Letos už Češi podali bezmála 50 tisíc žádostí o předčasný důchod

Velký zájem o předčasný důchod v Česku zatím stále pokračuje a lidé i letos podávají nové žádosti. V současné době pobírá předčasný důchod už 695 955 lidí a není vyloučeno, že toto číslo v dalších měsících ještě významně naroste.

Foto: České důchody
Česká správa sociálního zabezpečení.

Počet předčasných důchodců kontinuálně roste. Zatímco ještě na konci roku 2022 jich bylo 680 130, za prvních pět měsíců se tento počet zvýšil na 695 955, tedy o více než 15 tisíc. Ukazují to aktuální čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Za nárůstem stojí i velký zájem o předčasné důchody právě v loňském roce, kdy dvě mimořádné valorizace způsobily, že výše předčasných důchodů překonala výši důchodů přiznaných v řádném termínu v roce 2023. Část lidí proto zvolila dřívější důchod, třebaže to původně neměli v plánu. Velké množství žádostí způsobilo i přetížení úřadu a nyní dochází k průtahům při jejich vyřizování.

„V roce 2022 bylo sepsáno celkem 80 309 žádostí o předčasný starobní důchod. V období od 1. 1. 2023 do 31. 5. 2023 bylo podáno celkem 49 463 žádostí o předčasný starobní důchod,“ uvedla pro České důchody mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Loňské žádosti vyřízeny

Obvykle se přitom roční počet žádostí o důchod pohybuje kolem 30 tisíc, například v roce 2021 to bylo 32 tisíc žádostí. Počet žádostí za letošních prvních pět měsíců už tedy překonal dřívější obvyklá čísla za celý rok. Částečně ale může jít ještě o zájemce z loňského roku, kteří pouze uplatnili nárok na důchod a reálně žádost sepsali s odstupem až nyní. To je možné díky novému formuláři, který ČSSZ loni představila.

„Lze konstatovat, že žádosti o důchod bez mezinárodního prvku sepsané do konce loňského roku jsou prakticky vyřízeny. Nadále se nad zákonnou 90denní lhůtou nachází více jak 13 tisíc žádostí o dávku důchodového pojištění, z toho více jak 6 600 žádostí o předčasný starobní důchod,“ doplnila Jitka Drmolová.

Důchody s mezinárodním prvkem zahrnují například práci v zahraničí a jejich zpracování je administrativně náročnější, protože se čeká na úřední podklady z daných zemí. Situaci na ČSSZ se nicméně daří postupně stabilizovat a očekává se, že by se vznikající zpoždění měla vyřešit ještě během června nebo nejbližších týdnů.

Důchody 2023: Podmínky přiznání, věk a postup žádosti na úřadu

V plánu je zpřísňování

Počet lidí v předčasném důchodu roste dlouhodobě a nyní již představují přibližně 30 procent všech starobních důchodců. V dohledné době se dá očekávat, že jejich počet překoná hranici 700 tisíc. Ještě před 10 lety přitom bylo v předčasném důchodu „jen“ 528 tisíc lidí.

Není vyloučeno, že zvýšený zájem o sepisování předčasných důchodů bude pokračovat i v dalších měsících. Vláda totiž plánuje výrazné zpřísnění podmínek pro přiznávání předčasných důchodů.

Podle návrhu, který nyní projednávají poslanci, se má například více krátit výše důchodu za předčasnost a až do dosažení řádného důchodového věku má být pozastavena valorizace procentní výměry důchodu. Zkrátit se má i maximální doba předčasnosti ze současných 5 let na 3 roky. O detailech tohoto návrhu jsme psali v tomto článku.

Návrh již prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně a nyní věc posuzují výbory. Pokud poslanci návrh schválí, poputuje do Senátu a poté na stůl prezidenta. Nová pravidla by měla začít platit hned po vyhlášení ve sbírce zákonů, tedy s velkou pravděpodobností ještě letos. Nebudou se však týkat dříve přiznaných předčasných důchodů, tedy těch, které budou sepsány před účinností zákona. To je důvod, který pravděpodobně část lidí přiměje k uspíšení odchodu do důchodu.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu