Marian Jurečka má plán: Lidi v důchodovém věku musíme více zapojit do aktivního života

Lidé, kteří na to mají mentálně a fyzicky, by měli pracovat i v důchodovém věku a stát by je k tomu měl motivovat. Stát díky tomu vybere více peněz na daních a důchodový systém bude udržitelnější. Jde o plán ministra Mariana Jurečky, který momentálně připravuje důchodovou reformu.

Foto: Profimedia
Ministr Marian Jurečka.

Lidé v Česku zbytečně brzy odcházejí do důchodu a stát kvůli tomu vybírá méně peněz na daních a odvodech. Ministr práce a sociálních věcí proto plánuje přimět lidi v důchodovém věku, aby pracovali déle alespoň na částečný úvazek. To by mělo pomoci udržitelnosti důchodového systému i do budoucna, což je jednou z priorit chystané reformy.

„Nejzásadnější je, že udržitelnost jsme schopni ovlivňovat tím, jak silný a robustní je průběžný systém. Jde o to, jakou máme ekonomickou aktivitu, kolik máme ekonomicky aktivních lidí a jak dlouho jsou aktivní. Musíme lidi na rodičovské nebo v důchodovém věku více zapojit do aktivního života,“ uvedl Marian Jurečka v rozhovoru pro server Peníze.cz s tím, že když poroste počet aktivních lidí, porostou i příjmy státu.

Lidé jdou hned do důchodu

Stát by měl například přizpůsobit daně tak, aby se zaměstnavatelům vyplácely zkrácené úvazky a díky tomu by se mohli lépe pracovně uplatňovat i senioři. „Dnes žádná taková motivace není. Ztrácíme mnoho lidí, kteří by mohli alespoň částečně pracovat. Lidé s důchodovým věkem v současnosti v drtivé většině končí s prací či podnikáním. Pro společnost je to škoda, nepředávají se zkušenosti a stát také přichází o příjmy z daní,“ konstatoval ministr Jurečka.

V současné době pracuje v důchodovém věku jen velmi málo Čechů. Většina lidí žádá o důchod prakticky okamžitě po dosažení důchodového věku a stále více lidí odchází také dříve do předčasného důchodu. Podle čísel Českého statistického úřadu nyní poměr předčasných důchodů v celkovém počtu nových žádostí o důchod tvoří 29 procent. Celkem je v Česku 651 tisíc lidí v předčasném důchodu.

Částečně je to dáno tím, že lidé déle pracovat nechtějí, případně mají zdravotní problémy, které jim další pracovní uplatnění komplikují. Stát navíc práci v důchodovém věku nijak daňově nezvýhodňuje a pracující důchodci navíc musí platit sociální pojištění.

Dle analýzy ministerstva práce a sociálních věcí se navíc bezmála polovině lidí finančně předčasný důchod vyplatí. „Pro téměř polovinu osob (necelých 49 %) je efektivní odejít do starobního důchodu před dosažením důchodového věku,“ píše ministerstvo v Pojistně-matematické zprávě o důchodovém pojištění z roku 2014. Od té doby se situace prakticky nezměnila.

Jedno procento pro rodiče v důchodu: Ministr odhalil první detaily solidárního příspěvku

Výhody pro pracující důchodce

Vláda Petra Fialy nyní chystá změny, které mají pracující důchodce zvýhodnit. „Podpoříme seniory pracující v důchodovém věku a více jim zohledníme celkové odpracované roky,“ konstatuje vláda ve svém programovém prohlášení. Podrobnosti zatím chybí, ministr Jurečka ale naznačil, jakým směrem se bude při přípravě reformy ubírat.

„Chci jít cestou motivace, říkat lidem, že pokud na to fyzicky i mentálně mají, ať pracují dál i v důchodovém věku. Ale říkat to paušálně všem ve všech profesích podle mne nejde,“ uvedl ve zmíněném rozhovoru s tím, že paušálně důchodový věk zvyšovat nechce. Důležité je naopak nakombinovat motivaci pro zaměstnavatele i zaměstnance tak, aby oběma dávalo smysl ve spolupráci pokračovat. „Když se nám to povede, zvýšíme počet aktivních lidí v seniorském věku. A to není výhodné jen pro státní kasu, ale pro celou společnost,“ dodal Marian Jurečka.

Důchod pro náročné profese

Zásadní je, že Jurečka chce, aby v důchodu pracovali jen lidé, kteří mají dostatek sil a dobrý zdravotní stav. Naproti tomu lidé v náročných profesích, u kterých se častěji objevují zdravotní komplikace a je pro ně mnohdy téměř nemožné pracovat déle, by měli mít nárok skončit v práci dříve bez sankcí. V této souvislosti by chtěl ministr schválit pravidla pro dřívější odchody do důchodu pro profese zařazené ve třetí a čtvrté kategorii.

„Cílem je předcházet tomu, aby za to byli potrestáni vynuceným odchodem do předčasného starobního důchodu s trvale krácenou výší důchodu. Jedná se zejména o fyzicky náročné činnosti s kombinací rizikových faktorů, jako jsou například prašné prostředí, lokální svalová zátěž a nadměrné vibrace a další faktory,“ upřesnil ministr Jurečka už dříve v rozhovoru pro České důchody.

Předčasně do důchodu bez sankcí budou od roku 2023 odcházet také lidé pracující ve složkách IZS, tedy například hasiči nebo záchranáři. Legislativa je již platná, ale obsahuje chyby, takže hrozí, že lidé dřívější důchod nezískají, i když o něj požádají. Ministerstvo proto nyní pracuje na opravě chyb a chce zákon upravit. „Návrh novely by měl být předložen co nejdříve, aby se změna chybného právního předpisu stihla ještě před začátkem příštího roku. Předpokládáme, že by se tak mohlo stát do konce června,“ uvedl pro České důchody Jakub Augusta z mediálního oddělení resortu.

Foto: Michal Růžička/MAFRA/Profimedia

Více k tématu