Jurečka chce „osekat“ důchody předních komunistů, má jít o 300 korun za každý rok ve funkci

Komunističtí pohlaváři by mohli přijít o část důchodu. Navrhuje to ministr Marian Jurečka, který chce tímto krokem zajistit vyrovnání s totalitní minulostí. Někteří důchodci, kteří byli ve vysokých funkcích za minulého režimu, by mohli přijít o tisíce korun měsíčně.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka předložil do legislativního procesu návrh na snížení starobních důchodů předním představitelům minulého komunistického režimu. Jde o myšlenku, kterou představil už v loňském roce. Nyní se k ní vrátil a návrh zákona doladil.

Návrh má za cíl snížit výměru starobního důchodu osob, které jsou zařazeny na seznam čelních představitelů komunistického režimu, zpracovaný Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Jde například o lidi, kteří působili ve vysokých funkcí STB, SNB či u Pohraniční stráže. Podle Mariana Jurečky by se krácení mohlo týkat několika tisíc lidí.

Starobní důchody by se podle něj měly krátit paušální částkou 300 korun za každý i započatý rok doby, po kterou dotyčná osoba zastávala post vysokého funkcionáře a těžila z přímé podpory tehdejšího režimu.

„Pokud tedy dnes třeba bývalý vysoký funkcionář KSČ pobírá důchod ve výši 25 tisíc měsíčně a víme, že ve vysoké stranické funkci byl 10 let, tak jeho důchod bude snížen o 3 000 Kč. Úprava nepřinese výraznou úsporu státnímu rozpočtu, jde ale o důležitý symbolický rozměr,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Morální satisfakce

Podle Jurečky by se takto měl stát vyrovnat s totalitní minulostí, podobně jako to již dříve udělaly některé další státy jako Slovensko, Německo, Maďarsko či Polsko. „Je velmi důležité, aby se dostalo morální satisfakce těm, které minulý režim poškodil, neumožnil jim studovat, pracovat ve svém oboru nebo je dokonce potrestal odnětím svobody. Není možné, aby tehdejší prominenti i po letech finančně těžili z toho, že před listopadem podporovali totalitní režim,“ konstatoval Jurečka.

Pokud bude návrh schválen, promítne se krácení od splátky důchodu v březnu 2024. To znamená, že stávající důchodci začnou pobírat nižší důchod. A budoucím důchodcům, kteří o důchod požádají po tomto datu, se nejprve vypočítá důchod podle běžných pravidel, a poté se jeho výměra zkrátí.

Krácení se bude týkat jen starobních důchodců a nebude mít vliv na ty, kteří momentálně pobírají invalidní důchod. Případné snížení se v takovém případě aplikuje až poté, co daná osoba požádá o starobní důchod.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu