Změny od začátku roku 2025: Marian Jurečka nastínil harmonogram důchodové reformy

Přesná podoba důchodové reformy zatím nebyla představena, ministr Marian Jurečka zatím pouze uvedl, že by chystané změny mohly platit už od ledna 2025. V nadcházejících týdnech bude probíhat dolaďování legislativního textu a poté bude následovat připomínkové řízení.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Blíží se termín, kdy bude veřejnosti představena očekávaná důchodová reforma. Stát by se tak mělo v první polovině května a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nyní poprvé detailně popsal své představy o průběhu schvalování.

„Předpokládám, že bychom v první polovině května měli představit důchodovou reformu. Během druhého kvartálu bychom měli dokončit práce na legislativním textu, do kterého propisujeme parametry, tak abychom v druhém pololetí tohoto roku zahájili legislativní proces. To znamená vnější připomínkové řízení, kde budou moci všichni, sociální partneři i ostatní aktéři řízení, dále ještě návrh připomínkovat,“ uvedl ministr Jurečka v rozhovoru pro Blesk.cz.

V květnu představený návrh nebude definitivní. Vzhledem k tomu, že by již měl vycházet ze shody mezi koaličními stranami, které mají v Poslanecké sněmovně většinu, lze ovšem očekávat, že hlavní principy změn zůstanou zachovány a změní se spíše drobnější parametry. K případným dalším změnám pak ještě může dojít při schvalování legislativy v Poslanecké sněmovně a Senátu.

„Počítám, že by na vládě a v Parlamentu tato reforma měla být projednána na přelomu roku 2023 a v prvním pololetí roku 2024. Chtěl bych, aby změny, které budeme realizovat, měly účinnost od 1. ledna 2025,“ nastínil své vize Marian Jurečka.

Jednání vlády a opozice skřípe

V současné době probíhají intenzivní jednání o podobě reformy. V rozhovoru pro České důchody ministr Jurečka řekl, že se sociálními partnery, tedy se zaměstnavateli a odbory, probíhají debaty věcně. „Je jasná shoda na principu, že chceme zavádět opatření, která budou důchodce motivovat k tomu, aby zůstali aktivní na pracovním trhu. V tom je chceme podpořit. Věcná jednání vedeme také se zástupci sociálních partnerů, se kterými poctivě konzultujeme jejich představu důchodové reformy,“ popsal Jurečka.

Nepříliš příznivě se ovšem zatím vyvíjí jednání s opozicí, tady s hnutím ANO a SPD. Jurečka řekl, že s nimi chce jednat a zapojil je také do pracovní skupiny pro přípravu důchodové reformy. Konkrétní posun ale zatím nezaznamenal. „Bohužel zástupci opozice nepřinášejí žádné konkrétní návrhy, o kterých bychom mohli vést diskusi. Přiznám se, že je to pro mě trochu zklamání. O spolupráci opravdu stojím,“ vysvětlil ministr Marian Jurečka.

Spokojená není ani poslankyně Alena Schillerová. Jednání dokonce označila za „velké zklamání“ a řekla, že zástupci hnutí ANO zatím nedostali všechna požadovaná data a podklady. „Pan ministr Jurečka evidentně tyto schůzky vnímá jen jako úlitbu veřejnému mínění, nikoliv jako platformu pro seriózní výměnu názorů, dat a informací. Zabýváme se proto i tím, zda má vůbec smysl v těchto skupinách setrvat,“ řekla Schillerová pro České důchody.

Do debaty o reformě se zatím nezapojil prezident Petr Pavel. Už příští týden se s ním ministr Jurečka setká a detailně mu představí parametry chystaných změn. „S panem prezidentem jsem již jednání měl a další máme domluvené. Je velmi dobře orientován a uvědomuje si, že důchodová reforma je klíčovým úkolem naší společnosti,“ konstatoval Jurečka.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu