Ministr Jurečka se postavil za výchovné pro důchodce a změny parametrů odmítá

Teprve od ledna příštího roku začíná platit výchovné 500 korun k důchodu za každé vychované dítě. Už nyní se ale rozběhla otevřená diskuse o případné změně parametrů nebo omezení.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Prezident republiky Miloš Zeman minulý týden definitivně podepsal novelu zákona o důchodovém pojištění, která zajistí nárok na výchovné také pro lidi, kteří pobírají takzvané transformované důchody. Zmírní se i podmínky, které mohou způsobit krácení výchovného při pobírání vdovských důchodů.

Na výchovné ve výši 500 korun za každé vychované dítě tak dosáhne většina starobních důchodců, kteří splní podmínky pro výchovu dítěte. Peníze navíc tak od ledna 2023 začne pobírat více než 1,4 milionů stávajících důchodců, většinou žen, a další důchodci budou přibývat s novými žádostmi o důchod.

Někteří politici už nicméně začínají volat po omezení výchovného. Například ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v rozhovoru pro deník Právo řekl, že by se mělo jednat o změně parametrů. „Protože si myslím, že to je příliš plošné a příliš drahé pro penzijní systém. Parametry mohou být počet dětí, příjem rodiny, výše důchodu. To vše je k debatě,“ zdůvodnil své úvahy Stanjura. Konkrétní návrh k diskusi však zatím nepředložil.

Proti podobné debatě se jednoznačně ohradil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který je zároveň předsedou KDU-ČSL. A právě tato strana stála na úplném počátku snah o zavedení výchovného. „Dokud jsem ve vládě, tak na rodičích ani výchovném se šetřit nebude. Na to může pan ministr zapomenout. Vymíráme, děti a rodiče musíme více podporovat,“ reagoval Jurečka na svém Twitteru na Stanjurova slova.

Mezigenerační solidarita

Obdobně hovořil také v neděli v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. „Výchovné je pro mě věc, kterou lidovci dlouhodobě vybojovávali. Navrhli jsme to poprvé v roce 2018, jde o ocenění mezigenerační solidarity, a to, že zásluhovost v důchodech není odvislá jen od toho, kolik kdo vydělával, ale i od toho, jak dokázali rodiče vychovat děti,“ řekl Jurečka a poté dodal: „Nechci dělat změny ve výchovném a máme to i v programovém prohlášení vlády.“

Současná vláda má opravdu v programovém prohlášení uvedeno, že zavedení výchovného, které schválila předchozí vláda, nebude bránit a zajistí jeho vyplácení. Zvýšení zásluhové části důchodu za výchovu dětí je v prohlášení zmíněno dokonce dvakrát. „Zásluhová složka bude vycházet z odvodů do pojistného systému a počtu vychovaných dětí,“ stojí například v dokumentu.

Vyplácení výchovného bude v příštím roce stát 19 miliard korun a v dalších letech se bude tato částka zvyšovat. Důvodem je i pravidelná valorizace výchovného. K první valorizaci výchovného dojde v lednu 2024 a potom bude probíhat vždy každý následující leden. Detailně jsme postup valorizace popsali v tomto článku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu