Za půl roku se důchody dostaly do ztráty 40 miliard korun, vláda plánuje brzdit

Hospodaření důchodového systému se v letošním roce zatím nevyvíjí dobře. Poté, co v červnu proběhla mimořádná valorizace důchodů, se ztráta navýšila na více než 40 miliard korun. První úspory by měla přinést novela zákona, kterou momentálně politici projednávají.

Foto: Adobe Stock
Manželé diskutují o důchodech. (ilustrační foto)

Ministerstvo financí zveřejnilo aktuální čísla o hospodaření důchodového systému. Za prvních šest měsíců roku 2023 činily celkové výdaje na důchody 345,53 miliard korun, z toho 342,03 miliard šlo přímo na výplatu důchodů a 3,5 miliardy stála správa systému. Příjmy systému za stejné období činily 305,2 miliard korun.

Celkem jde o čtvrtletní deficit ve výši 40,33 miliard korun, což je rekordní částka. Jde zhruba o stejnou ztrátu, kterou vytvořil důchodový systém za celý rok 2020, kdy se Česko potýkalo s nepříznivými dopady pandemie koronaviru a ekonomika se částečně zastavila. A pro srovnání – deficit za celý loňský rok činil 21,49 miliard korun.

Jen za poslední měsíc se ztráta navýšila o více než 10 miliard korun, k čemuž přispěla zejména červnová mimořádná valorizace. V rámci této valorizace se důchody zvýšily o fixní částku 400 korun a poté o 2,3 procenta zásluhové výměry. To znamenalo průměrné navýšení o zhruba 750 korun a průměrný důchod se nyní dostal na úroveň 20 200 korun.

V tuto chvíli se očekává, že celkový deficit za rok 2023 dosáhne pravděpodobně výše až 80 miliard korun, na důchody podle propočtů poputuje celkem 690 miliard korun, tedy téměř třetina celého státního rozpočtu. A nepříznivý vývoj naznačuje také pokračující stárnutí populace, zejména skutečnost, že v následujících letech začne do důchodu odcházet silná generace takzvaných Husákových dětí.

Úsporné kroky vlády

Vláda Petra Fialy si je vědoma skutečnosti, že v současném nastavení je důchodový systém finančně neudržitelný. Už na jaře narychlo přistoupila k jednorázovému snížení mimořádné valorizace, což bylo částí politiků i veřejnosti vnímáno jako kontroverzní krok. Pochybnosti vyjádřil například prezident Petr Pavel a opoziční hnutí ANO dokonce podalo stížnost k Ústavnímu soudu, ve které požaduje vyplacení nesnížené mimořádné valorizace.

Stabilizaci by měla přinést také důchodová reforma, jejíž konkrétní legislativní podobu by měl ministr Marian Jurečka představit v průběhu podzimu. Předtím ale ještě vláda plánuje prosadit novelu zákona, která mění budoucí valorizace důchodů a zpřísňuje pravidla pro přiznávání předčasných důchodů.

„Cílem této novelizace je, abychom opravdu už v tomto kroku přispěli k tomu, že důchodový systém bude ve střednědobém a dlouhodobém horizontu stabilní, a bude schopen nám garantovat důstojné důchody i pro děti a vnoučata současných starobních důchodců,“ uvedl ministr Marian Jurečka tento týden na tiskové konferenci.

Novelu zákona v těchto dnech projednávají poslanci a předpokládá se, že ji schválí. Následně se návrhem budou zabývat senátoři a nakonec ho musí podepsat prezident. Očekává se, že nová pravidla pro valorizace a předčasné důchody začnou platit už v průběhu letošního září.

„Nemůžeme vytvářet tak obrovský deficit, jaký hrozí. Kdybychom nic neudělali, tak by nám kolem roku 2050 roční deficit důchodového systému narostl na více než 350 miliard korun ročně,“ uvedl Jurečka s tím, že takto vysoký deficit už by nebyl pro stát únosný.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu