Prezident Pavel si vyslechl principy penzijní reformy: Délka důchodu má být 21,5 let

Ministr Marian Jurečka seznámil prezidenta Petra Pavla s návrhem důchodové reformy, kterou plánuje veřejnosti představit v polovině května. Jejím cílem je zajištění férovosti systému a jeho udržitelnosti do budoucna. Cílem je, aby lidé pobývali v důchodu průměrně 21,5 let.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel.

Prezident Petr Pavel se poprvé výrazně zapojil do politického jednání o důchodové reformě. Osobně se setkal s ministrem Marianem Jurečkou, který mu představil, jak budou změny vypadat.

„Tématem dnešní schůzky bylo představení návrhu a principů důchodové reformy. Prošli jsme společně všechna navrhovaná opatření, pan prezident se měl možnost doptávat,“ uvedl Marian Jurečka po konci jednání.

„Seznámil jsem pana prezidenta s principem, kdy chci, abychom nastavili férový, jasný a objektivní princip, kdy hranice odchodu do důchodu bude opravdu spjata s tím, jak se v budoucnu bude odvíjet délka dožití. Pro nás je důležité, abychom zakotvili princip, který vlastně funguje dnes, to znamená, že průměrná doba pobírání starobního důchodu v České republice je 21,5 roku. A toto bychom chtěli, aby bylo zajistitelné i do budoucna,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Dále zopakoval některé již dříve oznámené priority reformy. Důchodový systém by podle Jurečky měl zohledňovat mezigenerační solidaritu a ocenit zásluhy za výchovu dětí, a to především u maminek. Důležitým tématem má být také nastavení důstojného odchodu do důchodu u lidí pracujících v náročných profesích. „Abychom tady měli princip, který bude nabízet důstojné odchody u lidí, kteří už opravdu z fyzických důvodů nemohou dále pracovat,“ popsal ministr.

Další zapojení prezidenta

Sám prezident Petr Pavel se k průběhu schůzky zatím nevyjádřil. Před dvěma týdny uvedl, že jednání o důchodové reformě sleduje, ale neplánuje se zapojovat, pokud to nebude situace vyžadovat. „V tuto dobu jednání probíhají, takže já nemám důvod do nich jakkoliv vstupovat. Ale jak jsem řekl, jsem připraven tu debatu moderovat, kdyby se někde zadrhla,“ řekl Petr Pavel. Zda svůj postoj změnil, není v tuto chvíli jasné.

Ministr Jurečka po jednání s prezidentem řekl, že jeho zájem o problematiku důchodů vítá. Zároveň by byl rád, kdyby se do politické diskuse zapojil a přispěl k nalezení shody mezi koalicí a opozicí.

Zapojení prezidenta by uvítala také Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, která zatím jednání o reformě s vládními představiteli vnímá negativně. „Uvítala bych, kdyby i pan prezident a jeho expertní tým dali stanovisko k nápadům, které pan ministr Jurečka prezentuje. Věřím, že čím jasněji bude ve veřejném prostoru zaznívat, že si tato vláda plete důchodovou reformu s redukční dietou stávajících důchodců, tím se zvyšuje šance, že přijdou s něčím uspokojivým,“ uvedla Schillerová pro České důchody.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu