Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok zvažuje předčasný důchod, čekáním by tratil peníze

Důchodový systém je špatně nastavený a lidé, kteří půjdou do důchodu v řádném věku nebo dokonce později, na tom budou finančně tratit. Je o tom přesvědčený bývalý premiér a guvernér ČNB Jiří Rusnok. Připojil se tak ke skupině lidí, kteří zvažují dřívější důchod ještě předtím, než dojde ke zpřísnění podmínek.

Foto: Profimedia
Ekonom Jiří Rusnok.

V Poslanecké sněmovně je v současné době vládní návrh, který výrazně zpřísní podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Vedle toho nyní probíhá již třetí mimořádná valorizace důchodů a celkově čtvrtá valorizace za posledních 12 měsíců. V tomto ohledu je finančně výhodné pobírat předčasný důchod, případně o něj ještě před zpřísněním podmínek požádat.

Uvědomuje si to také Jiří Rusnok, který do loňského června působil jako guvernér České národní banky a v minulosti také jako premiér úřednické vlády. V rozhovoru pro Deník řekl, že stále ještě zvažuje možnost, že požádá o předčasný důchod.

„Měl bych jít do důchodu na konci příštího roku. Dokonce jsem uvažoval o předčasném důchodu, protože systém je tak špatně nastavený, že my, kteří půjdeme do důchodu v normálním věku nebo dokonce v pozdějším, na tom podle mě tratíme. Ale ještě uvidím, zatím jsem se nerozhodl,“ uvedl Rusnok v rozhovoru.

Osobně se na důchod dlouhodobě připravoval, ale šlo spíše o konzervativní spoření či investice. „Jsem konzervativní člověk, takže jsem žádné převratné investice nedělal. Samozřejmě jsem celou dobu vydělával velmi slušně, takže budu mít na české poměry velmi nadstandardní důchod z prvního pilíře. Jsem člověk skromný, mně to stačí, se snížením příjmu počítám a samozřejmě jsem si něco našetřil, protože jsem si to mohl dovolit,“ doplnil ekonom a bývalý guvernér.

Letos už Češi podali bezmála 50 tisíc žádostí o předčasný důchod

Nové důchody porostou pomaleji

O tom, že důchody přiznávané v dalších letech nebudou tak výhodné jako doposud, nedávno hovořil také sociolog a člen skupiny NERV Daniel Prokop. Podle něj lidé, kteří budou odcházet do důchodu v roce 2024 a později, budou mít klidně o několik tisíc korun nižší důchody než lidé se stejnými výdělky, kteří do důchodu odcházejí nyní.

„Problém je, že dnešní generace důchodců má díky valorizacím důchody relativně vysoké. Průměrný důchod je na 50 % průměrné mzdy. To je nejvíc za poslední dvě dekády. Ale hned ta další generace důchodců, která bude chodit od příštího roku dál, na tom bude výrazně hůř,“ konstatoval Prokop například v rozhovoru pro Český rozhlas. A ve svém příspěvku na Twitteru uvedl, že to klidně může být rozdíl 3 až 4 tisíce korun.

Nové důchody přiznávané od roku 2026 navíc podle plánované důchodové reformy budou růst o něco pomaleji než doposud, a to o 150 až 200 korun ročně. Podrobně jsme o této chystané změně psali v tomto článku.

Pokud někdo v současné době zvažuje, že požádá o předčasný důchod, je potřeba tak učinit předtím, než začne platit právě schvalovaná legislativa, která přiznávání předčasných důchodů zpřísní. Podle legislativního návrhu by měla začít platit hned poté, co bude zákon zveřejněn ve sbírce zákonů, což bude pravděpodobně někdy v průběhu letošního podzimu.

Foto: PETR TOPIČ/MAFRA/Profimedia

Více k tématu