Inflace je opět rekordní, ale další mimořádná valorizace důchodů už letos neproběhne

Přestože inflace v současné době dosahuje rekordních hodnot, třetí mimořádná valorizace důchodů už letos neproběhne. Aktuální zvyšování cen se promítne až do řádné valorizace, která proběhne v lednu příštího roku.

Foto: Adobe Stock
Senior přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Inflace za červen dosáhla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) další rekordní hodnoty. Ceny meziročně vzrostly o 17,2 % a za poslední měsíc o 1,6 %. Nejvíce rostly ceny potravin, zemědělských surovin a také energií, a tato nepříznivá situace dopadá na rozpočty českých domácností.

„Inflační spirála zvyšuje obrátky, takže Češi letos chudnou nejvýrazněji od vzniku České republiky roku 1993. To nejhorší přitom teprve přijde,“ uvedl Lukáš Kovanda, který působí jako hlavní ekonom v Trinity Bank a je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). „Podzimní inflační náraz může být značně bolestivý z důvodu nevyzpytatelné situace na energetickém trhu EU a z důvodu případných dalších sankcí Západu vůči Rusku a jeho možné odvety,“ dodal.

Podle Kovandy v červenci inflace dále výrazně poroste. „Červencová míra inflace pravděpodobně překročí psychologickou úroveň dvaceti procent. V červenci totiž dojde k dalšímu razantnímu nárůstu cen energií. Přitom některé významné podniky v čele s ČEZ už ohlásily zdražování také na srpen,“ konstatoval Lukáš Kovanda.

Další zvýšení v září a v lednu

V průběhu července nebo srpna s velkou pravděpodobností opět dojde k překročení hranice 5 % u meziměsíční inflace, protože součet za květen a červen nyní dosáhl již 3,4 %. Standardně by to znamenalo další mimořádnou valorizaci důchodů, v pořadí již třetí v roce 2022.

Zákon o důchodovém pojištění ovšem stanovuje, že pokud k překročení hranice 5 % dojde v červenci nebo srpnu, neproběhne mimořádná valorizace, ale tato inflace se zhodnotí až v řádné lednové valorizaci, což v tomto případě bude v lednu 2023. Do této valorizace se promítne růst cen od května do srpna.

Celkem tedy letos proběhnou tři valorizace důchodů – z toho dvě mimořádné. Jedna mimořádná valorizace proběhla v červnu a druhá proběhne v září.

Vláda schválila nařízení pro valorizaci v září: Pravidla pro současné i budoucí důchody

Zářijová mimořádná valorizace již byla schválena vládou a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v dohledné době začne rozesílat standardní oznámení o zvýšení důchodů. Pokud vás už nyní zajímá, o kolik se vám v září zvýší důchod, můžete si to spočítat v kalkulačce. Zadejte aktuální výši vašeho důchodu (po zvýšení v červnu) a dozvíte se, kolik budete pobírat od září.

Podstatné je, že červnová i zářijová mimořádná valorizace je určena pro současné důchody i pro ty, které budou přiznány do konce roku. Pokud tedy například někdo bude mít přiznaný důchod v říjnu, automaticky se mu zvýší o červnovou i zářijovou valorizaci.

Další mimořádná valorizace s velkou pravděpodobností proběhne v roce 2023. Pokud bude podmínka pro meziměsíční inflaci 5 % splněna letos v průběhu září až prosince, proběhne mimořádná valorizace v příštím roce, a to po pěti měsících. Na konkrétní čísla inflace si ale budeme muset počkat.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu