Premiér Fiala popsal své vize pro schválení důchodové reformy: Je nutná politická shoda

Premiér Petr Fiala chce důchodovou reformu připravit tak, aby na ní panovala shoda v širším politickém spektru. Jen tak bude podle něj jistota, že další vláda reformu nezruší, podobně jako už se to stalo v minulosti. Změny, které chystá jeho vláda, mají zajistit slušné důchody i pro dnešní čtyřicátníky a mladší ročníky.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Ministerstvo práce a sociálních věcí momentálně intenzivně připravuje návrh důchodové reformy, kterou má současná vláda jako jeden z klíčových bodů ve svém programovém prohlášení. V současné době jedná o změnách speciální poradní tým, následně se připraví konkrétní návrh a v druhé polovině roku 2023 plánuje ministr Marian Jurečka vše představit veřejnosti.

Podle premiéra Petra Fialy je schválení důchodové reformy zásadní, protože jen tak budou mít i mladší generace jistotu, že získají slušné důchody. Řekl to v pořadu Ptám se, pane premiére, který vysílá web Blesk.cz.

Úkolem je solidní reforma

„Naprosto zásadní téma je solidní důchodová reforma, to je úkol naší vlády, a musíme ji připravit ještě v průběhu našeho volebního období. Ne protože jsme si to dali do programového prohlášení, nebo že někoho z nás napadlo, že má být důchodová reforma. Ale protože je nutná, a ví to všichni, kdo se důchody zabývají. A je nutná proto, aby lidé, kteří jsou dnes mladší než 40 let, měli šanci, že budou mít slušnou penzi, až se dostanou do seniorského věku,“ uvedl Fiala ve zmíněném rozhovoru.

Počet důchodců v Česku dlouhodobě roste a v průběhu následujícího desetiletí navíc začnou odcházet do důchodu silné ročníky, takzvané Husákovy děti. Bude tedy více starobních důchodců, na které budou muset aktivní pracující v rámci průběžného systému vydělávat.

„Vzhledem k vývoji populace a všech faktorů, které penze ovlivňují, je potřeba udělat důchodovou reformu. Byl tu pokus před mnoha lety za Nečasovy vlády. Ten pokus něco udělat s neudržitelným důchodovým systémem dopadl, jak si všichni pamatují – následující vláda to zrušila,“ posteskl si Petr Fiala. Dodal, že ho mrzí, že reformu žádná další vláda nepřipravila.

Reforma vydržela dva roky

Jak Fiala zmínil, jedinou důchodovou reformu připravila a schválila vláda Petra Nečase. Takzvaný druhý pilíř platil od roku 2013 a šlo o samostatné spoření v soukromých penzijních fondech. Lidé do něj mohli přesměrovat 3 % ze státního prvního pilíře a k tomu museli přidat další 2 % ze svého. Na tyto peníze by pak měli nárok v důchodu.

Na tomto řešení ale nepanovala politická shoda a hned další vláda Bohuslava Sobotky prosadila jeho zrušení ke konci roku 2015. Kvůli nejisté budoucnosti tohoto pilíře o něj nebyl mezi Čechy zájem, celkem se do něj přihlásilo jen 85 tisíc lidí.

„Proto já bych chtěl dělat takovou důchodovou reformu, která se bude těšit širší shodě napříč politickým spektrem, aby opravdu lidé měli jistotu, že ty parametry, jak byly nastaveny, vydrží dlouhodobě,“ popsal premiér Fiala svou představu.

Motivační složka a garantovaný důchod: Jurečkův tým definoval cíle a principy reformy

Současní důchodci beze změny

Už dříve ministr Marian Jurečka řekl, že změny v rámci důchodové reformy se nedotknou současných starobních důchodců ani těch, kteří půjdou do důchodu v nejbližších letech. „Reformu ve svém plném rozsahu, především s ohledem na chystané větší možnosti třetího spořicího pilíře, využijí především mladší ročníky a ty, které nyní vstupují do středního věku,“ uvedl Jurečka pro České důchody.

Jeho poradní tým, který reformu připravuje, má za sebou zatím šest jednání, v rámci nichž byly diskutovány některé důležité aspekty důchodového systému i možnosti změn.

Tématem bylo například to, jak lidi udržet aktivní na trhu práce i po dosažení důchodového věku, případně jaký význam bude v budoucnu hrát roli třetí důchodový pilíř. Řešil se také zaručený (minimální) důchod a dále pak tým probíral problematiku transparentnosti systému a lepší informování lidí o budoucí výši důchodu.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu