Průměrný důchod v Česku překonal 20 tisíc korun, pobírá ho každý druhý

Po červnové mimořádné valorizaci překonala hodnota průměrného starobního důchodu hranici 20 tisíc korun. Oznámil to ministr Marian Jurečka, podle kterého se Česko stará o důchodce lépe než sousední Slovensko.

Foto: Adobe Stock
Starobní důchody v Česku rychle rostou. (ilustrační foto)

V těchto dnech byly vyplaceny poslední červnové splátky důchodů, které byly navýšeny o mimořádnou valorizaci. A přestože vláda přistoupila k jednorázovému snížení této valorizace, došlo u průměrného důchodu k růstu o 755 korun. Znamená to, že průměrný starobní důchod v Česku momentálně dosáhl na úroveň 20 216 korun.

Starobní důchody jsou poměrně rovnostářské a velmi vysokých důchodů nad 30 nebo 40 tisíc korun jsou jen nízké desítky tisíc. A podobné je to i u velmi nízkých důchodů pod 10 tisíc korun. Zkreslení, které je běžné třeba u průměrné mzdy, není v tomto případě nijak výrazné, a velké množství důchodců opravdu pobírá důchod blízký průměru.

„Každý druhý důchodce u nás má minimálně 20 000 korun. Celkově za naší vlády důchody narostly zhruba o třetinu,“ uvedl v této souvislosti ministr Marian Jurečka a doplnil, že jedním z důvodů je také zavedení výchovného, které KDU-ČSL dlouho prosazovala.

„Ve srovnání se sousedy na Slovensku, které je nám jinak nejpodobnější, se staráme o všechny lidi na zaslouženém odpočinku mnohem lépe. Tak to i zůstane,“ konstatoval Jurečka na svém Facebooku s tím, že průměrný důchod na Slovensku nyní dosahuje úrovně 13 658 Kč.

V této souvislosti je nutné ještě doplnit, že na Slovensku funguje institut takzvaného třináctého důchodu. Jde o speciální dávku, která zlepšuje finanční situaci seniorům a dalším lidem pobírajícím důchod. Je odstupňovaný v rozsahu 50 až 300 euro (1182 až 7093 korun), přičemž nejvyšší částku získávají ti, kdo mají důchod nejnižší. Vyplácen je zpravidla v listopadu.

Důchody porostou i nadále

Ministr Jurečka dále důchodce ujistil, že se nemusí obávat toho, že by se důchody snižovaly. „Důchody porostou i do budoucna. Musí to ale být růst udržitelný, pokud mají důstojné důchody pobírat i naše děti a všichni ti, kteří dnešní důchody platí právě teď svou poctivou prací. I oni si je zaslouží,“ uvedl Marian Jurečka.

V současné době se chystá omezení budoucích řádných i mimořádných valorizací. Nejde však o snižování nebo stagnaci důchodů, ale mírné zpomalení jejich růstu.

Návrh zákona je momentálně projednáván v Poslanecké sněmovně a nová podoba by se měla týkat už řádné valorizace v lednu 2024. Mimořádná valorizace má být zrušena a má ji nahradit nový přídavek k důchodu, který bude pro stát méně finančně nákladný. Autor tohoto článku se chystaným změnám detailně věnoval ve svém příspěvku publikovaném na platformě Seznam Medium.

V současné době také Ústavní soud rozhoduje o stížnosti hnutí ANO na již zmiňované jednorázové omezení červnové mimořádné valorizace. Poslanci požadují, aby byla příslušná legislativa zrušena a důchody se valorizovaly v plné výši podle původních pravidel. Rozhodování soudů ale potrvá pravděpodobně několik měsíců.

Vláda Petra Fialy do řízení o této stížnosti také vstoupí a bude navrhovat, aby ji Ústavní soud zamítl. Informovala o tom kancelář ministra pro legislativu Michala Šalomouna.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu