Detaily návrhu na zvýšení valorizace: Nárok na fixní částku, dopad na rozpočet a účinnost

Poslanci hnutí ANO navrhují jednorázové zvýšení lednové valorizace o 500 korun. Jde o výrazné zvýšení již schválené valorizace, která vychází ze zákona. Nárok na fixní navýšení bude mít každý důchodce pouze jednou.

Foto: Adobe Stock
Důchodci řeší doma peníze. (ilustrační foto)

Podle návrhu skupiny poslanců hnutí ANO v čele s Alešem Juchelkou by měla být valorizace v lednu 2024 vyšší o 500 korun. Jde o stejnou částku pro všechny starobní, invalidní, vdovské, vdovecké i sirotčí důchody, přičemž každý důchodce má nárok pouze na

Zákonná valorizace, pro kterou již vláda schválila speciální nařízení, momentálně počítá se zvýšením základní výměry důchodů o 360 korun. Návrh počítá se zvýšením o 500 korun u procentní výměry důchodu. Celkově by se tak všechny důchody zvýšily o 860 korun.

„Návrh má za cíl reagovat na významně negativní inflační dopady na domácnosti důchodců, které se projevily zejména v posledním roce na dramaticky navýšených cenách energií, potravin, léků a zdravotnických pomůcek,“ uvádí poslanci v důvodové zprávě k návrhu.

Cílem návrhu, který je nyní předložený v Poslanecké sněmovně, je také zmírnit dopady jednorázového snížení červnové mimořádné valorizace, ke kterému vláda přistoupila. Podle zákona tehdy měla kvůli vysoké inflaci u průměrného důchodu činit valorizace asi 1 700 korun, po schválení novely se tato částka snížila asi na 750 korun.

Předseda Ústavního soudu Baxa: Stížností na valorizaci důchodů se začneme zabývat už v říjnu

„Předložený poslanecký návrh zákona kompenzuje zejména skupině důchodců s důchodem do 14 000 Kč jejich měsíční výpadek důchodu ve výši cca 500 Kč, který je důsledkem vládou přijatých změn v důchodech,“ stojí v důvodové zprávě. „Návrh posílí více příjmy poživatelů nízkých důchodů a poněkud sníží relativní rozdíly mezi důchody osob s různými předdůchodovými příjmy,“ konstatují poslanci.

Nulová zásluhovost

Toto jednorázové navýšení zcela opomíjí zásluhovost, která je standardní součástí důchodů. Portál České důchody se ptal poslanců Aleše Juchelky i Aleny Schillerové, proč není zásluhovost zohledněna, ale odpovědi zatím nedorazily.

Stejně tak není jisté, zda budou představitelé hnutí ANO o tomto návrhu jednat s vládou. V současné době totiž není pravděpodobné, že by vláda návrh podpořila, a v Poslanecké sněmovně má koalice jasnou většinu.

Poslanci navrhují, aby účinnost zákona začala hned poté, co v případě schválení vyjde novela ve sbírce zákonů. Je to důležité kvůli tomu, aby se stihla lednová valorizace realizovat v případné zvýšené podobě.

Celkový dopad na státní rozpočet v roce 2024 by dle důvodové zprávy měl činit 17 miliard korun. Další náklady se pak v souvislosti s tímto opatřením začnou kumulovat v dalších letech, protože budoucí valorizace budou vycházet z vyššího základu.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu