Pozor na šmejdy: Posílají falešné zprávy, zneužívají ČSSZ i ministerstvo

Šmejdi a internetoví podvodníci opět útočí na důchodce a další lidi. Zneužívají k tomu také některé úřady, vytvářejí falešné webové stránky nebo posílají podvodné zprávy. Je nutná obezřetnost.

Foto: Adobe Stock
Podvodníci útočí i na seniory. (ilustrační foto)

V poslední době se opět objevuje řada podvodů a útoků, které zneužívají Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Útočníci napodobují webové stránky těchto úřadů nebo jejich jménem odesílají falešné SMS zprávy nebo e-maily.

Často jde o různé výzvy k přihlášení na stránku, upozornění na přidělenou sociální dávku nebo informaci o nároku na finanční příspěvek. Někdy mohou zprávy dokonce obsahovat i vaše jméno. Odkazy nebo adresy ve zprávách vedou na falešné webové stránky, které vypadají důvěryhodně, a nabádají k přihlášení bankovní identitou.

Takto například vypadají podvodné zprávy:

Příklady falešných zpráv, které lidem chodí.Foto: ČSSZ

Podvodníci se snaží z důvěřivých lidí vylákat citlivé osobní údaje nebo dokonce údaje o bankovních účtech. V nejhorších případech dokonce lidé mohou přijít o peníze na svých účtech.

„Pokud lidé podvodný web, na který odkazuje podvodná SMS, navštíví a přihlásí se přes svou bankovní identitu, mohou být z lidí vylákány citlivé osobní údaje včetně údajů o bankovních účtech, které mohou být následně zneužity. Součástí podvodné SMS je mnohdy i číslo nebo jméno majitele telefonu, což zvyšuje důvěryhodnost SMS,“ upozornil ředitel ČSSZ František Boháček.

ČSSZ podobné zprávy nikdy neposílá. MPSV občas cíleně oslovuje lidi, pokud mají nárok na sociální dávku, například na příspěvek na dítě. Pokud si nejste jisti, že je zpráva pravá, raději se zkuste poradit přímo s úřadem, zda ji opravdu poslal. Vždy je lepší se nejprve dotázat, než udělat chybu a nechat se nachytat podvodníkem.

Falešné zprávy a stránky mohou vypadat velmi důvěryhodně. Pokud tedy potřebujete něco opravdu vyřídit, je dobré raději vše dobře zkontrolovat a ujistit se, že se právě díváte a přihlašujete na správnou webovou stránku. Jediné správné adresy jsou tyto:

Pokud vám dorazí zpráva s jakoukoliv jinou podezřelou adresou, raději ji okamžitě smažte. Často adresy ve zprávách obsahují podivné překlepy, shluky podezřelých písmen nebo cizí přípony webových stránek. České úřady přitom používají doménovou příponu .cz.

Takto může vypadat podvodná stránka, která se tváří jako stránka úřadu:

Podvodné weby se tváří jako oficiální.Foto: MPSV

ČSSZ také pro zvýšení bezpečnosti umístila na svůj vlastní web digitální pečeť společnosti DigiCert, a to vpravo dole. Po kliknutí na pečeť se zobrazí identifikační údaje ČSSZ a návštěvník stránek snadno zjistí všechny informace o majiteli webu. Veškeré odkazy z těchto webových stránek jsou bezpečné.

Tady si ověříte pravost webu ČSSZ.ČSSZ/České důchody

Podvody na internetu jsou časté a šmejdi útočí také na seniory. Podívejte se proto na náš článek, ve kterém jsme nejčastější podvody popsali.

Foto: Adobe Stock, ČSSZ, MPSV

Více k tématu