Ústavní stížnost na snížení valorizace důchodů: Postup a délka rozhodování

Než Ústavní soud rozhodne o stížnosti na omezení mimořádné valorizace důchodů, bude to pravděpodobně trvat několik měsíců. Je o tom přesvědčen ústavní právník Jan Kudrna, který stížnost hnutí ANO odborně zaštítil. Rozhodně podle něj nelze počítat s tím, že by bylo rozhodnuto ještě v průběhu června.

Foto: Profimedia
Ústavní soud v Brně.

Rozhodování Ústavního soudu o stížnosti na snížení mimořádné valorizace bude zřejmě trvat několik měsíců a mezitím samotná valorizace v červnu 2023 proběhne. Ani hnutí ANO, které ústavní stížnost podalo, nepočítá s tím, že by soudci rozhodli ještě před valorizací.

„Požádali jsme o přednostní projednání a je to naprosto v rukou Ústavního soudu, takže nebudeme předjímat. Já osobně nepředpokládám, že by se to teď v květnu dalo stihnout, to by pro nás bylo velké překvapení,“ řekla poslankyně Alena Schillerová na tiskové konferenci, na níž ústavní stížnost hnutí ANO představilo.

Ústavní právník a člen Legislativní rady vlády Jan Kudrna řekl, že to s ohledem na pracovní postupy Ústavního soudu ani není možné. Nějakou dobu totiž trvá, než bude stížnost přidělena soudci zpravodajovi, který ji bude mít na starost. Ten také musí prověřit formální náležitosti stížnosti.

„Potom musí dát prostor pro vyjádření hlavním účastníkům řízení, což jsou obě komory Parlamentu, a vyzvat vládu, zda se chce připojit jako vedlejší účastník řízení,“ řekl Jan Kudrna s tím, že obvykle se vládě dává lhůta 30 dnů na vyjádření. Podle něj potrvá až dva měsíce, než se ústavní soudci začnou zabývat samotnou podstatou stížnosti a budou ji řešit. „Nevylučuji to, že všichni soudci dostanou velmi rychle ten návrh na stůl a můžou ho začít studovat. Ale poprvé o něm můžou jednat až v okamžiku, když budou zrealizována všechna procesní práva hlavních a eventuálně vedlejších účastníků řízení,“ doplnil.

Rozhodnutí nebude rychlé

Vláda se může vyjádřit, že k řízení přistoupit nechce, což by mohlo proces urychlit. To však není pravděpodobné, protože Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) již připravilo podklady, kterými vláda plánuje argumentovat. „MPSV je připraveno postup vlády obhájit a má zpracovány silné argumenty. Způsob, jakým jsme červnovou valorizaci připravili, byl jediný možný krok s ohledem na situaci, ve které se nacházíme,“ uvedl pro České důchody Jakub Augusta z mediálního oddělení ministerstva.

Právník Jan Kudrna řekl, že na délku projednávání může mít vliv také očekávané letošní obměňování ústavních soudců. A náročné je i samotné projednávání stížnosti, pokud má být zajištěno, že budou detailně probrány a zanalyzovány všechny předložené argumenty. Čas navíc zabere i samotná příprava rozhodnutí.

„Soudce zpravodaj musí vypracovat návrh rozhodnutí, které předpokládám nebude mít 5 stran, ale bude mít třeba nakonec 70 stran. Někdo tu materii musí sestavit, vytvořit. A pak musí přesvědčit dalších 14 svých kolegů včetně předsedy v tom smyslu, že už je materiál hotový, názory se už vytříbily a je o čem diskutovat. A toto zabere další měsíce,“ vysvětlil Jan Kudrna.

Návrh ANO možná soud odmítne

Nejasné zatím je rovněž to, jak se Ústavní soud vypořádá se skutečností, že byly podány hned dvě ústavní stížnosti na omezení mimořádné valorizace důchodů. Druhou stížnost o den dříve podala také skupina senátorů, kterou vede senátor Michael Canov z klubu STAN. Tato stížnost nebyla dopředu avizovaná a sám Canov se k situaci zcela odmítl vyjádřit.

Situace, kdy více aktérů zpochybnilo jeden zákon, už v minulosti opakovaně nastaly. Soud zpravidla jako základ vzal první doručený návrh a ostatní odmítl, přičemž z předkladatelů další stížnosti udělal účastníky řízení a naslouchal jejich argumentům.

O tom, že dojde k formálnímu odmítnutí stížnosti hnutí ANO, je momentálně přesvědčen například bývalý ústavní soudce Stanislav Balík. „Skupina poslanců se stane vedlejším účastníkem ohledně prvního návrhu. I toto bude muset Ústavní soud procesně vyřešit, tedy že plénum bude muset odmítnout návrh dnešní poslanecké skupiny, a pak se to dostane k soudci zpravodaji, kterému připadla včera ta senátorská věc,“ uvedl Balík pro portál Seznam Zprávy.

Zatím není vůbec jisté, jestli Ústavní soud dospěje k rozhodnutí ještě v letošním roce. Pokud by se jednání protáhlo až do roku 2024, proběhne mezitím ještě řádná valorizace důchodů v lednu 2024. V případě, že by nakonec soudci stížnosti vyhověli, došlo by k paradoxní situaci, kdy by toto rozhodnutí mělo faktický dopad hned na dvě valorizace důchodů. „Pokud by Ústavní soud následně stížnosti vyhověl, bylo by to nejspíš až po samotném navýšení, teprve následně bychom závěry soudu zohlednili,“ uvedl Jakub Augusta z ministerstva pro České důchody.

Foto: Anna Vavríková/MAFRA/Profimedia

Více k tématu