Předběžná kalkulačka valorizace důchodů v lednu 2024

Ministr Marian Jurečka zveřejnil předběžné odhady, jak při řádné valorizaci v lednu 2024 porostou důchody. Průměrný důchod by se měl zvýšit o 400 korun. Připravili jsme první předběžnou kalkulačku, abyste si mohli spočítat zvýšení vašeho důchodu.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o důchodu. (ilustrační foto)

POZOR: TOTO JE STARŠÍ ČLÁNEK. FINÁLNÍ INFORMACE O VALORIZACI V LEDNU 2024 NAJDETE ZDE.

Příští rok v lednu proběhne další řádná valorizace všech důchodů. Podle prvních odhadů by se průměrný starobní důchod měl zvýšit o 400 korun, přesné číslo bude k dispozici v září poté, co Český statistický úřad zveřejní poslední údaj potřebný pro výpočet valorizace, konkrétně vývoj reálné mzdy.

„Odhadujeme, že průměrný starobní důchod, který je teď po červnové mimořádné valorizaci zhruba 20 200 korun, dojde na konci roku díky výměrám nových důchodů na 20 300 korun. Po 4. září budeme mít přesný výpočet valorizace, která proběhne 1. ledna. Z dat, která známe, už dnes víme, že to bude zhruba o 400 korun více. Tato část půjde plně do základní výměry důchodů,“ konstatoval ministr Marian Jurečka na tiskové konferenci s tím, že průměrný důchod by měl vzrůst na 20 700 korun.

Předpokládá se tedy, že tato valorizace bude rovnostářská, protože ji bude tvořit růst základní výměry, která je pro všechny důchodce stejná a činí 10 % průměrné mzdy. Procentní výměra pravděpodobně neporoste vůbec, protože meziměsíční inflace ve sledovaném období (únor až červen 2023) rostla jen mírně a reálné mzdy klesají. Právě tyto dva ukazatele ovlivňují růst procentní výměry.

KALKULAČKA – Valorizace vašeho důchodu v roce 2024

Abyste si mohli spočítat, o kolik se zvýší právě váš důchod, připravili jsme pro vás první předběžnou kalkulačku, která vychází z predikcí ministerstva. Zadejte váš důchod po červnové mimořádné valorizaci a dozvíte se, kolik byste měli pobírat od ledna. Definitivně jasno o podobě valorizace bude během září.

„Je třeba znovu připomenout, že už nyní jsou důchody nejvyšší v historii. Po červnové valorizaci přesáhl průměrný starobní důchod 20 200 korun měsíčně, v lednu by to tedy mohlo být 20 700 korun. To znamená růst za 5 let o 7 200 korun,“ uvedl Marian Jurečka.

V současné době starobní důchod nad 20 000 korun pobírá více než polovina všech důchodců. Celkem je v Česku 2,35 milionů starobních důchodců. Více jsme o aktuální výši průměrného důchodu psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu