Vláda se chystá na schvalování důchodové reformy: Harmonogram, debata a účinnost

Rok 2023 bude z hlediska důchodů velmi důležitý, protože vláda Petra Fialy má v plánu dokončit debaty k důchodové reformě a zahájit proces jejího schvalování. Dílčí změny by mohly platit od začátku roku 2024, ty zásadnější pak o rok později.

Foto: Úřad vlády ČR
Jednání vlády Petra Fialy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí již připravilo podklady pro politická jednání o podobě důchodové reformy. Jak již dříve naznačil premiér Petr Fiala, vláda chce o změnách jednat také s opozicí, aby byly podpořeny napříč politickým spektrem. „Já bych chtěl dělat takovou důchodovou reformu, která se bude těšit širší shodě napříč politickým spektrem, aby opravdu lidé měli jistotu, že ty parametry, jak byly nastaveny, vydrží dlouhodobě,“ uvedl v této souvislosti Fiala.

V současné době ještě podoba důchodové reformy není zveřejněna, stane se tak právě až po dokončení debat. Ministr Marian Jurečka již nastínil harmonogram, jak budou jednání o reformě v roce 2023 probíhat.

„Musím říct, že pro mě osobně je hlavní výzvou zvládnout letos důchodovou reformu. Harmonogram je pro nás jasný, do konce prvního čtvrtletí mít ukončenou politickou debatu v rámci vládní koalice i debatu s opozičními partnery. V prvním pololetí bychom dofinalizovali legislativní text, který začneme v druhém pololetí již projednávat na vládní i parlamentní úrovni,“ uvedl Jurečka na tiskové konferenci k plánům ministerstva pro letošní rok.

Dva důležité milníky

„Jsou pro mě dva důležité milníky, a to je 1. leden 2024 a 1. leden 2025. Chci, abychom změny, které je nutné provést, prováděli k těmto datumům z hlediska účinnosti. Například otázka dořešení dřívějších odchodů do důchodu u náročných profesí je věc, u které bych byl rád, abychom ji dotáhli optimálně k 1. lednu 2024,“ doplnil ministr.

Právě debata o předčasných důchodech pro náročné profese byla loni na úrovni vlády odložena s tím, že tato problematika bude řešena až v rámci reformy. Schváleny byly jen dílčí úlevy pro záchranářské profese a podnikové hasiče. Tito pracovníci mohou od ledna 2023 bez sankcí odejít do důchodu dříve, pokud mají odslouženo alespoň 20 let. K rozšíření seznamu profesí by tedy podle plánů ministra Jurečky mohlo dojít za rok.

Premiér Fiala popsal své vize pro schválení důchodové reformy: Je nutná politická shoda

Plánované změny

Již dříve vláda avizovala, že součástí reformy by mohly být následující změny:

  • Zvýší se základní složka starobního důchodu tak, aby zajistila důstojný život na stáří. Přesná výše zatím není zřejmá.
  • Do výše zásluhové části důchodu se bude více promítat výchova dětí a zavedena by měla být také možnost přispívat jedno procento důchodových odvodů na důchod rodičům či prarodičům.
  • Měla by se snížit minimální doba důchodového pojištění na 25 let. Rovněž by se mělo do důchodu opět počítat studium.
  • Změní se podoba důchodového spoření, aby více motivovalo k úsporám na stáří. V této souvislosti již ministerstvo financí představilo konkrétní návrh, u něhož nedávno skončilo připomínkové řízení.
  • Lidé, kteří dosáhnou důchodového věku, by měli mít od státu větší finanční motivaci, aby pracovali déle.

V posledních týdnech se také intenzivně diskutovalo o prolomení současného zastropování důchodového věku na 65 letech. Ministr Marian Jurečka v této souvislosti řekl, že probíhají diskuse o postupném zvýšení věku na 68 let v horizontu roku 2070.

Rozhodně se ale nebude nic měnit pro lidi, kteří v dohledné době půjdou do důchodu. „Zdůrazňuji, že dnešních lidí v předdůchodovém věku se tato případná úprava nijak nedotkne, protože už by neměli žádnou šanci připravit se na změny. Nyní se diskutuje o tom, jak ten proces i pro mladší generace nejlépe načasovat, aby probíhal co nejvíce postupně,“ konstatoval Jurečka v seriálu O důchodu s ministrem.

Nutno zároveň podotknout, že všechny zmíněné vize jsou v současné době pouze předmětem intenzivních diskusí a s výjimkou návrhu změn důchodového spoření ještě není nic konkrétně sepsáno do legislativního znění.

Vše nepochybně ovlivní budoucí debaty s opozicí, ale zatím nelze říci do jaké míry. Například nejsilnější opoziční hnutí ANO zatím své aktuální představy o reformě nezveřejnilo. Portál České důchody oslovil s dotazy na reformu například poslankyni Alenu Schillerovou nebo Aleše Juchelku, který je členem sociálního výboru v Poslanecké sněmovně, ale svá vyjádření nedodali.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu