Ministr Jurečka uklidnil důchodce i padesátníky: Pro vás se reformou v zásadě nic nezmění

Připravovaná důchodová reforma, kterou plánuje prosadit současná vláda, by prakticky neměla ovlivnit současné důchodce a lidi, kteří do starobního důchodu zamíří v nejbližších letech. Konstatoval to ministr Marian Jurečka, jehož resort reformu připravuje.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Padesátníci nebo šedesátníci, kteří budou žádat o starobní důchod v nejbližších letech, se nemusí obávat, že by na ně dopadly chystané změny důchodového systému. Reforma, kterou momentálně připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí, bude cílena zejména na mladší ročníky.

„Reformu ve svém plném rozsahu, především s ohledem na chystané větší možnosti třetího spořicího pilíře, využijí především mladší ročníky a ty, které nyní vstupují do středního věku,“ uvedl Marian Jurečka ve své odpovědi v rámci seriálu O důchodu s ministrem.

Stejně jako doposud

Podle něj se žádných změn k horšímu nemusejí obávat ani stávající důchodci. „Je potřeba zdůraznit, že pro dnešní seniory a pro ty, kdo se do penze chystají, se nic v zásadě nezmění. Díky zavedení garantovaného důchodu si dokonce o něco polepší důchodci s nejnižšími důchody. Ti ostatní na tom budou v podstatě stejně jako doposud. Zlepší se dále situace v oblasti vdovských a vdoveckých důchodů a výchovné 500 korun za každé vychované dítě dostanou už i dnešní důchodkyně od ledna příštího roku,“ doplnil ministr Jurečka.

Zmíněný garantovaný (nebo také minimální) důchod by měl zajistit důstojný život a nárok na něj by měl mít každý, kdo splní podmínku minimální doby důchodového pojištění. Přesnou částku ale zatím vláda nezveřejnila. Měla by být ale výrazně vyšší, než je současný minimální důchod. Ten činí v letošním roce 4670 korun.

O tom, že se chystaná reforma dotkne hlavně mladších ročníků, už dříve hovořil také ministr financí Zbyněk Stanjura. „Parametrické změny se budou týkat lidí, kterým je teď méně než 45 let. Potřebujete nějakou dobu, abyste se na nový systém adaptoval. Když vám je 58 jako mně, nejste toho schopen,“ konstatoval Stanjura.

Detaily reformy budou příští rok

V současné době na důchodové reformě pracuje poradní tým, který Marian Jurečka ustavil na jaře. Zatím má za sebou pět jednání, v rámci nichž byly diskutovány některé důležité aspekty důchodového systému i možnosti změn.

Tématem bylo například to, jak lidi udržet aktivní na trhu práce i po dosažení důchodového věku, případně jaký význam bude v budoucnu hrát roli třetí důchodový pilíř. Řešil se také již zmíněný garantovaný důchod.

Ministr Jurečka konstatoval, že přípravu reformy nyní stěžují aktuální problémy. „Současná energetická krize a další problémy související s ruskou agresí na Ukrajině nám situaci výrazně zkomplikovaly, a to nejen tím, že mnoho času a energie musíme věnovat řešení zcela bezprecedentní krizové situace, ale také novými a zcela neočekávanými dopady do veřejných rozpočtů,“ uvedl s tím, že příprava ale běží dále a konkrétní návrh reformy představí do konce roku 2023.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu