Výběr důchodů na poště zdraží o 6 korun. ČSSZ doporučuje změnu výplaty

Od začátku září se zvýší poplatek za výplatu důchodu v hotovosti. Česká pošta výplatu na pobočce nebo při poštovní donášce zvýší z dosavadních 29 na 35 korun. Poplatek se ani nyní nebude týkat důchodů přiznaných před rokem 2010.

Foto: Adobe Stock
Pobočka České pošty.

Výběr důchodu v hotovosti je zpoplatněn všem důchodcům, kterým byl důchod přiznán od 1. ledna 2010. Důchody přiznané dříve, tedy do konce roku 2009, zpoplatněny nejsou. Pokud je důchod posílán na bankovní účet, je to také zdarma.

„Výplata důchodu v hotovosti prostřednictvím České pošty je zpoplatněna a od 1. 9. 2023 zaplatí klient za každou splátku důchodu částku 35 Kč namísto původních 29 Kč. Jedná se o zvlášť stanovenou cenu, mimo standardní sazebník České pošty. O tento poplatek je pak ponížena vyplácená částka důchodu,“ upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Zvýšení poplatku za výplatu důchodu v hotovosti se nevztahuje na důchodce, jimž byl důchod přiznán před 1. 1. 2010 a od 31. 12. 2009 jim nepřetržitě trvá nárok na alespoň jeden důchod. Jde například o situaci, kdy byl už dříve přiznán vdovský důchod a nově je po 31. 12. 2009 přiznán důchod starobní. Výdaje za hotovostní výplatu důchodu v tomto případě hradí ČSSZ.

Úřad zároveň doporučil, aby důchodci zvážili změnu na bezhotovostní výplatu. „ČSSZ doporučuje zvážit možnost změny způsobu výplaty důchodových dávek na bankovní účet, díky čemuž klienti ušetří a důchod jim bude vyplácen bezhotovostně. Jedná se o bezpečný a operativnější způsob výplaty, který využívá stále více klientů,“ konstatoval úřad. Důchod je možné posílat na vlastní bankovní účet i na účet manžela či manželky.

V červenci 2023 si nechalo důchod vyplatit na bankovní účet téměř 2 170 000 důchodců. Výplatu v hotovosti využilo téměř 627 tisíc klientů.

Žádost o zasílání na účet

Pokud vám chodí důchod v hotovosti a rádi byste to změnili, aby vám ho Česká správa sociálního zabezpečení posílala přímo na bankovní účet, můžete si o změnu požádat:

  • Stáhněte si, vytiskněte a vyplňte formulář. Nazývá se Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Stáhnete ho zde.
  • Pokud chcete posílat důchod na účet manžela nebo manželky, slouží k tomu formulář nazvaný Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Stáhnete ho zde.
  • Formulář si nechte potvrdit v bance razítkem.
  • Vyplněný, podepsaný a potvrzený formulář pošlete na adresu Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5 nebo ho předejte na podatelně okresní správy sociálního zabezpečení.
  • Pokud máte jakékoliv nejasnosti, volejte bezplatnou infolinku ČSSZ: 800 050 248.

U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena co nejdříve po doručení žádosti, zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti. „Pokud si zakládáte nový účet v bance, zeptejte se, zda má s ČSSZ uzavřená takzvaná pravidla pro poukaz výplat důchodů na účty,“ vysvětlila ČSSZ.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu