Alena Schillerová: Zvažujeme podání další ústavní stížnosti kvůli důchodové novele

Vládní poslanci tento týden přehlasovali opozici a schválili novelu zákona, která zpřísňuje pravidla pro předčasné důchody a zpomaluje valorizaci. Pokud vše projde i Senátem a novelu podepíše prezident, obrátí se zřejmě hnutí ANO na Ústavní soud. „Ve svých projevech jsem opakovaně zdůrazňovala potřebu dát českým pracujícím v předdůchodovém věku čas na postupnou přípravu jejich nové životní strategie,“ uvedla pro České důchody poslankyně Alena Schillerová.

Foto: Se souhlasem A. Schillerové
Poslankyně Alena Schillerová.

Po skončení středečního hlasování o důchodové novele si poslankyně Alena Schillerová vzala slovo a uvedla, že v případě, že novela definitivně začne platit, obrátí se hnutí ANO na Ústavní soud. „Hnutí ANO považuje za svou povinnost, aby se obrátilo na Ústavní soud, protože důchodci nikoho jiného, kdo by se jich zastal, nemají,“ konstatovala Schillerová.

Šlo by tak o druhou ústavní stížnost v tomto roce, kterou by hnutí podalo. První byla podána v květnu a týkala se jednorázového snížení červnové mimořádné valorizace důchodů, ke kterému vláda přistoupila. Touto stížností už se Ústavní soud zabývá.

V případě aktuální novely, která zpomaluje budoucí valorizace a zpřísňuje pravidla pro přiznávání předčasných důchodů, vidí Alena Schillerová problém nejen v samotném obsahu, ale také v procesu, jakým byla novela v Poslanecké sněmovně schválena. Za problematické označila například to, že hlasování ve třetím čtení bylo stanoveno na pevný čas a část opozičních poslanců neměla příležitost se vyjádřit.

Zájem připojit se k ústavní stížnosti vyjádřilo také hnutí SPD. Naopak koaliční strany jsou přesvědčeny, že jednání proběhlo v pořádku a stížnost nebude úspěšná. Například poslanec Jan Jakob z TOP09 po hlasování uvedl, že v průběhu jednání k novele vystoupilo více než 70 procent opozičních poslanců. „Tím postupem, který jsme zvolili, se v minulosti Ústavní soud zabýval, a ten zjednodušeně říká, že opozice má samozřejmě právo na to, aby vyjádřila svůj názor a má k tomu mít dostatečný prostor. Ale na druhé straně vládní většina má mít prostor pro to, aby mohla své návrhy hlasovat,“ konstatoval Jakob.

Podle Aleny Schillerové bude nyní hnutí ANO čekat, jak dopadne další fáze legislativního procesu. Pokud novelu podepíše prezident Petr Pavel, začnou připravovat podání k Ústavnímu soudu. Příprava minulé ústavní stížnosti trvala přibližně měsíc.

Ombudsman Stanislav Křeček: Překotné změny předčasných důchodů ovlivní životní plány, lidé už mi píší

Rozhovor s Alenou Schillerovou

Paní poslankyně, proč uvažujete, že tuto legislativu napadnete u Ústavního soudu? Jde o to, co bylo schváleno, nebo samotný proces schvalování?

Způsob, jakým si kabinet Petra Fialy a poslanci pětikoalice prosazují svou vůli natruc všem, je za hranou, je to učebnicová ukázka arogance moci. A to nejen vůči opozici či hnutí ANO. Jde především i o projev arogance moci vůči téměř třem milionům českých důchodců.

Samotný problém spočívá jak v procesu schvalování, tak i v samotné novele. Takže ano, budeme se nyní na klubu bavit o tom, že bychom podali stížnost k Ústavnímu soudu. Nejdříve však musíme počkat, jak novela dopadne v Senátu a jak se k ní postaví pan prezident.

Většina změn u předčasných důchodů má začít platit už od září. Je to podle vás správné, aby tak zásadní změny nabývaly účinnosti v podstatě ze dne na den?

Ve svých projevech jsem opakovaně zdůrazňovala potřebu dát českým pracujícím v předdůchodovém věku čas na postupnou přípravu jejich nové životní strategie. Bohužel i v tomto ohledu bez úspěchu v řadách pětikoalice.

Budete se snažit o zákonu ještě jednat se senátory a nebo prezidentem Petrem Pavlem? Myslíte si, že by se v dalším legislativním procesu mohlo něco změnit?

Senát, stejně jako prezident, mají svou vlastní politickou zodpovědnost. Senát je pojistkou zákonnosti. Je potřeba si uvědomit, že to je již druhá novela, která zásadním a pro nás zcela neakceptovatelným způsobem zasahuje do finanční stability českých důchodců.

Samozřejmě, v případě, že by pan prezident Pavel navrhl schůzku, jsem připravena komunikovat a vysvětlovat naši pozici.

Foto: Se souhlasem Aleny Schillerové

Více k tématu