Jedno procento pro rodiče v důchodu: Ministr odhalil první detaily solidárního příspěvku

Od začátku svého působení nová vláda říká, že lidé, kteří vychovali více dětí, budou v důchodu více oceňováni. Otazník se doposud vznášel nad plánem, že by lidé svým rodičům odváděli jedno procento svých odvodů. Ministr financí Zbyněk Stanjura nyní popsal první detaily, jak by se mohl příspěvek počítat.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně se svou dcerou. (ilustrační foto)

Koaliční smlouva i následné programové prohlášení vlády od začátku uvádějí, že vláda chce prosadit možnost přímo přispívat na důchody starších generací v rodině. „Zavedeme možnost platit 1 % svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům,“ stojí konkrétně v programovém prohlášení bez větších podrobností.

Doposud kolem této chystané změny panovaly velké nejasnosti. Nebylo zřejmé, jakým způsobem budou tyto příspěvky realizovány, tedy zda se bude počítat pouze samotné důchodové pojištění, které je součástí sociálního pojištění odváděného zaměstnancem i zaměstnavatelem, nebo půjde o celé sociální pojištění. Případně zda půjde pouze o pojištění na straně zaměstnance, nebo součet obou složek.

Půjde o procento z hrubé mzdy

Ministr financí Zbyněk Stanjura nyní poprvé částečně nastínil, jak by příspěvek mohl fungovat. A to konkrétně v rozhovoru pro server Lidovky.cz, když popisoval ekonomické nástroje, které vláda nabídne lidem pro lepší zajištění v důchodu.

„První věcí, která má podpořit soudržnost rodiny, je možnost odvádět jedno procento hrubé mzdy přímo na účet rodičů v penzi. Když máte průměrnou mzdu kolem 38 tisíc, je to 380 korun měsíčně. A pokud má někdo tři děti, tak už je to 380 krát tři, zhruba 1100 korun měsíčně k důchodu,“ uvedl Stanjura. (Konkrétně by tedy šlo o 1140 korun měsíčně.)

Pravděpodobně tedy nepůjde o důchodové pojištění, které činí 28 % procent u zaměstnance a 21,5 % na straně zaměstnavatele, jak text v prohlášení vlády naznačoval. Je to dobrá zpráva, protože pokud by bylo bráno v potaz právě důchodové pojištění, byly by příspěvky ve výši 1 % velmi nízké, často jen v řádech desítek korun. Naproti tomu 1 % z celé hrubé mzdy už zní lépe.

Podívejte se na několik příkladů, jak by mohl solidární příspěvek vypadat:

  • Potomek vydělávající 20 000 korun bude moci rodičům poslat 200 korun měsíčně.
  • Potomek vydělávající 25 000 korun bude moci rodičům poslat 250 korun měsíčně.
  • Potomek vydělávající 30 000 korun bude moci rodičům poslat 300 korun měsíčně.
  • Potomek vydělávající 35 000 korun bude moci rodičům poslat 350 korun měsíčně.

Zatím nicméně stále panují určité nejasnosti, zejména to, zda se bude příspěvek 1 % týkat každého rodiče, případně zda ho bude pobírat jen jeden rodič anebo zda ho budou moci rozdělit. Jde o důležitou informaci, protože část rodičů spolu již ve stáří nežijí a mají jiné partnery. Není také jisté, zda se bude příspěvek týkat jen budoucích, nebo i současných důchodců.

Detaily k této novince budou zveřejněny nejpozději na konci roku 2023, kdy ministerstvo práce a sociálních věcí představí podobu důchodové reformy. Následně jeden až dva roky potrvá legislativní proces, takže poprvé budou moci lidé 1 % pravděpodobně posílat nejdříve od roku 2025.

Bezdětným ženám skončila výhoda dřívějšího důchodu. Následují matky jednoho nebo dvou dětí

Výchovné už od roku 2023

Další ocenění rodičovství bude platit již od začátku roku 2023, a to v podobě takzvaného výchovného. Jde o nový bonus, kdy se za každé vychované dítě zvýší starobní důchod o 500 korun. A to buď muži, nebo ženě, podle toho, kdo dítě vychovával déle. (Bonus 500 korun se týká každého dítěte, omezení na 3 děti, o kterém se dříve diskutovalo, nebylo nakonec schváleno.)

Výchovné se týká současných i budoucích starobních důchodců, kteří mají nebo budou mít dostatek odpracovaných let, tedy důchodového pojištění. Není přitom důležité, zda jde o důchod řádný, nebo předčasný, výchovné se týká obou variant. Jsou ale stanoveny jisté výjimky, kdy výchovné vypláceno nebude, detailně je popisujeme v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu