Reforma zvýší garantovaný důchod, podmínka 35 let pojištění zůstane

Jednou z významných změn v rámci chystané důchodové reformy má být zvýšení minimálního důchodu na téměř dvojnásobek. Nově má činit 20 procent z průměrné mzdy a pomůže lidem s velmi nízkými důchody.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny stejná, činí 10 % průměrné mzdy v Česku a v roce 2023 to znamená 4040 korun. Vedle toho procentní výměra je zásluhová a její výši ovlivňují výdělky a doby pojištění. Její minimální výše je 770 korun.

Nejnižší pobíraný důchod tedy nyní činí 4810 korun, což je velmi nízká částka pod hranicí příjmové chudoby. Tuto skutečnost si uvědomuje také vláda, a proto v rámci připravované důchodové reformy počítá s významným navýšením minimálního důchodu.

Od ledna 2025 by se měla minimální částka zvýšit, konkrétně má jít o navýšení procentní výměry, která by také měla činit 10 % průměrné mzdy. To by v roce 2023 znamenalo minimální důchod ve výši 8080 korun, v dalších letech ale tato částka poroste.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky cílí toto opatření na podporu seniorů s nejnižšími důchody, kteří většinu života pracovali nebo pečovali o někoho jiného, ale měli velmi nízké příjmy. Pro získání minimálního důchodu totiž bude nutné mít 35 let důchodového pojištění, což je stejná podmínka jako nyní. Případně bude stačit 20 let, ale bude nutné na důchod čekat o dva roky déle (nyní je to pět let).

„Samozřejmě se může stát, že nepřízní osudu není někomu umožněno platit si důchodové pojištění ve výši, která mu zajistí důstojný důchod. Každý člověk, který získá nárok na důchod, by ale měl mít důchod důstojný, a to dnes, kdy je minimální důchod 4 810 korun, říct nelze,“ uvedl Jurečka ve vysvětlujícím komentáři k reformě. Podle něj to alespoň trochu pomůže lidem, kteří neměli v životě tolik štěstí.

Podle posledních čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobírá starobní důchod nižší než 8000 korun bezmála 30 tisíc lidí. Právě tito lidé se dočkají navýšení, ti s nejnižšími důchody dokonce o několik tisíc.

Průměrný důchod překonal 20 tisíc

Doposud činil průměrný důchod 19 461 korun, ale po právě probíhající mimořádné valorizaci stoupne jeho úroveň na více než 20 tisíc korun. Ministr Jurečka dále uvedl, že důchod vyšší než 20 tisíc momentálně pobírá každý druhý důchodce a celkově za dobu fungování vlády Petra Fialy důchody narostly přibližně o třetinu.

„Důchody porostou i do budoucna. Musí to ale být růst udržitelný, pokud mají důstojné důchody pobírat i naše děti a všichni ti, kteří dnešní důchody platí právě teď svou poctivou prací. I oni si je zaslouží,“ uvedl Marian Jurečka na svém Facebooku.

V současné době v Poslanecké sněmovně probíhá jednání o omezení řádných i mimořádných valorizací v dalších letech, které prosazuje vláda. Poslanci zatím návrh podpořili v prvním čtení a nyní bude legislativní proces pokračovat. V plánu je, že nová pravidla budou platit už pro řádnou valorizaci v lednu 2024.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu