Ministr Jurečka oznámil výši valorizace důchodů v lednu 2024, pro všechny bude stejná

Všechny důchody se v lednu zvýší o 360 korun. Podle ministra Mariana Jurečky bude celá valorizace realizována zvýšením základní výměry důchodu a bude tedy pro všechny stejná.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Řádná lednová valorizace v příštím roce bude jiná než v předchozích letech. Bude se totiž navyšovat pouze základní výměra, takže se všechny důchody zvýší stejně.

Ministr Marian Jurečka uvedl, že zvýšení základní výměry bude činit 360 korun. „Tím se dostaneme po 1. lednu příštího roku na průměrnou výši důchodu v České republice na 20 693 korun,“ konstatoval Jurečka v úterý na tiskové konferenci.

Navýšení se bude týkat všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. Ke zvýšení dojde automaticky a nebude nutné o něj žádat.

KALKULAČKA – Valorizace vašeho důchodu v roce 2024

Díky červnové mimořádné valorizaci a nadcházející pravidelné lednové valorizaci by mělo dojít k mírnému růstu reálné hodnoty důchodu, a to o 0,9 % v porovnání s rokem 2023. Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě dosáhne v lednu úrovně 44,9 %.

„Je také třeba připomenout, že důchody už letos kromě lednové řádné valorizace jednou vzrostly i mimořádně. V červnu průměrný důchodce dostal o 750 korun více a průměrný důchod poprvé překročil 20 tisíc korun. Zároveň platí, že většina příjemců nyní pobírá penzi ve výši zhruba mezi 18 a 26 tisíci. Takových důchodců je 70 %. Není tedy pravda, co slyšíme od opozice, že důchodce okrádáme. Za naší vlády důchody narostly průměrně o 5 240 korun,“ připomněl ministr Marian Jurečka.

Řádná lednová valorizace bude znamenat výdaje státního rozpočtu ve výši 12,3 miliardy korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní připraví nařízení o valorizaci, které následně schválí vláda. To musí proběhnout do konce září.

Na podobu valorizace nebude mít vliv důchodová novela, kterou minulý týden definitivně podepsal prezident Petr Pavel. Ta bude účinná až od 1. října a definitivní nařízení o valorizaci v lednu 2024 tedy vyjde ještě před začátkem účinnosti. I kdyby ale účinnost novely začala od začátku září, jak bylo původně v plánu, na lednovou valorizaci by změny neměly vliv.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu