Ministerstvo se připravilo na ústavní stížnost k valorizaci: Máme silné argumenty

Změny červnové mimořádné valorizace důchodů byly jediným způsobem, jak reagovat na současnou situaci. Uvedlo to Ministerstvo práce a sociálních věcí v reakci na očekávanou ústavní stížnost, kterou podalo hnutí ANO. Úřad je připraven krok vlády před soudem obhájit.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) očekávalo, že opozice v souvislosti se snížením červnové mimořádné valorizace podá stížnost k Ústavnímu soudu a intenzivně se na to připravovalo.

„MPSV je připraveno postup vlády obhájit a má zpracovány silné argumenty. Způsob, jakým jsme červnovou valorizaci připravili, byl jediný možný krok s ohledem na situaci, ve které se nacházíme,“ uvedl pro České důchody Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace.

Podle něj je v souvislosti s procesem projednávání příslušného zákona nutné připomenout, že mezi důvody vyhlášení stavu legislativní nouze jsou například závažné hospodářské škody. „Kdyby vláda nezatáhla za záchrannou brzdu, přinesla by červnová valorizace jen v letošním roce dalších 34 miliard korun dluhů do státního rozpočtu. Do roku 2030 pak snížení červnové valorizace znamená celkové omezení výdajů zhruba o 250 miliard korun,“ konstatoval Jakub Augusta.

Právě v pohledu na využití stavu legislativní nouze při schvalování omezení valorizace se vláda a opozice liší. V ústavní stížnosti hnutí ANO upozorňuje, že využití tohoto stavu nebylo v pořádku, a toto téma je jedním ze tří pilířů stížnosti. Dalšími dvěma jsou možná retroaktivita změny a porušení procedurálních práv menšiny při jednání o zákonu.

Ministerstvo dále konstatovalo, že došlo pouze k úpravě valorizačního mechanismu a důchody se v červnu 2023 opět zvýší. „Průměrný důchod tak poprvé překročí hranici 20 tisíc korun, přičemž v poslední době důchody rekordně rostly, což se třeba o mzdách říct nedá. Penze tedy budou navýšeny od června podle nového modelu, v průměru o 760 korun,“ připomenul Augusta.

Ministr Marian Jurečka v souvislosti s ústavní stížností odmítl, že by šlo o retroaktivní opatření, a věří, že vláda před Ústavním soudem zákon obhájí. „Dívali jsme se i na minulé nálezy Ústavního soudu. V tomto případě si stojíme za tím, že my máme silné argumenty, že to dokážeme u Ústavního soudu obhájit. Jsme na to připraveni,“ uvedl ministr Marian Jurečka podle ČTK.

Rozhodování Ústavního soudu s největší pravděpodobností potrvá několik měsíců a nelze předvídat, jak soudci rozhodnou. Prakticky jisté je pouze to, že rozhodnutí padne až poté, co snížená červnová valorizace proběhne. „Pokud by Ústavní soud následně stížnosti vyhověl, bylo by to nejspíš až po samotném navýšení, teprve následně bychom závěry soudu zohlednili,“ uzavřel komentář Jakub Augusta.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu