Schillerová již sehnala podpisy k druhé ústavní stížnosti na důchodovou novelu

Poslankyně Alena Schillerová má k dispozici podpisy všech poslanců hnutí ANO, které budou připojeny pod připravovanou ústavní stížnost na nedávno schválenou důchodovou novelu. Ta zpřísnila pravidla pro předčasné důchody a přinesla změny u valorizací.

Foto: České důchody
Ústavní soud v Brně.

Experti hnutí ANO momentálně intenzivně pracují na podání k Ústavnímu soudu, které napadne novelu zákona o důchodovém pojištění upravující předčasné důchody a valorizace. Novela začala platit od začátku října.

Nyní je již definitivně potvrzeno, že se podání uskuteční, k dispozici jsou už i podpisy poslanců.

„Máme 71 poslanců, k podání návrhu na Ústavní soud stačí 41 poslanců. Opakovaně jsme ta podání podepsali všichni, i tady jsem získala všechny podpisy k podání stížnosti k druhé důchodové novele,“ uvedla poslankyně Alena Schillerová na tiskové konferenci po hlasování o nedůvěře vládě.

Zároveň v této věci odmítla spolupráci s hnutím SPD. „Nepotřebujeme podpisy SPD. A zatím, jak jsme se vždy na klubu dohodli, ta podání učiníme čistě jako nejsilnější opoziční síla, která má dostatek hlasů, aby takové podání učinila,“ konstatovala Schillerová.

Na návrhu stížnosti pracují legislativní experti, kteří připravili už první ústavní stížnost na jednorázové snížení valorizace důchodů. Počítá se s tím, že by podání mělo být uskutečněno do konce října. S iniciativou podání stížnosti přišla právě Alena Schillerová a poprvé o tom hovořila už krátce po schválení návrhu zákona v Poslanecké sněmovně.

Jedním ze zásadních problémů je skutečnost, že část z nich nemohla při projednávání novely vyjádřit svůj názor. Koaliční poslanci totiž při jednání prosadili pevný čas hlasování a oni se tak nedostali ke slovu.

Předseda Ústavního soudu Baxa: Stížností na valorizaci důchodů se začneme zabývat už v říjnu

Problematická je podle hnutí ANO také skutečnost, že zpřísnění předčasných důchodů nastane velmi rychle a část lidí se nemohla na situaci připravit. Někteří lidé, kteří nyní mají nárok na předčasný důchod, o něj dokonce ze dne na den přijdou, a to i v případě, že si již žádost o důchod podali. A to je podle poslanců ANO možné považovat za narušení legitimního očekávání budoucích důchodců.

V říjnu začne Ústavní soud projednávat první ústavní stížnost, kterou hnutí ANO podalo v květnu, o ní by mohlo být rozhodnuto do konce roku 2023. Rozhodování o druhé stížnosti lze poté očekávat pravděpodobně v první polovině roku 2024. Obecně rozhodování v plenárních záležitostech, tedy kdy o stížnosti rozhodují všichni ústavní soudci, trvá 9 měsíců.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu