nepříznivou skutečnost si uvědomuje také vláda Petra Fialy, která momentálně soustředí část své pozornosti na pomoc lidem, kteří jsou chudobou ohroženi. Za klíčový vláda považuje příspěvek na bydlení, který byl od začátku července zjednodušen a má na něj nárok více lidí.

„Protože víme, že se lidé dostávají do existenčních potíží v důsledku růstu cen energií a cen potravin, tak jsme udělali to, že jsme významným způsobem rozšířili počet těch, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení, což je ta dávka, která jim může pomoci. Takže úplně jednoduše řečeno, pokud se někdo dostane do situace, že za svoje bydlení platí více než třetinu svých příjmů, tak si může požádat o příspěvek na bydlení. A já opakovaně vyzývám všechny, kteří tyto potíže mají, ať to udělají,“ uvedl premiér Petr Fiala v pořadu Ptám se, pane premiére, který odvysílal portál Blesk.cz.

„Počet lidí, kteří si žádají o příspěvek, se významným způsobem zvyšuje oproti předcházejícím letům, takže je vidět, že toto opatření funguje,“ konstatoval Fiala v rozhovoru s tím, že vláda nenechá lidi padnout a poskytuje „masivní pomoc“.

Důležité podle premiéra je, že díky provedeným změnám dnes na příspěvek na bydlení dosáhne mnohem více lidí, než tomu bylo doposud. „Významně jsme rozšířili počet lidí, kteří mohou pobírat sociální dávky. Příspěvek na bydlení, na ten dosáhne teď o statisíce domácností nebo jednotlivců více, zvýšili jsme životní a existenční minimum,“ uvedl premiér Fiala v aktuálním rozhovoru pro Seznam Zprávy. Dodal také, že další pomoc přinese chystaný energetický úsporný tarif.

Vláda schválila nařízení pro valorizaci v září: Pravidla pro současné i budoucí důchody

Zjednodušení pro důchodce

Ministerstvo práce a sociálních věcí již spustilo speciální elektronický formulář, pomocí kterého lze žádost o příspěvek na bydlení poslat na dálku, tedy bez nutnosti osobního navštívení úřadu práce (ten příspěvek vyplácí). K ověření totožnosti je nutné mít buď datovou schránku, nebo takzvanou bankovní identitu (BankID), kterou je možné bezplatně zřídit u banky.

V případě příspěvku na bydlení již není nutné podávat novou žádost každý rok, ale příspěvek se poskytuje na dobu neurčitou. Náklady na bydlení a příjmy domácnosti není nutné dokládat čtvrtletně, ale pouze pololetně, a nově také není nutné náklady rozepisovat na jednotlivé položky. A není nutné předkládat pravidelné zúčtování zálohově placených služeb. „Doklady je možné snadno nahrát elektronicky, například vyfocené na mobilní telefon. Údaje, které stát může získat nebo ověřit sám, nebude muset klient dokládat,“ vysvětlilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zásadní zjednodušení pocítí zejména důchodci, kteří nemají jiné příjmy kromě důchodu. Od července již úřad práce nevyžaduje dokládání výše důchodu, úředníci si to sami ověří.

„U seniorů, pokud nemají kromě důchodu další příjem, je vyplnění formuláře nejjednodušší. Stačí totiž zaškrtnout, že žadatel pobírá důchod a my už si data ověříme sami. Není tedy třeba shánět žádné další potvrzení. Pouze platí, že se musí dokladovat kompletní uhrazené náklady za bydlení. Když bydlíte ve vlastním, ověříme si to sami v katastru. Pokud ne, tak stačí kopie nájemní smlouvy, dále také účty za energie a služby spojené s bydlením,“ popsal ministerstvo.

Nová žádost přes internet

Jak můžete požádat o příspěvek na bydlení elektronicky:

  1. Připravte si kopii nájemní smlouvy, pokud bydlíte v nájmu, a účty za energie a služby. Stačí, když si dokumenty vyfotíte. Pokud máte vlastní bydlení, stát si to sám ověří.
  2. Ujistěte se, že máte zřízenou datovou schránku nebo bankovní identitu. Pokud máte bankovní účet, na který vám chodí důchod, pravděpodobně vám již banka automaticky a bezplatně identitu zřídila.
  3. Pomocí datové schránky nebo bankovní identity se přihlaste na webu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) k žádosti.
  4. Vyplňte žádost, nahrajte potřebné dokumenty (fotky) a odešlete žádost. Pokud si s elektronickou žádostí nevíte rady, požádejte o pomoc někoho z rodiny. Nebo se obraťte na bezplatnou infolinku úřadu práce, kde vám poradí. Telefon je 800 779 900.
  5. Pokud nechcete nebo nemůžete využít elektronickou žádost, stále můžete o příspěvek na bydlení požádat osobně na úřadu práce.

Na příspěvek na bydlení má nárok každý, jehož náklady na bydlení (nájem, energie, vodné a stočné a podobně) stojí více než 30 % čistých příjmů (v Praze je to 35 %). Bohužel se ale do těchto nákladů nepočítá hypotéka nebo jiný úvěr na bydlení. Abyste si ověřili, zda máte na příspěvek nárok, můžete využít informativní kalkulačku.

Průměrná výše přiznávaného příspěvku je podle ministerstva práce a sociálních věcí 4 084 Kč. Ministerstvo na svém webu popsalo případ paní Heleny, která je již v důchodu a na příspěvek dosáhla: „Helena je ovdovělá důchodkyně a bydlí ve vlastním domě v Javorníku. Její náklady na bydlení (energie, vodné a stočné atd.) jsou 6 800 Kč měsíčně. Pobírá důchod ve výši 13 800 Kč. Může tedy získat od státu příspěvek na bydlení ve výši 2 092 Kč měsíčně.“

Foto: Adobe Stock

Více k tématu