Alena Schillerová: Důchodcovská inflace je vysoko, plánovaná valorizace je mimo realitu

Od ledna se zdraží elektřina, topení, voda, daň z nemovitosti a další položky, a proto by měly důchody růst více. Je o tom přesvědčená poslankyně Alena Schillerová, která je podepsaná pod návrhem na jednorázové navýšení valorizace v roce 2024. „Navrhovaných 500 korun pomůže nejvíce lidem s nízkými důchody, na které inflace logicky dopadla nejvíce,“ uvedla pro České důchody.

Foto: Se souhlasem A. Schillerové
Poslankyně Alena Schillerová.

Skupina poslanců hnutí ANO předložila legislativní návrh na jednorázové zvýšení valorizace důchodů v lednu 2024. Konkrétně by se měla zvýšit procentní výměra důchodu o 500 korun. Celkové zvýšení důchodu by tak dle návrhu mělo činit 860 korun.

„Plánované navýšení důchodů o 360 Kč je mimo realitu. Důchodcovská inflace je vysoko přes 11 % a od ledna vláda hodlá zdražit elektřinu, topení, vodu, zvýšit daň z nemovitosti, všechny opravy, ale dokonce i léky. Důchodci jsou v úhrnu nízkopříjmová skupina, na kterou toto zdražování dopadá ze všech nejvíce. Navíc si už v drtivé většině nemohou přivydělat na trhu práce, takže jsou plně odkázáni na stát,“ uvedla pro České důchody poslankyně a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Podle ní je navrhované plošné zvýšení důchodů mimořádným opatřením, které reaguje na „násilné změny“ letošní mimořádné valorizace. Právě hnutí ANO se u Ústavního soudu snaží domoci zrušení novely zákona, která valorizaci v červnu 2023 jednorázově snížila.

Schillerová zároveň dodává, že navýšení valorizace by pomohlo zejména lidem s nízkými důchody, na které inflace dopadá nejvíce. „Jejich rozpočty jsou enormně napjaté. Přesněji, tato valorizace by vyrovnala propad lidem s důchodem okolo 14 tisíc. A pokud jde o příjemce vyšších důchodů, těm určitě také pomůže, i když jim samozřejmě nevynahradí celou částku, o kterou je vláda připravila,“ vysvětlila poslankyně Schillerová.

Hnutí ANO chce ještě jednat

Vláda v září schválila nařízení pro lednovou valorizaci, přičemž vycházela přesně z ustanovení zákona. Základní výměra se má zvýšit o 360 korun, procentní část má zůstat stejná. O důvodech, proč tato valorizace nezahrnuje zásluhovou část, jsme podrobně psali v tomto článku.

Nová pravidla pro mimořádné zvyšování důchodů: Dočasnost a omezené započítání inflace

Vláda jednorázové navýšení valorizace pravděpodobně nepodpoří, protože by to znamenalo další zadlužení Česka. I podle důvodové zprávy návrhu by mělo jít o dalších 17 miliard korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zároveň upozornil, že schválení dodatečného navýšení valorizace není možné stihnout. Zákon totiž podle něj počítá s určitými lhůtami, aby Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) byla schopna valorizaci technicky připravit. Proto je mezním termínem pro stanovení podmínek lednové valorizace vždy konec září.

Alena Schillerová přesto doufá, že se vládním představitelům podaří smysl tohoto poslaneckého návrhu obhájit. „Uvidíme. Budeme se snažit jim to vysvětlit. Ale vzhledem k tomu, jak se pětikoalice dosud k důchodcům stavěla, tomu příliš velkou šanci nedávám. Zvláště jsem zvědavá na to, jak se zachovají poslanci KDU-ČSL nebo Pirátů, kteří se před volbami důchodci oháněli nejvíce. V každém případě nepochybuji, že postoj jednotlivých stran bude veřejnost sledovat velmi pozorně,“ uzavřela Schillerová.

Foto: Se souhlasem Aleny Schillerové

Více k tématu