Zpřísnění předčasných důchodů má platit už od září

Poslanci ve druhém čtení podpořili návrh, který zpřísňuje pravidla pro přiznávání předčasných důchodů. Zkrátit se má maximální doba předčasnosti z pěti na tři roky a minimální doba pojištění se má zvýšit na 40 let.

Foto: Adobe Stock
Muž přemýšlí o předčasném důchodu. (ilustrační foto)

Schvalování novely zákona o důchodovém pojištění, která mění pravidla pro předčasné důchody, se posunulo do třetího čtení. Pokud poslanci návrh definitivně schválí, budou ho následně projednávat senátoři. Jakmile ho podepíše prezident a vyjde ve sbírce zákonů, měl by začít okamžitě platit. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje, že se tak stane v září 2023.

Nová pravidla pro přiznávání předčasných důchodů se budou týkat všech žádostí, které budou mít datum přiznání důchodu po okamžiku účinnosti zákona. Všechny žádosti s dřívějším datem přiznání, tedy před účinností, budou zpracovány podle dosavadních pravidel.

Návrh přináší zpřísnění ve čtyřech rovinách:

  • Zkrácení doby předčasnosti z pěti na tři roky.
  • Výraznější krácení výše důchodu za předčasnost.
  • Zrušení valorizace procentní výměry po dobu pobírání předčasného důchodu.
  • Zpřísnění podmínky minimální doby důchodového pojištění.

Zásadní změnou je zejména skokové zkrácení maximální doby předčasnosti z 5 na 3 roky, což může znamenat, že někteří lidé ztratí nárok na předčasný důchod a budou na něj muset čekat déle. Lidé, kteří budou mít předčasný důchod přiznaný až poté, co začnou platit nová pravidla, také přijdou o valorizaci procentní výměry, a to až do dosažení řádného důchodového věku.

Větší má být také penalizace předčasných důchodů, tedy finanční krácení výše důchodu za předčasnost. V současné době platí, že kratší předčasnost znamená menší krácení, takže je relativně výhodné odejít do důchodu například o pár měsíců dříve. Podrobně jsme se konkrétním chystaným změnám věnovali v tomto článku.

Nárůst od ročníku 1966: Ministerstvo vysvětlilo mechanismus úpravy důchodového věku

Novela přináší také zpřísnění u minimální doby důchodového pojištění. Nyní je nutné získat alespoň 35 let, což je stejné jako u řádného důchodu, nově se ale hranice zvýší na 40 let.

Zkrácení maximální doby předčasnosti na 3 roky a zvýšení minimální doby pojištění na 40 let jsou změny, které budou mít pozdější účinnost. Začnou platit až po jednom roce od vydání ve sbírce zákonů, tedy přibližně v září 2024.

Dá se očekávat, že rychlá změna podmínek bude motivovat část lidí, aby si požádali o předčasný důchod co nejdříve, aby si zachovali výhodnější podmínky, zejména pak pravidelnou valorizaci procentní výměry.

V případě, že zájemci před začátkem účinnosti využijí formulář Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění, mohou si zajistit právo požádat o předčasný důchod zpětně k datu podání, a to až během následujících 6 měsíců. Detailně jsme tento krok popsali v samostatném článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu